Lupta impotriva migrenelor
Generalitati
SusMigrena este o durere de cap care are o intensitate medie sau mare, cu durata ce poate varia intre 4 si 72 de ore, cu caracter recidivant.
Aceasta afecteaza desfasurarea activitatii zilnice si creaza disconfort accentuat. De regula, migrena are debutul in copilarie sau in adolescenta si se diminueaza ca frecventa odata cu inaintarea in varsta. Tratamentul este in functie de severitatea bolii si de frecventa cu care ea apare.
Se vor lua masuri nonfarmacologice, dar se impune si tratament farmacologic in timpul crizelor si ulterior profilactic.
Uneori, inaintea unei migrene te poti confrunta numai o cu usoara durere de cap, un fel de semne de avertizare pentru ceea ce urmeaza. Simptomele sunt diferite de la o persoana la alta.
Ai putea sa notezi intr-un jurnal semnele si simptomele pe care le ai inainte ca migrena sa se declanseze, in felul acesta poti sa actionezi din timp si sa diminuezi durerea.
Cuprins articol
Posibile semne care prevestesc o migrena
SusDe exemplu, unul dintre semnele de avertizare, este cascatul aproape necontrolat. Sunt insa persoane care simt o pofta crescuta pentru dulciuri, in special pentru ciocolata.
Se intampla ca unii oamenii sa devina brusc iritabili sau din contra, sa fie depimati in zilele sau in orele inaintea unei migrene, insa nu este exclus ca unii pacienti sa simta o fericire nejustificata, sa se confrunte cu o stare de euforie, in orele anterioare declansarii migrenei.
De asemenea, este posibil sa te simti extrem de obosit si sa simti nevoia sa dormi in plina zi, chiar daca esti la birou.
Sunt si anumite manifestari digestive care te pot avertiza ca urmeaza un episod de migrena. Simptomele digestive se pot manifesta fie prin constipatie, fie prin diaree.
Unul dintre simptomele cele mai des intalnite este acela ca nu poti tolera zgomotele puternice sau lumina din incaperea in care te afli.
Este indicat sa fii atent la toate aceste simptome care prevestesc o migrena, fiindca in felul acesta poti actiona.
Ce poti face
Sus• Sunt terapeuti care te pot invata tehnici de relaxare si de respiratie. Cu ajutorul lor, te vei putea relaxa. Aceste exercitii pot fi de ajutor in situatiile in care observi semne de avertizare ale unei migrene.
• Anumite alimente pot declansa un episod de migrena, de aceea este indicat sa notezi intr-un jurnal ce alimente nu sunt bine tolerate de tine si pe care trebuie sa le eviti.
• Intinde-te in pat cu lumina stinsa. Acest lucru ajuta pe doua fronturi. In primul rand, te calmeaza si te relaxeaza si este de real ajutor atunci cand iti doresti sa estompezi intensitatea migrenei. In al doilea rand, vei elimina sursa de lumina care iti face si mai mult rau in astfel de momente.
• Incearca o compresa cu apa rece. O compresa rece pe gat sau cap poate amorti zona dureroasa si diminua senzatia de durere. De asemenea, un tampon sau o compresa rece poate sa relaxeze muschii tensionati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- 10 alimente indicate in prevenirea stresului!
- Echinaceea - beneficii pentru sanatate
- 7 moduri ciudate prin care puteti combate stresul
- Antibiotice si analgezice naturale
- Cele mai populare uleiuri esentiale
- Masajul terapeutic - beneficii si riscuri
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
- 10 beneficii surprinzatoare ale sexului
- Migrena menstruala