Intoleranta la caldura: simptome, cauze si tratament
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Ce este intoleranta la caldura?
SusIntoleranta la caldura reprezinta o sensibilitate neobisnuita la caldura, caracterizata prin transpiratii excesive si chiar anxietate. Persoanele cu aceasta afectiune pot experimenta simptome neplacute chiar si la temperaturi pe care alti oameni le considera confortabile sau chiar scazute.
Raspunsul neobisnuit la caldura nu reprezinta o boala, dar poate fi un simptom al unei afectiuni medicale ce trebuie evaluata. Raspunsul organismului la caldura difera de la persoana la persoana, putand sa implice chiar si situatii in care viata este pusa in pericol, de exemplu cand apare accidentul vascular cerebral. Astfel, persoanele cu intoleranta la caldura trebuie sa fie foarte atente la temperaturile la care se expun si sa urmeze tratamentul pentru afectiunile cauzatoare.
Cuprins articol
Simptomatologia intolerantei la caldura
SusSimptomele intolerantei la caldura variaza de la o persoana la alta, dar pot include:
- senzatie de caldura exagerata chiar si la temperaturi medii;
- transpiratii excesive sau imposibilitate de a transpira suficient;
- epuizare si oboseala asociate vremii calde;
- greata, varsaturi sau ameteli ca raspuns la caldura;
- modificari ale starii de dispozitie.
Persoanele cu anumite afectiuni cronice, de exemplu cele cu scleroza multipla, pot sa considere ca simptomele lor se agraveaza temporar la caldura. Trebuie stiut ca unele persoane cu intoleranta la caldura dezvolta, de asemenea, intoleranta la temperaturi scazute.
Care sunt cauzele intolerantei la caldura?
SusPersoanele cu intoleranta la caldura pot suferi de disautonomie, o afectiune ce altereaza sistemul nervos vegetativ, adica reactiile involuntare ale organismului. Sistemul nervos vegetativ sau autonom ajuta la reglarea functiilor automate ale corpului, inclusiv reactia sa la caldura.
Exista mai multe afectiuni medicale ce pot produce disautonomie, printre acestea regasindu-se si:
- diabetul;
- consumul de alcool;
- boala Parkinson;
- sindromul Guillain-Barre;
- bolile mitocondriale.
Alte cauze ale intolerantei la caldura includ:
- varsta – sugarii, copiii mai mici de 4 ani si batranii pot fi mai sensibili la caldura. Aceasta sensibilitate creste riscul unor boli ce pot fi declansate de caldura, precum deshidratarea, crizele hipertensive, accidentul vascular cerebral;
- medicatia – consumul unor medicamente schimba raspunsul organismului la caldura, de exemplu, prin reducerea transpiratiei. Medicamentele anticolinergice, folosite pentru a trata multiple afectiuni psihiatrice, dar si boala Parkinson, pot reduce secretia de transpiratie, crescand astfel sensibilitatea la caldura;
- tulburarile senzoriale – aceste tulburari sunt asociate uneori cu autismul si pot face ca o persoana sa devina mult mai sensibila la caldura;
- afectiuni neurologice – leziunile si afectiunile de la nivelul maduvei spinarii si a creierului pot creste sensibilitatea la caldura prin schimbarea modului in care corpul sau creierul proceseaza caldura. De asemenea, sensibilitatea poate fi crescuta si prin inhibarea capacitatii organismului de a regla temperatura;
- afectiuni endocrine – sistemul endocrin ajuta corpul sa gestioneze o gama larga de functii. Anumite afectiuni, precum boala Basedow-Graves, pot creste sensibilitatea la caldura.
Trebuie stiut ca persoanele care nu au un nivel optim de activitate fizica pot deveni mai predispuse la intoleranta la caldura. Astfel, conform cercetatorilor, persoanele sedentare si supraponderale ce au intoleranta la caldura au sanse mult mai mari de dezvolta afectiuni de sanatate cardiovasculare si respiratorii.
Optiuni de tratament
SusPersoanele care dezvolta simptome din cauza intolerantei la caldura trebuie sa fie evaluate cat mai rapid de un medic, mai ales daca manifestarile apar brusc sau se inrautatesc progresiv.
Pentru a trata intoleranta la caldura, medicii se vor concentra pe tratarea oricaror afectiuni medicale de baza. Din acest motiv, tratamentul poate varia foarte mult de la o persoana la alta. De exemplu, persoanele cu boala Basedow-Graves pot necesita terapie cu iod radioactiv pentru a restabili functia tiroidei, in timp ce cazurile produse de medicatie se trateaza prin oprirea sau schimbarea acesteia.
In multe cazuri, intoleranta la caldura nu poate fi prevenita sau tratata. De exemplu, o persoana cu leziuni medulare poate dezvolta sensibilitate la caldura ce nu se amelioreaza indiferent de tratamentul urmat.
Persoanele afectate pot descoperi ca evitarea caldurii pe cat posibil si adoptarea unor strategii pentru gestionarea in siguranta a expunerii la temperaturi crescute pot fi de ajutor. Modalitatile de gestionare a intolerantei la caldura includ:
- evitarea expunerii directe la soare (soarele tinde sa fie mai fierbinte si mai stralucitor intre orele 11:00-15:00);
- utilizarea aerului conditionat sau a ventilatoarelor in lunile calde;
- consumul unor cantitati mari de lichide pentru a evita deshidratarea;
- purtarea de haine de culori deschide si din materiale usoare, respirabile;
- evitarea consumului de alcool, mai ales in perioadele calde;
- realizarea de bai racoritoare, inclusiv inotul in mare sau in piscina;
- aplicarea unui prosop imbibat in apa rece in jurul gatului;
- evitarea activitatilor intense in timpul zilelor calde sau in camere cu temperaturi ridicate.
Persoanele cu intoleranta la caldura trebuie sa fie atente intotdeauna la urmatoarele simptome:
- greata si varsaturi;
- ameteli;
- tahicardie;
- transpiratii excesive;
- crampe musculare;
- dureri de cap;
- oboseala extrema sau lesin;
- modificari ale starii de dispozitie.
Medicul trebuie anuntat imediat daca apar urmatoarele manifestari:
- incapacitatea de a transpira, mai ales la temperaturi foarte inalte;
- cresterea temperaturii corporale peste 39 grade Celsius;
- confuzie;
- pierderea starii de constienta.
Preventie
SusGestionarea afectiunilor medicale ce cauzeaza intoleranta la caldura poate ajuta la prevenirea aparitiei simptomelor. Medicul poate oferi cele mai bune indicatii cu privire la modul de gestionare si poate recomanda medicamente pentru a ajuta organismul sa-si regleze temperatura.
Alte strategii de control includ:
- mentinerea greutatii corporale in limite normale – persoanele supraponderale pot avea dificultati in racirea eficienta a corpului;
- practicarea de exercitii fizice in mod regulat – activitatea fizica sustine starea de sanatate a inimii si a plamanilor. Daca aceste organe functioneaza corespunzator, organismul va raspunde mult mai bine la excesul de caldura;
- limitarea sau evitarea consumului de alcool si droguri – consumul excesiv de alcool, dar si droguri, precum amfetaminele, pot creste sensibilitatea la caldura;
- mentinerea glicemiei sub control – persoanele cu diabet zaharat pot fi mult mai vulnerabile la caldura, mai ales cand nivelurile lor de zahar din sange sunt prea mici sau prea mari;
- consumarea unor cantitati optime de lichide – caldura extrema face ca organismul sa piarda apa prin transpiratie. In cazul in care organismul nu poate transpira eficient, nu se mai poate raci in mod optim. Hidratarea este esentiala pentru ca organismul sa poata transpira corect.
- evitarea fumatului si a consumului excesiv de cafea, sau bauturi energizante in special in medii cu temperaturi crescute, deoarece acestea pot agrava simptomele intolerantei la caldura.
Concluzii
SusPe masura ce multi oameni se bucura de activitati in aer liber, precum inotul sau mersul la plaja, cei cu intoleranta la caldura pot fi obligati sa stea in medii racoroase. Cu toate acestea, daca se adopta strategii adecvate de tratament si cateva masuri prin care situatia sa fie controlata corect, intoleranta la caldura poate fi depasita mai usor.
Intoleranta la caldura poate ascunde afectiuni de sanatate diverse, unele dintre acestea fiind chiar grave. Vizita la medic si obtinerea unui tratament corespunzator sunt factori cruciali in perspectiva de viitor a unei persoane cu intoleranta la caldura, mai ales daca sufera de afectiuni grave.
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/disasters/extremeheat/heat_guide.html
http://www.todaysgeriatricmedicine.com/archive/spring2011_p8.shtml
https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Dysautonomia-Information-Page
https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/graves-disease
https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Heat-Temperature-Sensitivity
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient
- Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie
- Polineuropatia alcoolica
- Ce putem sti despre disautonomie?
- Sindromul post-polio
- Sarcina - Luna a VIII-a
- Diferentele dintre hipotiroidism si hipertiroidism
- Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar
- Guta - cauze, simptome, tratament
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top