Mituri despre sanatate pe timp de vara
Generalitati
SusPuteti inota cu stomacul plin? Ranile nu se vor bandaja si vor fi lasate la aer? Semintele de pepene inghitite, vor incolti in stomac? Multe dintre raspunsurile oferite de cei din jur la aceste intrebari sunt depasite.
Cuprins articol
- Generalitati
- Nu inotati cu stomacul plin
- Semintele inghitite de pepene vor incolti in stomac
- Daca urinati pe intepatura provocata de o meduza, durerea se va ameliora
- Aplicati unt pe arsuri
- Oamenii cu ten mai inchis la culoare nu au nevoie de ecran de protectie solara
- Trecerea de la aer liber intr-un mediu cu aer conditionat poate fi daunatoare
- Lasati zgarieturile descoperite, la aer, pana formeaza o crusta
- Tantarii musca oamenii care au sangele dulce
- Citeste pe aceeasi tema
Nu inotati cu stomacul plin
SusAcest lucru probabil ca l-ati auzit inca din copilarie. Mitul presupune probabilitatea de a suferi crampe musculare severe, care ar putea interfera cu inotul. Este adevarat ca procesul digestiei presupune concentrarea circulatiei sanguine la nivelul intestinelor, iar muschii vor fi mai putin irigati cu sange, dar inca nu se poate confirma stiintific faptul ca vreo persoana s-a inecat din cauza faptului ca a inotat cu stomacul plin.
Exista posibilitatea dezvoltarii unor crampe in timpul inotului cu stomacul plin, dar atunci cand se inoata intr-o piscina sau o zona controlata, se poate iesi usor din apa daca se intampla acest lucru. In plus, ca orice activitate fizica realizata dupa masa, inotul poate fi inconfortabil, dar nu inseamna ca va puteti ineca.
Semintele inghitite de pepene vor incolti in stomac
SusNu conteaza cat de multe seminte veti inghiti, acestea nu vor creste in interiorul stomacului sau intestinelor. Chiar daca unele seminte de pepene, au varful ascutit, nu va pot zgaria sau prejudicia intestinele. Unele persoane au sugerat ca semintele de pepene verde, la fel ca si alte materiale mai dificil de digerat, ar putea bloca apendicele, cauzand apendicita.
Desi teoretic este posibil, practic este mai complicat. In cazul celor mai multe persoane cu apendicita nu aceasta este cauza. Cercetari recente sugereaza ca semintele mici si nucile nu reprezinta un pericol nici macar pentru persoanele cu diverticulita. De fapt, o dieta bogata in fibre care poate contine seminte si nuci, poate fi de ajutor acestor bolnavi.
Totusi, este mai bine sa se manance fructe cu coaja si seminte care contin nutrienti. Asa ca, bucurati-va de pepenele verde pe timpul verii, intrucat acesta ii ofera organismului vitaminele A, C, licopen, potasiu si fibre.
Daca urinati pe intepatura provocata de o meduza, durerea se va ameliora
SusSfarsitul verii coincide cu aparitia meduzelor in apele calde, dar si a diverse creaturi misterioase pe plaje. Daca va intepati, mentineti locul uscat pentru a evita alte complicatii. Daca un tentacul de meduza este infasurat in jurul bratului sau gleznei, utilizati un bat sau un obiect mai lung pentru a il indeparta.
Nu frecati zona, intrucat puteti activa senzatia de intepatura provocata de ac. Evitati sa turnati apa proaspata pe piele, deoarece se va accentua senzatia de arsura. Acizii pot dezactiva actiunea acului, astfel incat aplicarea directa de otet ar fi cel mai bun lucru pe care il puteti face.
Intrucat urina contine acizi, unele persoane au incercat si aceasta abordare, dar se pare ca efectul nu este cel scontat. Daca nu aveti la indemana otet, sucul de lamaie sau alcoolul ar putea fi alte alegeri rezonabile. O data ce actiunea acului a fost inactivata, acesta poate fi scos din piele prin razuire. Puneti gheata pe zona afectata.
Posibil sa apara o eruptie care ar putea fi calmata printr-un amestec de pasta formata din apa si bicarbonat sau crema cu hidrocortizon. Unii oameni pot avea reactii alergice la intepaturile de meduze, care se manifesta prin ameteli sau greata. In acest caz va fi necesara interventia medicala de urgenta.
Aplicati unt pe arsuri
SusUntul este indicat sa il folositi mai degraba pentru consum si gatit. Este doar o crema hidratanta, care nu vindeca in niciun fel arsurile. Mai bine aplicati compresii cu lapte rece (inmuiati un prosop in lapte si apoi infasurati gheata in interiorul lui), care au rol calmant. Gheata este antiinflamatoare si laptele nu este acid, asa ca nu va irita pielea.
Ibuprofenul poate fi de ajutor administrat cu putina apa, oral. Dupa o zi sau doua, pastrati pielea hidratata pentru a o ajuta sa se vindece. Mai degraba, decat untul, este recomandata vaselina cosmetica. Daca basicile provocate de soare se umfla, consultati imediat medicul pentru a va recomanda creme pe baza de steroizi sau chiar steroizi administrati pe cale orala.
Oamenii cu ten mai inchis la culoare nu au nevoie de ecran de protectie solara
SusPersoanele care au pielea mai deschisa la culoare au mai putina melanina, pigment care asoarbe radiatiile UV si protejeaza pielea, fata de cei care au pielea mai inchisa la culoare. Cei din prima categorie vor fi mai sensibili la efectele razelor UV ale soarelui, dar si cei cu pielea inchisa la culoarea ar putea fi afectati de radiatiile daunatoare ultraviolete.
Specialistii recomanda, indiferent de situatie, utilizarea de rutina a cremelor de protectie solara cu SPF de cel putin 15, pentru cei care au tenul mai inchis la culoare.
Trecerea de la aer liber intr-un mediu cu aer conditionat poate fi daunatoare
SusDaca vorbiti pe nas sau aveti ochii si nasul congestionati, probabil ca reactia este cauzata de alergiile de vara. Persoanele cu alergii, chiar si cele care sunt mai putin sensibile, pot fi afectate cand trec de la aerul liber, din natura, intr-un mediu cu aer conditionat, plin de iritanti.
Daca simptomele alergiei sunt deja prezente, incercati sa ramaneti in interior cand vremea este calda, umeda si alergenii sunt prezenti in cantitati destul de mari in aer liber. Curatati filtrul aerului conditionat in fiecare luna sau investiti intr-un filtru purificator HEPA, care inlatura in proportie de 99% contaminantii din aer.
Lasati zgarieturile descoperite, la aer, pana formeaza o crusta
SusCrusta formata are rol de protectie cand nu s-a aplicat pe piele unguent hidratant, cum ar fi vaselina cosmetica. Celulele pielii cresc cel mai bine atunci cand zona este hidratata. Crusta formata ingreuneaza cresterea celulelor pielii. In plus, in urma unei rani de acest tip exista probabilitati mai mari sa ramana o cicatrice. Inainte de a aplica unguent si bandaj, curatati bine rana cu apa si sapun.
Tantarii musca oamenii care au sangele dulce
SusExista dovezi ca unele persoane sunt mai sensibile la intepaturile tantarilor, dar nu neaparat pentru ca sangele lor are un gust mai dulce. Persoanele cu sangele de tip 0 par a fi mai des ciupite de tantari, intrucat emit un miros care le place tantarilor.
Pentru a indeparta tantarii, imbracati-va cu haine largi, pantaloni si maneci lungi cand iesiti afara si folositi spray-uri repelente. Evitati pulverizarea acestora pe vesela si ochi. Urmati indeaproape instructiunile produsului si spalati-va mainile dupa fiecare utilizare, dar si pielea, inainte de culcare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita
- Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara
- Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara
- Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare
- Cum te protejezi de arsurile solare
- Lotiunea solara potrivita pielii tale
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata
- Alergia la antiperspirant si deodorant
- Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Citeste pe aceeasi tema
- Mituri despre frumusete
- Cum alegi crema de protectie solara potrivita
- Mituri despre protectia solara: ce spun dermatologii
- Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum
- Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii