Legatura dintre alimentatie si cancer
Factorii care favorizeaza aparitia cancerului
SusCancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool.
Cuprins articol
Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului
SusStudiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta cancer.
Alimentele procesate
Un studiu din 2018, realizat pe mai mult de 100.000 de persoane, a concluzionat ca aportul de alimente procesate poate creste cu 10% riscurile de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Specialistii au analizat consumul alimentelor procesate, precum:
- painea;
- gustarile dulci sau sarate ambalate;
- bauturile carbogazoase;
- bauturile pe baza de zahar;
- produsele din carne prelucrate, precum salamul sau parizerul;
- supele instant;
- produsele alimentare ce contin in cantitati mari zahar, ulei si grasimi;
- produsele alimentare ce contin ulei vegetal hidrogenat, amidon modificat, izolate proteice.
Carnea rosie si cea procesata
Unele tipuri de carne pot creste riscul de aparitie a cancerului. Autorii mai multor studii au sugerat ca un consum regulat de carne procesata ar putea creste riscul de a dezvolta cancer de vezica urinara. Specialistii au gasit, de asemenea, legaturi intre consumul de carne rosie neprocesata si cancer.
In plus, potrivit specialistilor din domeniu, consumul regulat de carne procesata creste riscul de a dezvolta cancer gastric si cancer colorectal. Exemple de carne prelucrata pot fi:
- alimentele de tip mezeluri (salamul, parizerul, crenvurstii)
- carnatii ambalati;
- sunca;
- baconul;
- pastrama;
- hot-dog;
- hamburgeri.
- alcoolul
Exista dovezi puternice conform carora consumul de alcool poate creste riscul de a dezvolta cancer in anumite zone ale corpului, precum gura, gat, ficat, esofag, stomac, colon si sani.
Desi expertii nu au descoperit inca motivul pentru care alcoolul creste riscul de aparitie a cancerului, anumite substante chimice din alcool sunt suspectate ca duc la deteriorarea ADN-ului celular sau slabesc capacitatea organismului de a se apara.
Specialistii afirma ca alcoolul poate fi si mai periculos daca este asociat cu fumatul. Oamenii de stiinta recomanda sa se evite complet consumul de alcool sau sa se limiteze la cantitati mici si ocazionale.
Supraponderabilitatea poate creste riscul de a dezvolta cancer
SusConform studiilor, mai multe de doua treimi dintre adulti sunt supraponderali sau obezi. Supraponderabilitatea si obezitatea cresc riscul de aparitie a afectiunilor de sanatate, precum diabetul de tip 2, bolile cardiace si cancerul. Expertii considera ca excesul de greutate poate provoca anumite tipuri de cancer din urmatoarele motive:
- kilogramele in plus duc la cresterea nivelului de insulina din organism;
- obezitatea poate duce la aparitia inflamatiilor cronice;
- cantitatile mari de grasimi corporale pot creste nivelul de estrogen.
Persoanele supraponderale prezinta un risc crescut de a dezvolta urmatoarele tipuri de cancer:
- cancer de san;
- cancer colorectal;
- cancer endometrial;
- cancer esofagian;
- cancer biliar;
- cancer renal;
- cancer pancreatic;
- cancer de prostata;
- cancer de col uterin;
- cancer ovarian.
Persoanele care se confrunta cu kilograme in plus pot apela la un medic specialist, acesta evaluand corect situatia si oferind cele mai bune solutii pentru slabit.
Alimente care pot ajuta la prevenirea cancerului
SusCea mai buna metoda de prevenire a cancerului este reprezenta de adoptarea unei diete echilibrate, bogata in fructe si legume. Desi expertii nu stiu motivele exacte ale acestui efect, se speculeaza ca fitonutrientii care se afla in aceste alimente pot ajuta la:
- reglarea nivelurilor hormonale, precum estrogenul. Acest hormon poate duce la aparitia anumitor tipuri de cancer;
- incetinirea proliferarii celulelor cancerigene;
- prevenirea inflamatiei;
- prevenirea deteriorarii ADN-ului celular, implicat direct in aparitia bolilor oncologice.
Adoptarea unei diete echilibrate nu poate preveni toate tipurile de cancer, insa consumul de fructe si legume bogate in nutrienti ar putea micsora semnificativ riscul de aparitie. Specialistii recomanda introducerea in dieta a urmatoarelor alimente:
- fructele de acai;
- merele;
- fasolea;
- mazarea;
- murele;
- coacazele;
- morcovii;
- ciresele;
- ardeii iuti;
- cafeaua;
- afinele;
- spanacul;
- semintele de in;
- usturoiul;
- grefele;
- strugurii;
- zmeura;
- nucile;
- alimentele bogate in fibre (cereale integrale, precum orezul brun, fulgii de ovaz sau orzul).
Nu exista o dieta specifica pentru persoanele care au cancer. Fiecare persoana este diferita, iar tipul de cancer si planul de tratament este unic. Unele persoane pierd in greutate in timpul tratamentului si este posibil sa aiba nevoie de o dieta bogata in calorii. Alte persoane se confrunta cu obezitatea si poate fi necesara adoptarea unei diete sarace in calorii. Majoritatea persoanelor cu cancer vor trebui sa isi adapteze dieta in functie de reactiile adverse ale chimioterapiei, precum greata, varsaturile, diareea, constipatia etc.
Cu toate acestea, specialistii recomanda urmatoarele sfaturi:
- de cateva ori pe saptamana sa se inlocuiasca carnea cu alimente pe baza de plante, precum soia;
- sa se consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive si proteine, precum branza, iaurtul, nucile, cerealele integrale, fasolea etc.
- utilizarea de suplimente alimentare la indicatia medicului, astfel incat in organism sa fie pastrate toate vitaminele si mineralele necesare.
In cazul in care persoana afectata se confrunta cu efectele adverse ale tratamentului, medicul poate face o serie de recomandari. De exemplu, este posibil ca unii oameni sa fie nevoiti sa evite alimentele bogate in fibre, mai ales daca au diaree sau crampe abdominale.
Concluzii
SusAdoptarea unei diete sanatoase si echilibrate nu ofera protectie absoluta impotriva dezvoltarii cancerului. Cu toate acestea, este o metoda utila de a reduce semnificativ riscul de aparitie a multor tipuri de cancer si de a preveni aparitia altor afectiuni, precum bolile cardiace sau diabetul de tip 2.
Cercetatorii au adus dovezi multiple cu privire la capacitatea unei diete adecvate si echilibrate de a reduce riscurile de aparitie a bolilor oncologice. Este important ca atat persoanele care se confrunta cu aceste afectiuni, cat si cele sanatoase sa adopte o dieta bogata in fructe si legume, astfel incat organismul sa fie mult mai puternic in lupta contra bolilor.
Bibliografie
AICR's foods that fight cancer. (n.d.). https://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/
Alcohol and cancer risk. (n.d.).https://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/diet/alcohol-and-cancer-risk.html
Cancer statistics. (2018).https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/statistics
Crippa, A.,et al.(2018). Red and processed meat consumption and risk of bladder cancer: A dose–response meta-analysis of epidemiological studies.https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1356-0
Diet. (2015).https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet
Diet and physical activity: What's the cancer connection? (2017).https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/diet-physical-activity/diet-and-physical-activity.html
Does body weight affect cancer risk? (2018).https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/diet-physical-activity/body-weight-and-cancer-risk/effects.html
Do not use supplements for cancer prevention. (n.d.).https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/dont-rely-supplements
Eating well during treatment. (2019).https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/staying-active/nutrition/nutrition-during-treatment/once-treatment-starts.html
Fiolet, T.,et al.(2018). Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: Results from NutriNet-Sant prospective cohort.https://www.bmj.com/content/360/bmj.k322.long
Kunzmann, A. T.,et al.(2015). Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer and incident and recurrent adenoma in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588743/
Overweight & obesity statistics. (2017).https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-statistics/overweight-obesity
Red and processed meats. (n.d.).https://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/diet/red-and-processed-meat.html
Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT): Questions and answers. (2015).https://www.cancer.gov/types/prostate/research/select-trial-results-qa#3
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Diabetul zaharat si riscul de cancer
- Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Dieta si riscul de cancer
- Cancerul de vezica urinara
- 15 simptome de cancer ignorate de barbati
- Cele mai consumate alimente cancerigene