Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Mamaliga, preparat traditional, are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Inca de pe vremea lui Columb, fierturile de porumb erau apreciate in scop curativ.

Cu o multime de proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, porumbul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului.

Exista studii care au aratat ca media de viata a triburilor amerindiene care mancau porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati care nu consumau acest aliment.

In boabele de porumb exista unele substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, substante importante pentru buna functionare a organismului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele beneficii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Principalele beneficii

Sus

Detoxifiant. Este un bun detoxifiant al ficatului, numeroase studii aratand faptul ca poate elimina 80% din substantele toxice aduse in organism de alimentatia nesanatoasa sau chiar de anumite medicamente.

Concret, anumite substante din porumb cu efect detoxifiant vor ajuta ficatul sa neutralizeze substatele toxice, iar in felul acesta se va reduce riscul de ciroze hepatice. Acest fapt este atestat de numeroase studii care sustin ca in zonele unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica.

Regleaza cantitatea de glucoza din sange. Consumul regulat de mamaliga duce la reglarea concentratiei de glucoza din sange, fiind un adevarat adjuvant pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat.

Reduce cantitatea de colesterol din sange. Astfel, riscul de ateroscleroza si de infarct este mult diminuat.

Este un bun diuretic. Bogat in fibre, porumbul regleaza tranzitul intestinal, fiind si un bun diuretic care poate preveni retentia apei in organism.

Amelioreaza tulburarile hormonale. Consumata des, mamaliga poate contribui la ameliorarea tulburarilor hormonale la femei, ajuta la vindecarea rapida a anexitelor si poate diminua efectele nedorite ale menopauzei, dar si durerile menstruale.

Creste speranta de viata. Consumul de mamaliga contribuie la cresterea longevitatii.

Asigura buna functionare a inimii. Porumbul fiert contine si potasiu, necesar pentru buna functionare a muschilor si a inimii.

Amelioreaza gastrita si ulcerul. Inlocuirea painii cu mamaliga are ca efect reducerea aciditatii, avand si o actiune calmanta.

Mentine capacitatile cognitive mult timp. Contribuie la mentinerea capacitatilor cognitive si incetineste procesul de imbatranire al creierului datorita continutului mare de tiamine.

Ajuta in curele de slabire. Carbohidratii din porumb nu permit depunerea grasimii, iar vitamina A este un antioxidant natural foarte bun care ajuta in curele de slabire. Poate inlocui cu succes painea, mai ales ca mamaliga are de patru ori mai putine calorii. Totodata, mamaliga este recomandata si celor care au obezitate deoarece aduce senzatia de satietate rapida.

Previne cancerul de plamani. Ajuta la prevenirea acestui tip de cancer datorita continutului mare de beta-cryptoxanthin.

Protejeaza vederea. Zeaxantina continuta de porumb asigura acuitatea vizuala.

Este remediu naturist pentru durerea de gat si raceli. Unul dintre leacurile vechi de tratare a durerilor de gat si a racelilor avea ca ingredient principal mamaliga. Mai mult, cataplasma cu mamaliga calda este de ajutor in caz de bronsita sau gripa.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate