Informatii surprinzatoare despre mere
Generalitati
SusMerele sunt printre cele mai consumate fructe in intreaga lume. Proprietatile merelor au fost discutate si studiate indelung, inca din timpuri stravechi.
Majoritatea oamenilor cunoaste acum beneficiile pentru sanatate ale acestui fruct minunat. In ciuda acestor fapte, merele pot inca surprinde. Iata cateva lucruri pe care s-ar putea sa nu le stiti despre mere.
Cuprins articol
Cum pot influenta merele sanatatea in mod pozitiv
Sus- Regleaza nivelul de zahar din organism. Fitonutrientii din mere pot ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange. Cercetarile recente arata ca polifenolii din mere previn fluctuatiile bruste ale valorilor de zahar din sange. Acest lucru este posibil datorita proprietatii quercetinei - un flavonoid gasit in mere - de a inhiba anumite enzime care afecteaza nivelul de glucoza din sange, cum ar fi alfa-amilaza si alfa-glucozidaza. In plus, polifenolii din mere pot reduce absorbtia de glucoza din tractul digestiv. Toate aceste procese declansate de polifenolii din mere pot facilita gestionarea nivelului de zahar din sange.
- Ajuta la diminuarea kilogramelor nedorite. Fibrele continute de mere, alaturi de alte elemente nutritive, ofera beneficii sanatatii unei persoane. Unul dintre aceste efecte pozitive se refera la prevenirea aparitiei bolilor de inima. Acest lucru este posibil prin reglarea nivelului de grasimi din sange.
Cercetarile recente au aratat ca un consum moderat de mere poate reduce in mod semnificativ valorile grasimilor din sange. Acest efect este asociat cu continutul de fibre solubile din mere - pectina.
- Protejeaza impotriva dezvoltarii sindromului metabolic. Oamenii care mananca mere sunt mai putin susceptibili sa sufere de sindrom metabolic - un grup de simptome asociate unui risc crescut de boli de inima si diabet.
Persoanele care consuma mere, in orice forma, au un risc cu 27% mai scazut de a dezvolta boli de inima sau diabet. Cei care consuma mere in mod regulat prezinta un nivel mai mic de proteina C reactiva - un factor inflamator a carei prezenta in sange sugereaza un risc crescut de aparitie a bolilor de inima si a diabetului.
- Mentin sanatatea florei intestinale. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca merele au un impact important asupra unor bacterii din tractul digestiv. Aportul regulat de mere influenteaza semnificativ numarul a doua bacterii (Clostridiales si Bacteroides) in intestinul gros. Ca urmare a acestor modificari bacteriene din intestinul gros, se pare ca se imbunatateste functia digestiva, intrucat exista mai mult combustibil disponibil pentru celulele din intestinul gros (sub forma de acid butiric) dupa consumul de mere.
- Cresc nivelul de energie. Daca veti manca un mar inainte de realizarea de exercitii fizice, veti avea mai multa energie. Merele contin un antioxidant numit quercetina, care imbunatateste rezistenta la efort fizic, deoarece ajuta plamanii sa inspire o cantitate mai mare de oxigen.
- Sunt sursa de multivitamine, daca sunt consumate cu tot cu coaja. Merele sunt bogate in vitamina A si C, calciu, potasiu, acid folic, fier, fosfor si antioxidanti - toate sunt prezente in concentratie mai mare in coaja merelor. Consumati deci merele cu tot cu coaja pentru a obtine beneficii maxime pentru sanatate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Dieta cu mere
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
- Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
- Cat de periculoasa este ceara de pe fructe?
- Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
- Plan de detoxifiere pentru 7 zile
- Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)