Informatii esentiale despre hemangioame
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati
SusHemangioamele sau hemangioamele infantile sunt excrescente necanceroase ale vaselor de sange. Sunt cele mai frecvente excrescente sau formatiuni tumorale la copii.
De obicei, acestea cresc pentru o perioada de timp si apoi se mentin la o anumita dimensiune sau se retrag fara tratament. Pot fi prezente chiar de la nastere (semn din nastere), sub forma unui nodul rosu de consistenta gelatinoasa. Cel mai mult creste in dimensiune in primul an de viata, apoi incepe sa se retraga, disparand aproape complet pana la varsta de 10 ani.
Hemangioamele nu provoaca probleme la majoritatea bebelusilor. Cu toate acestea, unele hemangioame se pot deschide si pot sangera sau ulcera, provocand disconfort. In plus, acestea pot coexista cu alte anomalii ale sistemului nervos central sau ale coloanei vertebrale.
Formatiunile tumorale pot aparea si in cazul altor hemangioame interne. Acestea afecteaza organele interne, cum ar fi ficatul, alte parti ale sistemului gastrointestinal, creierul sau organele sistemului respirator. De regula, hemangioamele care afecteaza organele nu pun probleme majore de sanatate.
Cuprins articol
Cum se dezvolta hemangioamele
SusPe piele
Hemangioamele pielii se dezvolta atunci cand exista o proliferare anormala a vaselor de sange intr-o zona a corpului (cel mai frecvent pe fata, scalp, torace sau zona dorsala).
Expertii nu sunt siguri de ce vasele de sange se grupeaza impreuna, dar cred ca sunt cauzate de anumite proteine produse de placenta in timpul sarcinii.
Hemangioamele pielii se pot forma pe stratul superior al pielii sau pe stratul de grasime de dedesubt, numit stratul subcutanat. La inceput, un hemangiom poate parea a fi un semn rosu de pe piele. Incet, va incepe sa iasa din piele si sa creasca, provocand acel nodul rosu inestetic.
Chiar daca odata cu trecerea timpului marimea si culoarea hemangiomului vor scadea in intensitate pana la disparitia aproape completa dupa 5-10 ani, va ramane totusi o decolorare a pielii sau bucati de piele reziduala, care vor trebui rezolvate chirurgical.
Pe ficat
Hemangioamele de ficat se formeaza in si pe suprafata ficatului. Aceste hemangioame sunt considerate sensibile la estrogen. In timpul menopauzei, multor femei li se prescrie estrogen pentru a reduce simptomele cauzate de declinul nivelurilor lor naturale de estrogen.
Acest estrogen in exces poate stimula cresterea hemangioamelor hepatice. In mod similar, pilulele de sarcina si, uneori, contraceptivele orale pot creste marimea hemangioamelor.
Unde apar hemangioamele
Pe langa piele si ficat, hemangioamele pot creste pe alte zone ale corpului, cum ar fi:
- rinichi;
- plamani;
- colon;
- creier.
Hemangioamele nu produc in mod normal simptome in timpul sau dupa formarea lor. Cu toate acestea, ele pot provoca unele simptome daca exista mai multe hemangioame, daca se gasesc intr-o zona sensibila sau cresc mai mari.
Hemangioamele pielii apar de obicei ca niste zgarieturi sau umflaturi rosii mici. Pe masura ce cresc, ele arata ca semnele de nastere de culoare visinie.
Hemangioamele cutanate sunt denumite uneori hemangioame de capsuni, din cauza aspectului lor rosu. Acest tip apare mai ales pe gat sau pe fata.
In organele interne
Hemangioamele din interiorul corpului trec de obicei neobservate pana cand cresc mari sau pana cand formeaza hemangioame multiple.
Extrem de rar, atunci cand sunt foarte mari su forte multe, po caua unle simptome, in functie de organul unde este situat.
- greata;
- varsaturi;
- disconfort abdominal;
- pierderea poftei de mancare;
- pierderea in greutate inexplicabila;
- o senzatie inexplicabila de abdomen plin.
Diagnostic
SusNu se utilizeaza teste speciale pentru a diagnostica hemangioamele cutanate. Medicul dumneavoastra poate efectua un diagnostic vizual in timpul unui examen fizic.
Hemangioamele de pe organe sunt de obicei reperate in timpul unui test imagistic, cum ar fi o examinare cu ultrasunete, RMN sau CT. De obicei sunt detectate ca o constatare accidentala.
Optiuni de tratament
SusUn singur hemangiom mic, de obicei, nu necesita tratament. Probabil ca va disparea singur. Cu toate acestea, unele cazuri necesita tratament, cum ar fi hemangioame cutanate care dezvolta leziuni sau rani.
Optiunile de tratament includ:
-unele medicamente - fie injctabile direct in hemangiom, fie cu aplicare locala (topice) - aceste trebuie administrate doar la recomandarea medicului (dermatolog, chirurg)- si numai pentru perioadele de timp recomandate de acesta.
-tratamentul cu laser: tratamentul cu laser este utilizat pentru a elimina hemangiomul. In unele cazuri, un chirurg poate folosi tratament cu laser pentru a reduce roseata si pentru a stimula vindecarea mai rapida.
- chirurgie: Daca hemangiomul este mare sau se afla intr-o zona sensibila, cum ar fi ochiul, medicul dumneavoastra poate opta sa il indeparteze chirurgical.
Hemangioamele din organism pot necesita tratament daca cresc prea mult sau cauzeaza durere. Optiunile de tratament pentru aceste hemangioame includ:
- indepartarea chirurgicala a hemangiomului;
- indepartarea chirurgicala a organului deteriorat sau a zonei afectate;
- obstructia arterei principale care furnizeaza sange hemangioamelor.
Concluzie
SusCel mai adesea, un hemangiom este mai degraba o preocupare cosmetica decat una medicala.
Totusi, ar trebui sa vorbiti cu un medic daca aveti nelamuriri sau doriti sa discutati despre modalitati de eliminare al acestuia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Dermabraziunea - generalitati
- Semnele din nastere
- Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare
- Cancerul hepatic
- Probleme ale cavitatii bucale
- Tumorile maduvei spinarii
- Distinctia intre tumorile maligne si benigne
- Ce sunt semnele din nastere si de ce apar?
- Splenomegalia sau marirea splinei - cauze, simptome, tratament