Lucruri pe care nu le stiai despre lapte
Generalitati
SusConsumat cu placere de catre milioane de oameni din intreaga lume, laptele prezinta foarte multe beneficii nu numai pentru sanatate, ci si pentru frumusete.
Laptele este bogat in nutrienti si vitamine, oferind doza zilnica recomandata de calciu si magneziu, fiind foarte bun pentru mentinerea unei sanatati optime a organismului.
Beneficii ale laptelui mai putin cunoscute
Sus• Laptele natural este unul dintre rarele alimente in care sunt prezente toate elementele nutritive de baza, intr-o proportie optima: proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), dar si mineralele indispensabile vietii.
De preferat este sa nu-l fierbeti, deoarece prin fierbere acesta isi pierde enzimele esentiale.
• Persoanele care beau lapte zilnic au mai putine probleme stomatolgice, fiindca laptele are si rolul de a reduce aciditatea din zona bucala, in felul acesta amanand aparitia tartrului.
Mai mult, mineralele din lapte, mai ales calciul si fosforul, proteinele si grasimea din lapte sunt factori de protectie foarte buni impotriva cariilor. Laptele neutralizeaza pH-ul acid din gura, impiedicand aderarea bacteriilor la smaltul dintilor.
In plus, laptele contribuie si la remineralizarea smaltului, acolo unde acesta a fost afectat de carii.
• Benefic tenului si pielii in general. Aminoacizii din lapte contribuie la curatarea pielii, dandu-i stralucire.
• Laptele reduce hipertensiunea arteriala. Mai mult, sunt studii care arata ca laptele scade cu aproximativ 50% riscul de accidente vasculare cerebrale.
In plus, se pare ca laptele, dar si produsele lactate degresate sunt alimente eficiente in tratamentul hipertensiunii arteriale.
• Laptele contine anumite bacterii numite pro-biotice, care au rolul de echilibra si regenera flora bacteriana responsabila pentru imunitatea organismului, dar si pentru asigurarea unei digestii optime.
• Laptele este un aliat de nadejde atunci cand vrei sa slabesti, deoarece taie pofta de mancare. In plus, in timpul curelor de slabire si in procesul de ardere al grasimilor sunt implicate, pe langa calciu, si proteinele din compozitia laptelui.
De aceea, in curele de slabire, suplimentele de calciu nu sunt la fel de eficiente precum este laptele.
• Intareste muschii si de aceea este indicat persoanelor care practica sport. Astfel, dupa un efort sustinut laptele este cel mai indicat aliment, fiind ideal pentru intarirea muschilor.
• Scade nivelul de stres. Consumul de lapte este o cale pentru a va destresa, de aceea este recomandat sa beti o cana cu lapte cald seara, inainte de culcare.
• Vitaminele A si D din lapte sunt de ajutor vederii, mentinand sanatatea ochilor in parametri optimi.
• Persoanele in varsta care consuma regulat lapte prezinta un risc mai scazut de a dezvolta osteoporoza.
• Creste imunitatea. Laptele este bogat in seleniu, un mineral esential, care este considerat componenta cheie in intarirea sistemului imunitar. Pentru a preveni slabirea sistemului imunitar este indicat sa beti zilnic un pahar de lapte.
• Laptele este un aliat de nadejde atunci cand se doreste detoxifierea organismului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cat de sanatoasa este cafeaua cu lapte?
- Blocarea canalelor de lapte - o provocare pentru mamele care alapteaza
- Ingrijirea dentitiei de lapte
- Ai intoleranta la lactoza? Afla ce produse din lapte poti manca
- Cand zambetul copilului dumneavoastra isi schimba culoarea: cauzele si trata ...
- Este ciocolata benefica pentru sanatate?
- Beneficii oferite de consumul de soia
- Beneficiile laptelui
- Vitamina D - beneficii si riscuri