Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate
Generalitati
SusUneori, placerea de a manca se poate transforma intr-un adevarat chin. De ce? Din cauza unei intolerante alimentare pe care nici nu banuiesti ca o ai.
La ce poate duce aceasta? Manifestarile pot fi multiple: eruptii cutanate tip urticarie, dureri de cap severe, ameteli, dureri abdominale, diaree sau dimpotriva constipatie, respiratie dificila, stranut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemanatoare atacului de panica etc.
Astfel de reactii de intoleranta iau nastere din incapacitatea sistemului nostru digestiv de a digera anumite alimente.
Daca ti s-a inamplat sa observi ca ai simptome ca cele descrise mai sus dupa ce ai consumat in special ciocolata, branza, cafea, vin rosu e posibil sa suferi de intoleranta la histamina. Iar cele enumerate sunt doar cateva din alimentele care iti pot declansa neplaceri in acest caz.
Cuprins articol
Cum se explica acest fenomen din punct de vedere medical?
SusHistamina este principalul mediator eliberat de catre celulele sistemului imun in cadrul reactiilor alergice si una din principalele substante responsabile de producerea simptomelor alergice.
Exista o multitudine de alimente bogate in mod natural in histamina sau capabile sa elibereze aceasta substanta in organism – acesta este de fapt modalitatea prin care alimentele pot declansa simptome similare alergiei fara interventia sistemului imun.
Diaminooxidaza (DAO) este o enzima produsa in special la nivel intestinal, extrem de importanta in metabolizarea histaminei. Exista persoane cu un nivel scazut al activitatii enzimei DAO, fie din motive genetice, fie in urma unor suferinte (de exemplu: boli inflamatorii intestinale).
Ei sunt in mod special reactivi la alimentele care contin histamina pentru ca oraganismul lor nu poate degrada intreaga cantitate de histamina ingerata odata cu alimentele sau eliberata de acestea in organism. Unele alimente pot chiar inhiba activitatea enzimei DAO.
Astfel, intoleranta la histamina e de fapt rezultatul unui dezechilibru intre cantitatea de histamina ingerata (eliberata in organism prin consumarea anumitor alimente) si capacitatea enzimei DAO de a o metaboliza (degrada).
Ce ne face rau?
SusIata care sunt alimentele cele mai bogate in histamina:
- bauturile alcoolice;
- preparatele alimentare maturate (cum ar fi branzeturile);
- preparatele din peste;
- fructe si legume cu seminte;
- citrice;
- ciocolata, cacao, cafea;
- nuci, ceai negru, ceai verde.
Histamina se formeaza prin anumite procese si activitatii unor bacterii, gasindu-se in special in alimente fermentate (branza, varza murat, vin etc.) si bogate in proteine (peste carne, mezeluri etc).
Niveluri crescute se gasesc in alimentele stricate. Nivelul de histamina creste pe masura ce alimentele sunt pastrate mai mult si reincalzite.
Care sunt consecintele
SusDurerea de cap (cefaleea) este unul dintre simptome. Chiar si persoanele absolut sanatoase pot avea dureri puternice daca ingereaza o cantitate mare de histamina. Manifestarile gastrointestinale pot fi gen crampe, greata, balonari, constipatie sau diaree.
Manifestarile respiratorii apar ca o obstructie nazala, stranuturi dese si rinoree. Pot sa apara si crize de astm. La cei cu intoleranta la histamina pot aparea manifestari cutanate de tipul urticariei, anigioedemului (inflamatie a pielii), rash-ului (roseata difuza) sau dermatitei.
Alte manifestari pot fi: variatii de tensiune, bufeuri, afte bucale, dureri la nivelul sinusurilor, dintilor, dureri musculare, junghiuri, ameteli, senzatia de gat umflat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Regimul alimentar in cancer
- Intoleranta la fructoza
- Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza
- Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
- Cum se manifesta alergia alimentara
- Intoleranta la gluten
- Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
- Ce este intoxicatia cu histamina (scombroidoza)?
- Astmul bronsic