Mituri despre cancer
Generalitati
SusCea mai mare temere a unei persoane este ca ar putea fi diagnosticata cu cancer. Probabil ca de aceea exista inca mituri si zvonuri legate de cancer. Aceste convingeri false, unele alimentate de informatii gresite, altele rodul fricii - nu fac altceva decat sa creasca nivelul de anxietate al unei persoane.
Oricare ar fi sursa, miturile despre cancer pot avea efecte negative. Acestea va pot distrage de la protectia masurilor reale impotriva cancerului si va pot concentra catre lucruri care nu influenteaza in niciun mod probabilitatea unei persoane de a se imbolnavi de cancer. In plus, acestea pot afecta destul de mult persoanele deja diagnosticate cu cancer, creand sentimentul de lipsa de speranta sau directionand bolnavul catre remedii care nu au fost testate stiintific.
Cuprins articol
- Generalitati
- Vopseaua poate cauza cancer de creier
- O atitudine pozitiva este tot ce aveti nevoie pentru a invinge cancerul
- Probabilitatea de a muri de cancer creste in fiecare an
- Tratamentele de fertilitate cresc riscul aparitiei cancerului de san
- Unele tipuri de cancer pot fi contagioase
- Daca faceti tratament pentru cancer inseamna ca puteti trai la domiciliu
- Purtarea unui sutien cu sarma creste riscul aparitiei cancerului de san
- Telefoanele mobile ar putea cauza cancer la creier
- Daca parintii au avut cancer si copiii pot manifesta aceasta boala
- Expunerea unei tumori la aer in timpul unei interventii chirurgicale determina raspandirea cancerului
- Folosirea antiperspirantului creste riscul declansarii cancerului de san
- Citeste pe aceeasi tema
Vopseaua poate cauza cancer de creier
SusAu existat multe speculatii cu privire la vopseaua de par si cancer. S-a presupus ca vopseaua de par cauzeaza mai multe tipuri diferite de cancer, cum ar fi cel al vezicii urinare si cancerul de san, dar nu exista nicio dovada ca vopseaua de par provoaca tumori cerebrale. In urma unui studiu s-a demonstrat chiar, ca aceasta nu creste riscul dezvoltarii cancerului.
O atitudine pozitiva este tot ce aveti nevoie pentru a invinge cancerul
SusNu exista nicio dovada stiintifica ce ar putea sustine aceasta afirmatie. O atitudine pozitiva poate doar sa sustina calitatea vietii in timpul tratamentului cancerului si nu numai. Veti avea un nivel mai ridicat de energie si veti fi mai activi daca veti mentine legaturile cu familia, prietenii si veti continua activitatile sociale. La randul sau, acest lucru poate spori sentimentul general de bine si va va ajuta in lupta cu cancerul.
Probabilitatea de a muri de cancer creste in fiecare an
SusTot mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer in prezent, dar progresele medicale au imbunatatit ratele de supravietuire si calitatea generala a vietii pentru bolnavii de cancer.
Rata de cinci ani de supravietuire, pentru toate tipurile de cancere combinate, a crescut considerabil in ultimele trei decenii si, peste 60% dintre cei care sufera de cancer sunt acum in viata, la mai mult de cinci ani de la diagnostic. S-a constatat o scadere constanta a numarului de persoane care mor de cancer, la nivel mondial.
Tratamentele de fertilitate cresc riscul aparitiei cancerului de san
SusAceasta suspiciune a fost determinata de legatura dintre estrogen, utilizat in tratamentele de infertilitate si declansarea cancerului de san. Totusi, mai multe studii au constatat ca potentialele mame care urmeaza astfel de tratamente au un risc mai scazut de cancer de san. In plus, nu s-au facut studii pe termen lung care sa elimine in totalitate aceasta preocupare.
Unele tipuri de cancer pot fi contagioase
SusNici un tip de cancer nu este contagios. Totusi, exista doua virusuri cunoscute ca fiind contagioase: cel care declanseaza HPV si cel al hepatitei C, care pot cauza cancerul.
HPV este un factor de risc cunoscut pentru aparitia cancerului de colon, iar hepatita C este cea care determina cancerul la ficat. Ambele virusuri pot fi transmise prin contact sexual neprotejat, desi hepatita C se transmite cel mai des prin sange, in urma contactului cu sange infectat.
Daca faceti tratament pentru cancer inseamna ca puteti trai la domiciliu
SusCele mai multe dintre persoanele cu cancer sunt tratate ambulatoriu. In unele cazuri poate fi necesara deplasarea intr-un centru medical de specialitate pentru tratament. Deseori, medicii dintr-un astfel de centru medical pot colabora cu medicii din orasele mai mici, astfel incat bolnavii pot fi alaturi de familie si probabil isi pot relua activitatile normale.
Purtarea unui sutien cu sarma creste riscul aparitiei cancerului de san
SusTeoriile conform carora acest tip de sutien comprima sistemul limfatic al sanului, toxinele se pot acumula si ar putea sa apara cancerul de san, au fost contrazise, intrucat nu au fost demonstrate stiintific. Adevarul este ca niciun tip de sutien sau o lenjerie prea stramta de corp nu ar putea avea legatura cu cancerul de san.
Telefoanele mobile ar putea cauza cancer la creier
SusInca nu exista nicio dovada credibila conform careia expunerea la campurile electromagnetice emise de telefoanele mobile sau alte tipuri personale de electronice pot cauza cancer. Un studiu recent a constatat ca utilizatorii de telefoane mobile nu au avut un risc mai crescut de aparitie a oricarui tip de cancer, chiar daca au folosit telefoanele mobile de mai mult de un deceniu.
Daca parintii au avut cancer si copiii pot manifesta aceasta boala
SusDesi este adevarat faptul ca unele forme de cancer sunt genetice, acest lucru nu inseamna ca veti dezvolta cu certitudine cancer ca urmare a ereditatii. Cancerul, cum ar fi cel de san, de exemplu, cancerul ovarian si cancerul colorectal sunt doar cateva tipuri de cancer care pot fi transmise genetic.
Daca un parinte a fost diagnosticat cu aceste tipuri de cancer, gena poate fi transmisa la copil. Cand un parinte are aceste tipuri de cancer, gena poate fi mostenita de copil, acesta avand un risc crescut de a dezvolta cancer.
Expunerea unei tumori la aer in timpul unei interventii chirurgicale determina raspandirea cancerului
SusChirurgia nu poate contribui la raspandirea cancerului. Nu refuzati sau amanati tratamentul din cauza acestui mit. Eliminarea pe cale chirurgicala a cancerului este adesea primul tratament si cel mai important.
Unii oameni ar putea crede acest mit, intrucat se pot simti mai rau in perioada de recuperare, decat inainte de interventia chirurgicala. Daca medicul descopera pe parcursul operatiei ca boala este mult mai avansata decat se credea initial, se poate crede ca aceasta a agravat cancerul. Nu exista, insa dovezi care sa sustina acest lucru.
Folosirea antiperspirantului creste riscul declansarii cancerului de san
SusSpecialistii nu sunt de acord cu acest zvon, dar s-au facut studii care au luat in calcul si parabenii care au fost asociati cu aparitia unor tumori specifice cancerului de san. Parabenii, utilizati cu rol de conservanti, in compozitia unora dintre antiperspirante, contin cantitati reduse de estrogen. Totusi, nu s-a putut indentifica in mod concludent sursa parabenilor gasiti in tumorile cancerului de san.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Mituri despre mirosurile corpului si halena
- RMN Spectroscopie Cerebrala
- Secretul unghiilor frumoase
- Mituri despre medicamentele generice si adevarul din spatele lor
- Mituri despre ingrijrea pielii, desfiintate
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Mituri despre frumusete
- Mituri despre sanatate
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic