Memorie si concentrare - tehnici si plante ce sunt de ajutor
Generalitati
SusPe masura ce inaintam in varsta, memoria scade progresiv. Pentru unele persoane, declinul devine atat de grav incat nu mai pot trai independent. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca tulburarile de memorie si concentrare pot sa apara si la persoane tinere.
Vestea buna este ca oamenii de stiinta au reusit sa evidentieze capacitatea creierului de a dezvolta noi conexiuni neuronale in fiecare zi. Acest concept este cunoscut sub numele de neuroplasticitate si releva faptul ca memoria si concentrarea nu sunt fixe, ci oarecum maleabile.
Pentru a stimula puterea creierului, orice persoana trebuie sa stie ca exista o serie de tehnici si plante benefice.
Cuprins articol
Tehnici de stimulare a creierului
Sus1. Invatarea de lucruri noi
Puterea memoriei se poate compara cu forta musculara. Cu cat este folosita mai mult, cu atat devine mai puternica.
Astfel, creierul trebuie sa fie provocat constant, iar invatarea frecventa de lucru noi reprezinta o modalitate excelenta de imbunatatire a memoriei si concentrarii. De exemplu, studiile au aratat ca invatarea mai multor limbi poate intarzia aparitia dementei.
2. Jocuri pentru minte
Exista numeroase jocuri ce pun mintea la contributie. De exemplu, sahul, Sudoku sau cuvintele incrucisate reprezinta modalitati prin care creierul este antrenat constant. De asemenea, problemele matematice reprezinta o alternativa extrem de buna.
Calculatorul nu ar trebui folosit decat in cazul unor calcule extrem de grele, in rest creierul poate ajuta la rezolvarea lor.
3. Memorarea prin metode mnemotehnice
Aceste metode au fost folosite initial de studenti in anul 1960. Prin utilizarea lor s-a dorit invatarea mult mai rapida a unor notiuni. Acronimele, abrevierile, gruparile de cifre, cantecele si rimele reprezinta doar cateva modalitati de memorare mnemotehnica.
Spre exemplu, culorile curcubeului sunt invatate prin formula „ROGVAIV”. De asemenea, un numar de telefon poate fi retinut mai usor daca cifrele sale sunt invatate pe grupuri mici.
4. Renuntarea la GPS
Cercetatorii au descoperit ca folosirea frecventa a GPS-ului reduce functia hipocampului. Hipocampul este o structura din creier ce este responsabila pentru memorie, inclusiv cea spatiala. Scaderea utilizarii hipocampului duce la alterarea sa, ulterior intervenind dementa si pierderile de memorie.
Un exercitiu foarte bun consta in ajungerea la destinatie cu ajutorul GPS-ului atunci cand nu se cunoaste drumul, dar intoarcerea spre casa ar trebui facuta cu ajutorul creierului.
5. Mentinerea creierului ocupat
Un program incarcat solicita creierul, stimuland imbunatatirea functiilor cognitive. Totusi, somnul nu trebuie uitat. Astfel, orice persoana trebuie sa aiba un program clar de somn si de activitati. Specialistii recomanda ca durata somnului sa fie de 8 ore.
De asemenea, organizarea programului reduce stresul negativ al unei persoane.
6. Evitarea monitoarelor inainte de culcare
Lumina albastra emisa de telefon, televizor si computer inhiba producerea de melatonina, un hormon foarte important in reglarea ritmului circadian. Fara suficienta odihna, neuronii devin suprasolicitati si nu mai pot asimila informatiile, ducand in cele din urma la probleme de memorie.
Se recomanda ca dispozitivele electronice sa fie oprite cu aproximativ o ora inainte de culcare, permitand creierului sa se relaxeze.
7. Adoptarea unei alimentatii corespunzatoare
Studiile au ajuns la concluzia ca anumite alimente pot afecta memoria si concentrarea. Acestea includ zaharul, alimentele procesate, untul, carnea rosie, prajelile, sarea si branza.
In schimb, se recomanda consumarea alimentelor, precum fructele, legumele, cerealele integrale, nucile si carnea slaba pui si curcan. Pestele, precum somonul si sardinele, reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3. Acestia joaca un rol foarte important in sustinerea sanatatii celulelor nervoase si in intarzierea declinului cognitiv.
8. Practicarea de exercitii fizice
Activitatea fizica ofera beneficii cognitive importante. Prin activitate fizica se imbunatateste numarul de celule din hipocamp si este stimulata furnizarea de oxigen.
Nu este nevoie ca exercitiile sa fie obositoare. Plimbarile zilnice reprezinta alegeri excelente.
9. Consumul de cafea
Cafeina poate imbunatati memoria si poate reduce riscul de aparitie a bolii Parkinson si a bolii Alzheimer. Totusi, excesul de cafeina poate avea efecte adverse. De exemplu, cafeaua poate produce agitatie i tulburari de somn daca este consumata inainte de culcare.
10. Meditatia
Exista dovezi care sustin beneficiile pentru sanatate ale meditatiei. Studiile arata ca meditatia ajuta la imbunatatirea multor functii cognitive, inclusiv concentrarea, memoria si invatarea. Meditatia stimuleaza creierul si incurajeaza realizarea de conexiuni intre celulele sale.
Plante pentru memorie si concentrare
Sus1. Menta
Menta ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Chiar si simpla mirosire a mentei ofera un impuls creierului. Studiile au demonstrat ca memoria si vigilenta sunt imbunatatite in mod semnificativ atunci cand o persoana inhaleaza mirosul de menta.
2. Salvia
Sunt numeroase studii care au constatat ca salvia este eficienta in tratarea bolii Alzheimer. Astfel, pacientii cu Alzheimer care au luat suplimente zilnice pe baza de salvie au experimentat imbunatatirea functiei cognitive dupa 4 luni de tratament.
De asemenea, consumul regulat de salvie imbunatateste memoria si la adultii sanatosi.
3. Turmenicul
Turmenicul este corelat cu multe beneficii pentru sanatate. Studiile au constatat ca acesta imbunatateste semnificativ memoria si atentia, chiar si la o ora de la administrare.
Patru saptamani de consum de turmenic pot ajuta la imbunatatirea memoriei de lucru si a nivelului de energie. De asemenea, turmenicul poate reduce stresul si poate ajuta la calmare.
4. Rozmarinul
Rozmarinul este folosit de sute de ani pentru calitatile sale de a imbunatati memoria. Recent, studiile au constatat ca acesta creste vigilenta si ajuta la functionarea optima a memoriei pe termen lung. Mirosul de rozmarin poate spori sansele ca o persoana sa isi aminteasca ceva ce a uitat.
5. Cimbrul
S-a dovedit ca cimbrul creste nivelurile de antioxidanti din creier. Cercetatorii considera ca acest efect se datoreaza nivelului crescut luteolin din aceasta planta. Luteolinul se incadreaza in categoria flavonoidelor si are un important rol antioxidant si antiinflamator.
6. Varza kale
Varza kale este preferata inca din Grecia antica pentru sprijinul pe care il are asupra atentiei si memoriei. Astazi, s-a demonstrat ca varza kale este una dintre cele mai bogate alimente in substante nutritive.
Astfel, varza kale contine acizi grasi Omega-3 si luteine, ambele sustinand starea de sanatate a creierului.
7. Ginko biloba
Ginko biloba este una dintre cele mai bine cercetate plante ce ajuta la functionarea optima a creierului si la stimularea memoriei.
Aceasta este folosita in China de mii de ani, iar atat frunzele, cat si fructul de ginko biloba pot fi folosite din punct de vedere medical. Studiile au demonstrat ca produsele pe baza acestei plante pot ajuta la tratarea bolii Alzheimer.
8. Ghimbirul
Ghimbirul este bine cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare. Acesta reduce cu succes inflamatiile corelate cu bolile neurodegenerative, precum boala Parkinson.
Conform cercetarilor, suplimentele de ghimbir pot imbunatati memoria si timpul de reactie la adultii sanatosi, de varsta mijlocie.
9. Ginseng
Ginsengul este cunoscut pentru stimularea vitalitatii si pentru imbunatatirea functiei cognitive. De asemenea, ginsengul este considerat adaptogen, adica poate ajuta la gestionarea mai usoara a stresului zilnic.
In plus, ginsengul protejeaza celulele creierului impotriva toxinelor si a beta-amiloidului, evitand astfel declinul cognitiv.
10. Fasolea
Cele mai multe tipuri de fasole sunt bogate in colina, un nutrient esential pentru multe procese fiziologice, inclusiv metabolismul normal si crearea de neurotransmitatori din creier.
Se considera ca un consum adecvat de colina poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv ce poate sa survina odata cu imbatranirea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Memoria si tulburarile de memorie
- Somnul si tulburarile de somn: mit si adevar
- Pierderile de memorie: 5 motive de ingrijorare
- Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?
- Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei
- Dieta mediteraneana imbunatateste memoria si creste longevitatea
- Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei
- Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei
- Tulburarile de somn afecteaza creierul