Laxative naturale
Generalitati
SusLaxativele naturale includ, in general, orice aliment care are un continut ridicat de fibre si apa, cum ar fi cerealele integrale sau fructele. O alta categorie de laxative naturale include alimente precum iaurtul, care promoveaza dezvoltarea de bacterii sanatoase in tractul intestinal. Alte laxative naturale sunt cele care prin actiunea lor determina imbunatatirea contractiilor peretilor intestinali (peristaltismul).
Orice fel de remediu utilizat pentru ameliorarea constipatiei si reglarea miscarilor intestinale, chiar daca este de origine naturala, ar trebui sa fie utilizat cu prudenta, pentru a preveni deshidratarea.
Moduri naturale de ameliorare a constipatiei
Sus- Alimente bogate in fibre. Fibra este o parte a produselor alimentare de origine vegetala, care nu este descompusa in timpul procesului de digestie. Fibrele se impart in doua mari categorii - solubile si insolubile, iar alimentele bogate in fibre ajuta la ameliorarea constipatiei. Fibrele ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si incetinesc digestia. De aceea, organismul are mai mult timp la dispozitie sa asimileze toate substantele nutritive din alimentele consumate. Fibrele joaca un rol important si in controlul nivelulurilor de zahar si colesterol din sange.
Organismul are nevoie de ambele tipuri de fibre, in scopul de a digera alimentele in mod corespunzator. Practic, orice aliment care are un continut ridicat de fibre poate fi un laxativ natural.
Alimente bogate in fibre includ cerealele integrale (grau si secara), varza, broccoli, salata, morcovi si fasole. Cele mai multe fructe sunt alternative sanatoase si bogate in fibre, iar lista include: prune, banane, avocado, mere, pere, fructe de padure si kiwi.
- Apa. Scaunele au nevoie de consistenta pentru a se deplasa usor prin intestine, dar au nevoie si de o cantitate adecvata de apa. Fara apa, scaunele ar deveni prea compacte si nu s-ar putea deplasa cu usurinta prin tractul intestinal. Lipsa de apa in scaun duce la blocaje intestinale dureroase.
Orice aliment cu un continut ridicat de apa poate functiona ca un laxativ natural. Cel mai bun exemplu pare sa fie pepenele verde, dar salata verde are de fapt un nivel si mai crescut de apa. Alte optiuni includ merele, grapefruitul, broccoli, rosiile si castravetii.
Desigur, alimentele nu sunt singura modalitate de a obtine aportul de apa necesar unei bune digestii. Apa plata filtrata este cel mai bun mod de hidratare a organismului. Expertii recomanda consumul a cel putin 8 pahare de apa pe zi.
- Alimente care ajuta la imbunatatirea florei intestinale. Digestia sanatoasa si miscarile intestinate regulate depind de bacteriile bune care traiesc in mod natural in tractul intestinal. Cele mai multe produse alimentare bogate in fibre hranesc aceste bacterii benefice, dar alimentele precum iaurtul, fructele citrice, sparanghelul, mazarea sau fasolea sunt cunoscute, intrucat ajuta la mentinerea echilibrului intre bacteriile din flora intestinala.
- Exercitii fizice. Desi majoritatea oamenilor crede ca laxativele sunt doar produse sau medicamente pe care le pot ingera, activitatea fizica regulata este un agent natural de stimulare a intestinelor. Expertii nu stiu exact de ce exercitiile fizice ajuta la reglarea tranzitului intestinal, dar suspecteaza ca activitatea fizica scade perioada de timp in care alimentele raman in intestinul gros, impiedicand absorbtia apei din scaun de catre peretele intestinal.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea
- Remedii naturale impotriva parazitilor intestinali
- 10 diuretice naturale si beneficiile acestora
- Psyllium, taratele care fac minuni pentru silueta
- Encefalopatia hepatica sau coma hepatica
- Riscul consumului de laxative in dietele de slabit
- Laxativele
- Constipatia la copil
- Colonul iritabil se poate combate si prin sport