Informatii surprinzatoare despre beta-caroten
Generalitati
SusBeta-carotenul este un pigment rosu-portocaliu gasit in plante si fructe, in special in compozitia morcovilor, dar si a altor legume colorate. Organismul uman transforma beta-carotenul in vitamina A (retinol), deci beta-carotenul este un precursor al vitaminei A. Organismul are nevoie de vitamina A pentru mentinerea sanatatii pielii, a mucoasei membranelor, pentru un sistem imunitar eficient si pentru mentierea sanatatii vederii.
Beta-carotenul nu este, in sine, un nutrient esential, precum vitamina A.
Cuprins articol
Ce nu stiati despre beta-caroten
Sus- Beta-carotenul prezent in alimente este o sursa sigura de vitamina A. Aceasta vitamina poate proveni din alimentele consumate, dupa ce organismul sintetizeaza beta-carotenul sau, sub forma de suplimente. Avantajul beta-carotenului provenit din surse naturale este ca organismul il converteste in vitamina A, in functie de cantitatea de care are nevoie. Excesul de vitamina A este toxic si poate fi inregistrat doar in urma utilizarii de suplimente care contin vitamina A.
- Beta-carotenul este un antioxidant. Beta-carotenul, la fel ca toate carotenoidele, este un antioxidant. Antioxidantii sunt substante care inhiba oxidarea altor molecule si protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Radicalii liberi distrug prin oxidare celulele organismului. In cele din urma, daunele cauzate de radicalii liberi pot provoca mai multe boli cronice.
- Beta-carotenul si riscul de cancer pulmonar in randul fumatorilor. In cadrul unui studiu recent, care a implicat femei adulte, s-a descoperit ca fumatorii care au consumat cantitati mai mari de beta-caroten au avut un risc mai mare de a dezvolta cancer de plamani sau alte tipuri de cancer asociate cu fumatul, decat alti fumatori. In schimb, s-a constatat ca nefumatorii care au avut un aport ridicat de beta-caroten, au prezentat un risc mai mic de a avea cancer pulmonar.
- Beta-carotenul poate incetini declinul cognitiv. Persoanele care iau suplimente de beta-caroten, timp de mai mult de 15 ani, prezinta un risc considerabil mai mic de a inregistra declin cognitiv.
Potrivit expertilor, stresul oxidativ este considerat a fi un factor cheie in declinul cognitiv.
- Beta-carotenul incetineste declinul sistemului pulmonar, asociat cu inaintarea in varsta. Un studiu amplu a aratat ca un nivel crescut de beta-caroten in sange compenseaza unele daune de la nivelul plamanilor, provocate de radicalii liberi de oxigen.
Oamenii de stiinta au realizat masuratori spirometrice la 550 de participanti - spirometria masoara cantitatea de aer care ajunge in plamani, intr-o singura inspiratie. Expertii au descoperit ca persoanele mai in varsta, care au consumat mai mult beta-caroten de-a lungul timpului, au putut sa inspire o cantitate mai mare de aer, chiar si la o varsta mai inaintata.
- Alimente bogate in beta-caroten. Urmatoarele alimente sunt bogate in beta-caroten: caise, sparanghel, broccoli, morcovi, varza chinezeasca, arpagic, papadie frunze, grapefruit, condimente - pudra de ardei iute, oregano, boia de ardei, patrunjel, napi, ketchup, mazare, cartofi dulci, dovleac si prune, iar lista nu se incheie aici.
Daca urmati un regim alimentar sanatos si bogat in beta-caroten, nu aveti nevoie de suplimente. Suplimentele pot provoca un exces nedorit de beta-caroten, iar acest lucru nu poate avea loc atunci cand acesta este asimilat din alimentele pe care le consumati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
- 6 produse dietetice care ingrasa
- Alimente bogate in antioxidanti
- Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
- Ce culoare are dieta dumneavoastra?
- 4 motive pentru a servi o salata zilnic
- Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
- Dieta si riscul de cancer
- Deficitul de vitamina D
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top