Ingredientele nocive din bere
Sunt din ce in ce mai numeroase persoanele care ofera un minim de atentie alimentatiei zilnice, dar cand vine vorba despre bauturi, mai ales cele alcoolice, nu multa lume ia cele mai bune decizii pentru sanatate.
Tot ceea ce incercati sa faceti in timpul saptamanii, pentru a va mentine sanatatea, poate fi ruinat intr-un week-end.
In timp ce alimentele si bauturile non-alcoolice trebuie sa indice lista ingredientelor si sunt supravegheate tot timpul, berea nu face parte din aceasta categorie.
Industria alcoolului a incercat pe cat posibil sa evite etichetarea ingredientelor fie pentru a proteja reteta, cat mai ales pentru a ascunde ingredientele nocive pe care le contine un anumit produs de acest fel.
Bauturile alcoolice pe baza de drojdie, orz si apa au fost dintotdeauna printre cele mai populare dar, inca din Egiptul Antic, berea a fost supusa mai multor modificari pentru a mari nivelul conservarii sale decat de a imbunatati calitatea acesteia.
Ca bautura alcoolica (intre 3 si 13%), berea este supusa unor norme actuale ale industriei agroalimentare. Bautura se fabrica astazi din ingredientele de baza ale berii, insa si din alte substante deloc benefice sanatatii.
Pe de alta parte, unele firme lauda proprietatile ingredientelor continute in produsul lor pentru a-l vinde mai bine. Ele omit sa vorbeasca despre aditivii pe care ii contine berea respectiva si despre faptul ca producatorii folosesc ingredientele toxice tocmai datorita pretului lor scazut.
Iata lista produselor nocive pe care producatorii de bere le folosesc intr-o maniera ilegala:
Glutamat monosodic: el amelioreaza savoarea berii si este folosit de mult timp in industria alimentara. Produsele care contin acest ingredient sunt marcate cu simbolul E621. Este periculos pentru celule, creier si favorizeaza dezvoltarea bolilor Alzheimer si Parkinson. Glutamatul monosodic este responsabil pentru durerile de cap, aritmii, hiperactivitate si eruptii cutanate.
Propilen glicol: este un compus chimic ieftin. Este incolor, vascos si higroscopic (absoarbe toata umiditatea din aer). Acest produs este nociv pentru celulele inimii, rinichilor si ale altor organe interne. El poate provoca dermatite de contact si anomalii ale ficatului. Poate inhiba cresterea celulelor pielii, afecta membranele celulare, cauza eruptii cutanate si usuca pielea.
Propilen glicol este adaugat in bere pentru a o face spumoasa. Simbolul sau este E900-E910 sau poate fi gasit in bauturile carbogazoase, bomboane, in produsele de patiserie, cereale, cosmetice. Este folosit in multe produse drept substitut al zaharului.
Etilen diamina tetra acetat (EDTA) de calciu disodic: este un antioxidant care serveste la reglarea aciditatii. Simbolul sau este E385. Acest aditiv poate afecta metabolismul, provoca alergii cutanate si afecta reproducerea.
Culoarea caramel: exista 4 derivati pentru aceasta culoare, iar studiile au aratat ca aceasta substanta este nociva. Culoarea caramel stimuleaza dezvoltarea moleculelor ce pot cauza cancerul de plamani, leucemie si functionarea necorespunzatoare a tiroidei.
Insecte pentru a da culoare: industria agroalimentara utilizeaza insecte pentru a da culoare produselor, mai ales iaurtului, cafelei, ceea ce a socat un numar destul de mare de consumatori. Acest aditiv poate cauza alergii, chiar soc anafilactic.
Monostearat de glicerina: acest produs este folosit ca un emulgator. Este un stimulator de ulei, de ceara si un solvent. El este folosit in industria farmaceutica, cosmetica si in produsele de ingrijire capilara. Este toxic pentru multe organe si interzis in multe tari. Elementele din familia gliceridelor pot opri cresterea, mari ficatul si rinichii, reduce marimea organelor reproducatoare masculine si cauza probleme uterine.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de Paste?
- Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei
- Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc
- Aditivii alimentari
- Factori care declanseaza rozaceea
- Ce se intampla cand amestecati alcoolul cu medicamentele
- Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit
- Beneficiile pentru sanatate oferite de bere
- Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?