Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi

Atunci cand stranutati sau tusiti, va acoperiti gura, stati departe de persoanele dragi pentru a nu se contamina si ele si va spalati mainile des.

Mai multe boli, incluzand raceala si gripa, se raspandesc de la persoana la persoana prin vaporii datorati tusei sau stranutului.

Dar, uneori, alte lucruri imbolnavesc.

Acestea sunt daunatoare pentru sanatatea dumneavoastra.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tastatura de calculator
  3. Dormitorul si mobila
  4. Produsele de machiat pentru ochi
  5. Sistemele de incalzire si de racire a aerului
  6. Parfumul
  7. Buretii de curatare
  8. Baia
  9. Infiltratiile
  10. Aspiratorul
  11. Piscinele
  12. Produsele de curatare
  13. Incaltamintea
  14. Unghiile de la maini
  15. Citeste pe aceeasi tema

Tastatura de calculator

Sus

Praful si bacteriile gasesc multe locuri unde sa se ascunda, iar un loc obisnuit unde se afla este tastatura calculatorului.

Cercetatorii au descoperit ca ecranul are 21.000 de germeni pe centimetru patrat, comparat cu 49 de bacterii pe centimetru patrat de pe capacul de toaleta.

In afara de biroul si de telefonul dumneavoastra, in lucrurile care va pot imbolnavi se include tastatura calculatorului, un loc potrivit de unde se pot lua microbii, mai ales atunci cand o folositi des.

Pentru a sta departe de germeni la birou, spalati-va mainile regulat, evitati sa va atingeti gura si nasul si folositi alcool sanitar pentru a va curata tastatura.

Dormitorul si mobila

Sus

Aveti un scaun preferat? Sau o perna favorita? De cand nu v-ati mai curatat salteaua?

Acestea pot fi locurile in care acarienii traiesc si produc daune corpului dumneavoastra. Acarienii sunt gandaci microscopici care se dezvolta la umiditatea si caldura produsa de organism.

Ei traiesc in orice casa. Dar pentru cineva cu astm si alergii, pot produce reactii suparatoare si epuizante.

De aceea, ar trebui sa va spalati asternuturile si prosoapele saptamanal in apa fierbinte si asigurati-va ca sunt complet uscate.

Aspirati si stergeti praful saptamanal pentru a curata mediul de acarienii din covoare, perdele si mobila.

Cel mai important este sa acoperiti saltelele si pernele cu o captuseala destinata pastrarii departe a acarienilor.

De mentionat este faptul ca toata lumea are acarieni acasa, dar nu toti oamenii prezinta simptome din cauza acestora.

Produsele de machiat pentru ochi

Sus

Puteti sa nu va dati seama ca produsele pentru machiajul ochilor va pot pune sanatatea in pericol, ducand la infectia ochilor sau chiar la leziuni.

Atunci cand il folositi pe o perioada indelungata, produsul respectiv poate fi contaminat cu bacterii sau ciuperci.

Pentru a evita imbolnavirea, spalati-va mainile inainte de a aplica machiajul ochilor, evitati sa imprumutati produsele si sa nu le mai folositi (mai ales mascara) dupa doua-patru luni de la prima utilizare.

Sistemele de incalzire si de racire a aerului

Sus

Acestia sunt probabil principalii vinovati.

Cand aerul conditionat raceste casa, de exemplu, lasa de multe ori urme de apa pe tevi, spatiu care devine perfect pentru bacterii si mucegai.

Flora bacteriana cauzeaza de cele mai multe ori probleme respiratorii: astm si alergii, tuse si dureri de cap.

Dar ar trebui specificat ca nu toate tevile se contamineaza si ca nu toti oamenii resimt aceste probleme. Solutia ar fi sa curatati conductele la fiecare jumatate de an.

Parfumul

Sus

Daca aveti o iritatie a pielii sau alte probleme cutanate, vinovatul ar putea fi parfumul pe care il folositi.

Aroma acestuia este adaugata multor produse pentru a le face sa miroasa placut, dar mai mult de 5.000 din aromele folosite in produse sunt pe primul loc in problemele pielii.

Daca aveti pielea sensibila sau suspectati un parfum ca fiind cauza iritatiilor pielii, evitati apa de colonie.

Buretii de curatare

Sus

Chiar daca sunt destinati ca instrumente pentru a pastra curatenia, buretii sunt de fapt unele dintre cele mai murdare obiecte din casa.

Buretii, mai ales cei folositi in bucatarie, sunt considerati a avea o contributie majora la aparitia bolilor.

Aceasta se intampla pentru ca buretii alimenteaza un mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor.

Pentru a ajuta prevenirea imprastierii microbilor, incercati sa inlocuiti buretii cu lavete de curatare care pot fi spalate cu usurinta la masina de spalat haine si refolosite in siguranta.

Baia

Sus

Cand a fost ultima data cand ati curatat covorasul din fata toaletei sau a cazii?

Covorasele de baie tind sa adaposteasca acarieni, mucegai, bacterii, mai ales daca pasiti pe ele atunci cand iesiti din dus si va uscati cu picioarele pe ele; mai bine va uscati inainte sa iesiti din cada.

Mai mult decat atat, daca va pudrati pielea cu diferite substante cat timp stati pe covoras, veti crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor si a acarienilor.

Solutia potrivita ar fi sa curatati regulat aceste obiecte din baie.

Infiltratiile

Sus

Sparturile ascunse pot cauza in casa mucegai, problematic pentru persoanele expuse la astm si probleme de respiratie induse de alergii.

Ar trebui sa verificati tevile, debaraua, pivnitele si podul casei sau mansarda, asigurandu-va ca sunt uscate.

Daca observati orice neregula, curatati si uscati acolo unde s-a acumulat apa si luati legatura cu un instalator care sa repare defectiunea.

Infiltratiile pot provoca boli destul de serioase.

Aspiratorul

Sus

Daca aveti alergii sau astm, aspiratoarele obisnuite pot ajuta la preventia sau la reducerea simptomelor prin micsorarea nivelului de alergeni transportabili pe calea aerului.

Daca folositi aspiratorul gresit, alergiile sau astmul se pot inrautati prin distribuirea alergenilor in aer.

Reduceti expunerea la alergeni si folositi un aspirator cu un fitru de inalta calitate sau purtati o masca atunci cand folositi acest obiect casnic.

Piscinele

Sus

In majoritatea piscinelor, clorul este folosit pentru a omori bacteriile si previn imprastierea bolilor sau infectiilor.

Dar clorul nu ajuta intotdeauna la evitarea bolilor; persoanele care sunt expuse la apa contaminata a piscinelor pot dezvolta simptome gastointestinale, probleme de piele, tulburari respiratorii sau infectii ale ochilor sau ale urechilor.

Pentru a ajuta reducerea riscului de contaminare din piscine, nu inghititi apa, iar pentru a-i proteja pe cei din jur, spalati-va cu sapun si apa inainte de a intra in apa si dupa ce ati iesit din piscina.

Produsele de curatare

Sus

Aceste produse pot cauza iritatii ale ochilor, dureri de cap, probleme de respiratie si, cel mai grav, sunt cancerigene.

Mai mult decat atat, multe persoane curata cu ele, dar nu isi iau precautii impotriva efectelor lor daunatoare.

Cand curatati cu produse chimice, fiti sigur sa purtati manusi, sa deschideti ferestrele, sa diluati produsul si sa nu folositi mai mult decat este recomandat.

Solutia ar fi sa folositi otet cu apa pentru a curata geamurile, folositi bicarbonat de sodiu ca produs abraziv si sapun cu apa pentru treburile casnice neplacute.

Incaltamintea

Sus

Atunci cand mergeti o zi intreaga in ei, pantofii murdari pot purta germeni, pesticide si alte toxine, fiecare dintre acestea facand rau, imbolnavind, afectand sanatatea si dezvoltarea normala a copiilor.

Pentru a reduce numarul de microbi si toxine aduse in casa, cereti-le membrilor familiei si musafirilor sa se descalte la intrare sau stergeti-va pe un covoras inainte de a intra.

Unghiile de la maini

Sus

Unghiile de la maini sunt cunoscute ca fiind purtatoare de praf, germeni si alte microorganisme aducatoare de infectii, cum ar fi viermii microscopici.

Persoanele care nu se ingrijesc de igiena unghiilor risca sa se imbolnaveasca din cauza microbilor de sub unghii sau sa dezvolte o infectie a acestora.

Pentru a ramane sanatos, pastrati-va unghiile curate si taiate, folositi o periuta atunci cand va spalati pe maini, nu va roadeti unghiile si aveti grija ca ustensilele de curatare a unghiilor sa fie sterilizate.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate