Masuri pe care sa le iei, ca sa fii mai sanatos vara
Pe timpul verii atitudinea relaxata, de concediu pluteste in aer. Iar acest lucru se poate vedea si in obiceiurile zilnice in ceea ce priveste sanatatea noastra.
Nu trebuie sa te lasi pacalit de atitudinea de vacanta, ci este important sa ai grija de sanatatea ta, astfel incat toamna sa te gaseasca in plina forma. Iata ce este de facut:
1. Nicio zi fara fructe
Vara abunda in fructe de padure, de care trebuie sa profiti din plin. Acestea sunt una dintre cele mai importante surse de antioxidanti, substante care cresc rezistenta la cancer, caci previn formarea celulelor canceroase.
Afinele si murele sunt printre fructele de padure cel mai bogate in antioxidanti. Acesti compusi se gasesc si in visine.
Fructele sunt bogate si in fibre, care ajuta la sanatatea tractului digestiv, previn cancerul de colon si sunt indicate in curele de slabire. La fel de important este si consumul de legume proaspete.
2. Streseaza-te cat mai putin
Ca sa te asiguri ca nivelul de cortizol, hormon al stresului, este in limite normale, trebuie sa iei masuri si sa incerci sa elimini stresul din viata ta. Poti apela si la activitati de gradinarit, iesi la alergat in fiecare seara sau cu prietenii la terase.
In weekend, incearca sa stai cat mai departe de aglomeratia oraselor. Orele petrecute in aer liber, la munte sau la mare, sunt o adevarata binecuvantare pentru starea psihica fiindca te ajuta sa uiti de grijile cotidiene.
3. Ia masuri de protectie a ochilor
Vara este anotimpul in care suntem cei mai expusi la razele ultraviolete, de aceea trebuie sa iei toate masurile de protectie necesare.
Ai grija sa nu mergi la plaja fara sa folosesti lotiune protectoare. De asemenea, foloseste ochelari de soare cu factori de protectie.
Ochelarii de soare te protejeaza si impotriva ridurilor, cat si a unor afectiuni precum cataracta. Daca lucrezi mult in fata calculatorului, ai grija sa porti ochelari de protectie.
4. Este vremea vacantei
O vacanta sau o minivacanta va face adevarate minuni pentru sanatate. In afara de starea de bine si de eliberarea de stres, studiile au dovedit ca vacantele imbunatatesc sanatatea inimii. Ajuta la reducerea tensiunii arteriale, cat si la scaderea nivelului de cortizol.
5. Odihna suficienta
Acorda atentie si orelor de somn. Cum vara cu totii avem un program mai relaxat, incearca sa iti stabilesti un orar de somn, sa te odihnesti cel putin opt ore pe noapte.
Somnul este esential pentru buna functionare a organismului. Incearca, de asemenea, sa nu bei alcool cu trei ore inainte de culcare, caci te poate face mai agitat. Daca ai posibilitatea sa tragi un pui de somn dupa-amiaza, este cu atat mai bine pentru tine.
6. Nu consuma bauturi foarte reci
Pentru a face fata zilelor calduroase, avem tendinta sa bem lichide foarte reci. Insa acest lucru trebuie evitat, pentu ca poate duce la inflamatii ale amigdalelor. Cel mai bine este sa consumi lichidele la temperatura camerei.
In cazul in care ai aer conditionat, diferenta de temperatura dintre aerul din camera si cea de afara nu trebuie sa fie una foarte mare, ca organismul sa nu fie supus la un stres in plus. Este important sa ai si un umidificator in camera, astfel incat aerul sa nu fie unul uscat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 9 factori care scad libidoul
- Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai!
- Analize medicale si controale anuale pe care trebuie sa le faci obligatoriu. ...
- Sanatatea si stilul de viata: care sunt obiceiurile la care ar trebui sa ren ...
- Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont
- Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei?
- Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta
- Ponturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta
Citeste pe aceeasi tema
- 6 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru o dantura perfecta
- Prediabetul: cauze, factori de risc si masuri de prevenire
- Poluarea din casa ta: stii cat de toxic este aerul pe care il inspiri?
- Topul factorilor despre care se spune ca sunt cancerigeni. Afla care este adevarul!
- 5 factori surprinzatori care iti afecteaza inima