Invata sa iti asculti corpul: 4 semnale de alarma care indica boli cronice!
Corpul uman are o uimitoare capacitate de a-ti comunica ce este in neregula cu el.
Pielea inrosita este un indiciu ca ai stat prea mult la soare, asa cum si durerea de stomac te avertizeaza ca e cazul sa mananci sau sa mergi la medic daca aceasta persista.
Nu toate semnele sunt la fel de clare. Anumite manifestari iti sunt total straine si nu le poti interpreta corect.
Iata cateva semnale de alarma neobisnuite, care indica prezenta unei afectiuni cronice.
Sprancene scurtate
Daca ai constatat ca sprancenele tale sunt mai scurte decat de obicei si asta nu se datoreaza pensatului excesiv, e cazul sa te programezi pentru un consult endocrinologic.
Sprancenele scurtate pot indica o tulburare tiroidiana. Hormonii secretati de glanda tiroida raspund de sanatatea fiecarei celule din corp, inclusiv a foliculilor de par.
Atunci cand tiroida nu produce suficienti hormoni, sprancenele tale se pot scurta, parul de pe cap devine mai subtire si mai casant, te constipi usor, iei inexplicabil in greutate si te simti mai mereu obosit.
Medicul endocrinolog isi va recomanda analize de sange care includ dozari de hormoni tiroidieni si hipofizari. In cazul in care nivelul acestora este sub limita normala, el iti poate prescrie un tratament hormonal pentru restabilirea functiei tiroidiene.
Degetul inelar mai lung decat aratatorul
La femei, acest aspect particular indica un risc de doua ori mai mare de a dezvolta osteoartrita, o boala degenerativa a articulatiilor si cauza cea mai frecventa a durerilor artriculare.
Oamenii de stiinta nu isi explica exact aceasta conexiune, dar se presupune ca are legatura cu expunerea la niveluri mari de testosteron in timpul vietii intrauterine.
Cresterea nivelului de testosteron duce la scaderea concentratiei de estrogen, hormon esential pentru sanatatea oaselor.
Din contra, un barbat al carui deget inelar este mai lung decat aratatorul are un risc de trei ori mai mic de a face cancer de prostata.
Unghiile ingalbenite
Unghiile decolorate indica de regula o simpla infectie. Daca ai insa unghiile ingalbenite, simti nevoia sa mergi des la baie, ti-e sete intruna si te simti, in plus, mereu epuizat, e posibil sa ai diabet zaharat.
Explicatia este urmatoarea: atunci cand nivelul de zahar este foarte mare, glucoza incepe sa atace colagenul care se gaseste in unghii, schimbandu-le culoarea din roz in galben.
Confirmarea diagnosticului se poate face printr-un simplu test de glicemie. Exista insa si alte analize specifice, pe care medicul diabetolog ti le poate recomanda.
Daca se dovedeste ca suferi de diabet, va fi nevoie sa iti schimbi radical stilul de viata si alimentatia, sub indrumarea constanta a specialistului.
Excesul de par de pe fata la femei
Hirsutismul sau excesul de par de pe fata si corp la femei este un indiciu clar de sindrom de ovar polichistic. Aceasta afectiune este caracterizata printr-o secretie mai mare de hormoni sexuali masculini, dar si o insuficienta de progesteron, care duce la tulburari de ciclu menstrual si de ovulatie.
La examinarea ecografica a ovarelor femeilor afectate de acest sindrom se constata chisturi multiple pe ambele ovare. In plus, ele sunt predispuse la acnee, obezitate si diabet.
Sindromul de ovar polichistic nu se poate trata, dar poate fi tinut sub control printr-un regim de viata echilibrat si tratament cu pilule contraceptive.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Principalele afectiuni induse de stres
- Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Mar ...
- Bolile respiratorii cronice si kinetoterapia
- Afectiunile sistemului imunitar
- Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu le ...
- Polineuropatia cronica inflamatorie
- Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat
- Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
- Mituri periculoase despre boala pulmonara obstructiva cronica
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top