Longevitatea
Generalitati
SusImbatranirea este asociata adesea cu dezvoltarea bolilor cronice, desi nu trebuie sa fie asa. Nu este o regula ca persoanele in varsta sa experimenteze vreun atac de cord sau accident vascular cerebral, diabet zaharat sau cancer, osteoporoza sau boala Alzheimer - toate conditii medicale care se presupune ca ar putea fi intalnite mai ales la varstnici.
Riscul pentru dezvoltarea acestor boli creste cand o persoana este sedentara, are predispozitii genetice si o dieta nesanatoasa. Nu puteti controla factorii genetici, dar exista o multime de lucruri pe care le puteti face, pentru a creste probabilitatea sa atingeti o varsta inaintata, intr-o stare de sanatate destul de buna.
Exista vesti bune legate de longevitate si pentru barbati. Desi longevitatea este si in prezent mai mare in randul femeilor (conform statisticilor mondiale), aceasta diferenta incepe sa scada. Daca sunteti barbati puteti lua o serie de masuri destul de simple, pentru a preveni unele dintre cauzele majore de deces in randul celor mai in varsta.
Femeile au cateva avantaje, atat fizice cat si psihice, care contribuie la cresterea longevitatii. S-a demonstrat ca estrogenul protejeaza femeile impotriva bolilor de inima, cel putin pana la menopauza. Persoanele de sex feminin sunt mai deschise, mai comunicative si cer mai usor sfatul unui medic, fapt pentru care multe conditii medicale ale femeilor sunt adesea diagnosticate la timp pentru a fi tratate. Cu toate acestea, femeile sunt si ele expuse riscului de a dezvolta boli de inima sau cancer, mai ales dupa menopauza.
Mai trebuie sa stiti ca la persoanele in varsta (dar nu numai in cazul lor), blocajele sau ingustarea arterelor care transporta sangele catre inima sunt cele mai intalnite cauze ale bolilor de inima si ale atacurilor de cord si, principalele cauze de deces.
Sfaturi pentru cresterea longevitatii
Sus- Consumati peste - pestele marin este bogat in omega-3 si omega-6. Se crede ca pestii marini sunt mai buni decat ceilalti pesti, deoarece contin un tip de grasime mai sanatoasa, fiind astfel asociati cu o speranta de viata mai mare.
- Beti ceai verde - cele mai mari beneficii ale ceaiului verde pentru longevitate sunt cantitatile de antioxidanti pe care le contine. Acestia lupta impotriva efectelor radicalilor liberi asupra organismului si incetinesc semnele imbatranirii. Ceaiurile contin catechine - substante chimice care ajuta vasele de sange sa se relaxeze si protejeaza inima. Adaugati doar lamaie sau miere in ceaiuri - nu lapte (laptele reduce efectul protector al ceaiului).
- Evitati bauturile acidulate - s-a demonstrat ca persoanele care consuma bauturi racoritoare acidulate zilnic, au un risc crescut de a face diabet, boli cardiovasculare sau in cazul lor exista probabilitati mai mari sa sufere de tulburari metabolice. Sucurile de fructe si legume sunt o alternativa sanatoasa la bauturile acidulate din comert si imbunatatesc speranta de viata.
- Adoptati o dieta sanatoasa - consumati 10 portii de fructe si legume pe zi (cat mai colorate), o multime de cereale integrale si diminuati aportul de sare, zahar si grasimi.
Preferabil ar fi ca in dieta dumneavoastra sa includeti mai ales grasimile bune. Consumul de fructe si legume este foarte important, deoarece acestea contin antioxidati, substante care lupta impotriva cancerului si incetinesc procesul imbatranirii. Includeti zilnic in dieta cel putin o portie de verdeturi (o cana de legume fierte sau crude). Clorofila creste productia de celule ale sangelui si imbunatateste oxigenarea, circulatia si detoxifierea.
- Varza, suc de lamaie si seminte de susan - aceasta combinatie gustoasa contine fitochimicale, antioxidanti, fier, vitaminele C, A, K, acid folic, magneziu si luteina. Exista o varietate de legume de sezon, in special la inceputul verii, care pot fi adaugate la aceasta salata, pentru a oferi organismului si mai multi nutrienti.
- Fiti optimisti - o calitate pe care o impartasesc majoritatea celor care ating varste inaintate este optimismul. Daca doriti sa traiti o viata lunga, atunci atitudinea pozitiva este un factor important in aceasta privinta.
- Hidratati-va cu multa apa - in anotimpul calduros temperaturile atmosferice cresc, la fel si cea a corpului. Asigurati-va ca sunteti bine hidratati prin consumul a cel putin 8 pahare de apa pe zi. Corpul uman este alcatuit aproximativ 70% din apa, lichid primordial pentru o stare buna de sanatate si o viata lunga. Fara suficient lichid, toxinele se acumuleaza in organism, cauzand imbatranirea prematura.
- Mentineti-va sanatatea oaselor - protejati-va oasele de osteoporoza, prin includerea in dieta zilnica a cel putin un aliment bogat in calciu. Lactate fara grasimi, legume cu frunze verzi, somon, fasole si seminte - toate sunt surse excelente de calciu si alte minerale esentiale pentru sanatatea sistemului osos. Adultii cu varsta de peste 51 de ani ar trebui sa consume pana la 1200 mg de calciu pe zi.
Daca utilizati zilnic suplimente de calciu, impartiti cantitatea pe parcursul unei zile, in mai multe doze. Acest lucru este necesar intrucat organismului ii este dificil sa asimileze peste 500 mg de calciu odata.
- Mentineti-va o greutate corporala adecvata - excesul de greutate scade increderea de sine si pune in pericol sanatatea si astfel, durata de viata. Cand trebuie sa sustineti greutate in plus, creste riscul bolilor de inima, accidentului vascular cerebral, atacului de cord, diabetului zaharat de tip 2 si ar putea creste valorile colesterolului. Toate acestea pot duce la complicatii grave si chiar deces.
- Faceti miscare - exercitiile fizice regulate pastreaza corpul puternic si este cel mai bun mod de a va asigura impotriva bolilor. Antrenamentele va pot ajuta sa va mentineti o stare de spirit buna. Faceti exercitii cel putin 30 de minute zilnic, pentru a imbunatati toate functiile organismului.
- Imbunatatiti-va functia creierului - antrenati zilnic creierul pentru a beneficia de o memorie buna si pentru imbunatatirea functiei cognitive. Invatati o limba straina, memorati o poezie, jucati sah, bucurati-va de un puzzle sau cuvinte incrucisate. Mancati alimente bogate in DHA, un acid gras omega-3, care imbunateste functia memoriei.
- Mai mult sex - o viata sexuala activa contribuie la cresterea sperantei de viata.
- Casatoriti-va - multe studii arata ca oamenii casatoriti traiesc mai mult decat cei necasatoriti. Casatoria este benefica in special pentru barbati, deoarece sotiile ii incurajeaza sa isi faca periodic analizele si controalele medicale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult
- 20 de alimente antiimbatranire
- Cei mai buni inlocuitori ai zaharului
- De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta
- Totul despre pH-ul organismului
- Ce inseamna sa aveti o greutate normala odata cu inaintarea in varsta
- 9 secrete pentru o viata mai lunga
- Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industr ...
- Beneficiile uleiului de arbore de ceai
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente