Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Infrastructura medicala multidisciplinara premize pentru CDI in stiintele medicale

Publicat la data de: 09 August 2023
Infrastructura medicala multidisciplinara premize pentru CDI in stiintele medicale

Consultant de specialitate:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie – traumatologie
Director de proiect:
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”
Cercetatori:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie
Asistenti cercetatori:
Dr. Fejer Luiza Beatrice – Medic primar medicina fizica si de reabilitare – “Centrul medical Polimed Dacia”
As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”
Co – autori:
Dr. Delia Costache – Asist. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli –infectioase
Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”

Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID 121374: „ DEZVOLTAREA CENTRULUI DE CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE IN STIINTE MEDICALE” finantat conform contractului de finantare cu nr: 4/ 04.06.2018

Abordarea multidisciplinara este folosit din ce in ce mai des in diagnosticul si tratamentul patologiei pacientilor. Nevoia de sanatate in randul populatiei nu a scazut odata cu dezvoltarea tehnologiei in domeniul sanatatii sau cu noile descoperiri in stiintele medicale. Complexitatea abordarii patologiei duce inevitabil si la o abordare complexa, multidisciplinara ce face improbabila abordarea dintr-un singur punct de vedere a oricarei afectiuni.

Si pentru ca organismul uman este redescoperit la ora actuala pana dincolo de molecula, zestre genetica impreuna cu sau fara determinism genetic, alaturi de influentele pozitive sau mai putin pozitive din partea unui mediu cu o inteligenta care determina un raspuns din partea organismului, raspuns care este urmat de procese compensatorii sau devine factor stresant pentru starea de sanatate, scoaterea din contextul existentei, singular si fara nicio implicare in ecuatia complexa a interrelationarii este propusa spre a fi imposibil de realizat.

Accesul pacientilor la tehnologia moderna, care are un grad mare de acuratete, repetabilitate si reproductibilitate, permite obtinerea unor rezultate care pot oferi pe langa informatia medicala solicitata de catre medic si premize noi in dezvoltarea de protocoale sau tehnici noi de tratament.

La ora actuala abordarea multidisciplinara este varianta cu sansele cele mai mari de a raspundere solicitarilor venite din partea pacientilor sau din perspectiva monitorizarii afectiunilor cronice.

Departamentele de cercetare, dezvoltare si inovare in stiintele medicale pot fi componente obisnuite in centrele medicale multidisciplare unde informatia medicala poate fi accesata usor si poate fi integrata in activitatile stiintifice medicale.

Aceste infrastructuri permit accesul si dezvoltarea interesului si a abilitatilor de aprofundare a informatiei medicale ce poate fi utilizata in scop stiintific, atat de catre personalul medical angajat al centrelor medicale cat si din partea studentilor sau cadrelor didactice ce isi desfasoara activitatea profesionala in aceste structuri medicale.

Dezvoltarea si digitalizarea bazei de date medicale vor permite pe viitor crearea unor algoritmi sau protocoale medicale noi, realizarea de studii retrospective ce vor putea facilita intelegerea unor mecanisme sau tendinte in evolutia unor patologii sau raspunsul la unele terapii.

Infrastructurile medicale complexe, multidisciplinare, de dimensiuni mici sau medii sunt capabile de o abordare mult mai flexibila a metodelor noi de diagnostic si tratament si pot raspunde mai repede solicitarilor venite in perioade in care se cere o adaptare la conditii noi, intr-un interval scurt de timp.

Ambulatoriul de specialitate in care sunt abordate patologiile cu incidenta predominanta in randul populatiei din zona geografica respectiva, servicii de spitalizare de zi, compartimente pentru explorari functionale pentru patologia cardiovasculara, respiratorie, neurologica, laborator de radiologie si imagistica medicala ( radiologie conventionala, DXA, mamograf, CT, RMN), laborator de analize medicale, baza de tratament pentru recuperare medicala, sala de interventii chirurgicale poate fi un model de organizare a unei structuri complexe, flexibile, ce poate raspunde solicitarilor pacientilor pentru o mare parte din patologia medicala. Informatia medicala va fi integrata cu ajutorul unui soft medical ce poate colecta si arhiva aceste informatii.



Fig 1. Model organizare Centru Medical Multidisciplinar

Acest model de organizare ca si Centru Medical Multidisciplinar cu o infrastructura medicala complexa si moderna in care este organizat si departamentul de cercetare-dezvoltare-inovare in stiinte medicale poate fi modelul prin care domeniul medical sa gaseasca solutii si sa propuna abordari noi, inovatoare in diverse patologii, ca urmare a accesului direct si facil la informatiile de natura medicala pentru pacientii din zona geografica pe care o deserveste.

Bibliografie:
1.Mary Jane Schneider – Introduction to public health, 2020
2.Suzanne K. Powell - Case Management. A Practical Guide to Success in Managed Care, 2000
3.Philipp Meuser - Hospitals and Health Centres, 2011
4.Salvatore Volpe - Health Informatics. Multidisciplinary Approaches for Current and Future Professionals, 2022
5.Paul J. Feldstein, Glen Melnick – Health Policy Issues, 2023
6.Michael S. Wayland, Warren G. McDonald – Strategis analisys for healthcare, 2020
7.John Fry – A New Approach to Medicine, Principles and Priorities in Health Care, 2012


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.