Lucrurile pe care sigur nu le stiai despre periuta ta de dinti
Periuta de dinti este unul dintre obiectele de igiena personala pe care le folosesti zilnic.
Poate ca nu stiai, dar forma si textura perilor ei sunt mult mai importante decat brandul sub care este produsa.
Medicii stomatologi recomanda sa iti schimbi periuta de dinti cel tarziu o data la trei luni, asa ca nu te grabi sa arunci foarte multi bani pe o periuta cu design ingenios.
Crenguta de copac, stramosul periutei de dinti
Pe vremea egiptenilor, acestia foloseau pe post de perie pentru dinti o bucata subtire dintr-o crenguta de copac sau arbust. Egiptenii, de exemplu, obisnuiau sa mestece astfel de betisoare inca din anul 3.000 inainte de Hristos.
Un mileniu si jumatate mai tarziu, in China, s-a inventat periuta de dinti, confectionata din betisoare de bambus sau oscioare, la capatul carora erau atasati peri din par de porc.
Abia in secolul XX, odata cu inventarea nailonului, s-a trecut la productia comerciala in masa a periutelor traditionale, pe care le gasesti si astazi in toate magazinele, de la chioscuri pana la hipermarketuri.
De ce trebuie sa schimbi des periuta de dinti?
Periuta de dinti adaposteste peste 100 de miloane de bacterii, inclusiv E.coli si stafilococi.
Nu trebuie insa sa te ingrijorezi. Folosirea regulata a periutei de dinti nu produce afectiuni severe. Trebuie doar s-o schimbi, de indata ce perii se tocesc.
Pentru o igiena adecvata, inlocuieste periuta veche cu una noua o data la trei luni.
Cum sa alegi periuta de dinti?
1. Marimea periutei de dinti
Evita sa cumperi periute de dinti care au capul mare, acestea nu pot ajunge in zone delicate. Cele mai bune periute de dinti sunt cele care ajung sa curete usor ultimii molari situati pe gingie si care iti permit sa le manevrezi fara probleme.
2. Textura perilor
Atunci cand te hotarasti sa schimbi periuta de dinti, verifica textura. Cele moi au pe ambalaj inscriptionat cuvantul englezesc "soft ", in timp ce periile cu dintii tari sunt marcate cu "hard".
Daca pe ambalaj scrie "medium", inseamna ca perii nu sunt nici foarte moi, nici foarte tari.
Alege o periuta “soft”, deoarece perii ei nu iti vor leza gingiile, asa cum fac periutele “hard”.
3. Designul
Acest aspect nu are nicio relevanta cand vine vorba de eficacitatea perierii. In afara de faptul ca poate permite o manevrare mai usoara sau ii confera periutei un aspect estetic, designul nu ar trebui sa reprezinte un criteriu de selectie, atunci cand pleci la cumparaturi.
4. Periuta manuala sau electrica?
Indiferent de tipul de periuta pe care il alegi - manuala sau electrica - trebuie sa stii ca ambele pot indeparta eficient bacteriile de pe dinti, daca periajul este executat in mod corect.
Intr-adevar, o periuta electrica poate indeparta mai multe bacterii decat una traditionala, insa acest avantaj poate fi recuperat daca inveti cum sa-ti periezi eficient dantura.
Unde trebuie sa iti tii periuta de dinti?
Poate ca nu stiai, dar periuta nu trebuie amplasata la o distanta mai mica de doi metri fata de closet. Si asta pentru ca particulele care ajung in aer, dupa ce tragi apa pot contamina obiectele aflate in imediata proximitate a vasului de toaleta.
Totodata, nu lasa niciodata periuta pe marginea chuivetei, in pozitie orizontala. Aceasta trebuie sa stea vertical, intr-un suport special.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Stomatolog Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Igiena corecta a dintilor
- 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra!
- Spalarea corecta a dintilor si folosirea corecta a atei dentare
- Trucuri pentru a albi dintii in mod natural
- Cum sa ai dinti albi, fara sa apelezi la tratamente stomatologice
- Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala ...
- Albeste-ti dintii in mod natural. Metode ieftine si rapide!
- Alimente care iti ingalbenesc dintii si iti distrug dantura. Lista completa!
- Igiena orala