Informatii pe care trebuie sa le aflati despre branza
Generalitati
SusBranza este un aliment inclus in alimentatia omului inca din anul 2000 i.e.n, potrivit unor picturi murale de morminte descoperite de arheologi.
Fie ca este vorba despre Camembert, Gorgonzola sau Cheddar, branza se realizeaza din patru ingrediente principale lapte, o cultura initiala, sare si cheag.
Diversele metode de preparare si servire nasc o gama complexa de informatii despre branza si calitatile ei, pe care trebuie sa le aflati!
Istoria branzei
SusAlaturi de multe alte descoperiri remarcante ale omenirii, branza a fost inventata accidental. Potrivit legendei, un comerciant de origine araba a decis sa poarte cu sine lapte intr-o calatorie, depozitandu-l intr-un recipient improvizat din membrana stomacala a unei oi. Sub razele fierbinti ale soarelui, caldura a activat enzima din tesutul stomacal, numita renina, care a condus la inchegarea laptelui si la prepararea accidentala a branzei.
Data exacta a aparitiei acestui aliment de baza in nutritia omului nu este cunoscuta, insa exista dovezi istorice care atesta consumul ei in Asia cu peste 3 milenii I.H., adoptat apoi si in Europa. Branza este mentionata si in opera lui Homer, Odiseea, in scena in care ciclopii prepara alimentul.
Mai tarziu, in Imperiul Roman, procesul de preparare al branzei devine mai complex, mai multe soiuri de lapte incepand sa fie combinate si numeroase arome si condimente fiind folosite cu creativitate. Italia a devenit Mecca productiei de branza in Europa in aceasta perioada.
Procesul prepararii branzei s-a dezvoltat constant pe parcursul istoriei. In prezent, in locul enzimei de inchegare din sistemul intestinal al animalelor se foloseste deseori chemotripsina derivat sintetic, alaturi de extracte speciale din anumite soiuri de mucegai si plante. Multitudinea de arome si forme de prezentare ale branzei se datoreaza mai multor factori, printre care se numara
- Tipul de lapte folosit: de vaca, oaie, capra, bivol, ren, camila, iac, etc.
- Metodele de preparare: taiere, gatire si servire.
- Tipul bacteriei: mucegaiului sau substantei utilizate pentru inchegare;
- Cantitatea si diversitarea condimentelor adaugate;
- Conditiile de pregatire si pastrare (temperatura, umiditate, timp etc.).
Cu peste 2000 de tipuri distincte de branza cosumate de populatia Pamantului, acest aliment se numara printre cele mai versatile tipuri de hrana din lume.
Informatii utile despre branza
SusCu toate ca o consumati in mod regulat, este posibil ca branza sa ascunda inca mistere pe care nu le-ati deslusit inca.
Servirea corecta a branzei
Daca urmeaza sa introduceti branza intr-un anumit preparat gatit, o puteti utiliza direct de la frigider. In schimb, cand o serviti ca atare, parte a unui aperitiv, este important ca ea sa ajunga la temperatura camerei inainte de consum. Lasati-o sa respire intre 20 de minute si o ora, astfel incat sa isi atinga apogeul aromei.
Un alt pont util de la bucatarii-sefi este sa va limitati la maximum 5 varietati de branza pentru un aperitiv, de gusturi, forme si texturi diferite.
La fel de important este sa nu taiati diversele sortimente de branza cu acelasi cutit, intrucat isi vor imprumuta reciproc aromele si este posibil sa compromiteti gustul lor individual.
Branzeturile proaspete
Crema de branza, ricotta, feta, branza de capra Chevre fermier si telemeaua sunt tipurile de branza proaspata. Acestea sunt consumate in scurt timp de la preparare si se remarca prin textura fina si moale, precum si prin gustul usor.
Specialitatile cu crusta coapta
Branza Brie si branza Camembert se remarca prin textura moale in interior si crusta coapta, cu un gust usor afumat. Aceste specialitati pot fi servite ca aperitiv, dar mai frecvent sunt utilizate la ingrediente speciale ale retetelor sofisticate (in speta frantuzesti).
Branzeturile semi-moi
Sortimentele Gouda, Havarti, Muenster, Colby si Monterey Jack fac parte din categoria branzeturilor semi-moi. Alaturi de mozzarella, faimoasa branza intalieneasca, sunt pregatite termic, framantate si apoi rasucite in diverse forme.
Branzeturile pentru gratinare
Retetele gratinate au nevoie de anumite sortimente de branza cu textura tare. Acestea sunt branza Cheddar, branza elvetiana, branza Gruyere sau parmezanul, toate ideale pentru macaroane cu branza, cartofi gratinati, pizza si alte rulade cu branzeturi. Totodata, aceste specialitati delicioase sunt asociate cu fructe in aperitivele frantuzesti.
Branzeturile cu mucegai
Adorate de unii gurmanzi si intimidante pentru altii, branzeturile de acest tip sunt preparate cu un tip special de mucegai, numit Penicillium roqueforti. Exemple de branzeturi celebre cu mucegai sunt Gorgonzola, Roquefort, Maytag Blue si Stilton. Ele pot fi introduse intr-un aperitiv pretentios sau utilizate ca garnitura pentru fripturi selecte.
Pastrarea corecta a branzei
Indiferent de sortiment, branza trebuie sa fie pastrata in ambalajul ei original, in compartimentul pentru legume (temperatura medie este de preferat pentru conservarea optima prin refrigerare). Odata ce deschideti ambalajul, incercati sa il resigilati etans cu folie alimentara sau hartie cerata, pentru a proteja branza de aer si umiditate, doua elemente care grabesc procesul de alterare.
Daca observati o portiune mucegaita, nu aruncati intreaga bucata de branza, pur si simplu indepartati sectiunea alterata. Varietatile moi de branza, mucegaite, nu mai pot fi consumate nici macar partial.
Nu conservati niciodata branza prin congelare, intrucat isi va pierde complet aroma, mirosul si textura.
Sortimentele artizanale de branza
Productia artizanala de branza a inceput sa infloreasca in ultimii ani. Targurile de alimente traditionale abunda in sortimente noi si apetisante, insa aspectul lor atractiv nu le garanteaza si siguranta pentru consum.
Branzeturile preparate din lapte pasteurizat nu ridica probleme pentru sanatate in general, spre deosebire de cele care contin si lapte crud. Persoanele cu imunitate slabita sau femeile insarcinate trebuie sa evite complet branza din lapte nepasteurizat, intrucat exista riscul contactarii bacteriei Listeria. Verificati intotdeauna ingredientele branzeturilor achizitionate!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alimentatia sanatoasa
- Beneficiile sucului de noni
- Spaghetele - informatii nutritionale
- Topul celor mai bune surse alimentare de proteine
- Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes
- 7 mituri explicate despre dieta vegana
- Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine
- Constipatia
- Plan de detoxifiere pentru 7 zile