Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Importanta spalatului pe maini pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Iulie 2020

Generalitati

Sus
Importanta spalatului pe maini pentru sanatate

Atingerea este unul dintre modurile prin care oamenii interactioneaza cu lumea din jur. Atingerea propriului corp sau a unui obiect strain cu mainile este foarte frecventa pe durata unei zile.

Astfel, prin atingere, mainile devin expuse zilnic la mii de germeni si bacterii daunatoare. Spalarea corecta a mainilor elimina majoritatea acestor microorganisme, mentinand sanatatea propriei persoane, dar si a celor din jur.

Spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun poate preveni numeroase boli care afecteaza persoanele sanatoase, dar mai ales persoanele cu sisteme imunitare slabite.

Aceste boli variaza de la infectii respiratorii, precum pneumonia, pana la infectii gastrice care provoaca diaree.

Multe dintre aceste afectiuni pot fi fatale pentru unele persoane, cum ar fi batranii si copiii. De asemenea, germenii pot fi transmisi chiar si de persoanele care nu se simt bolnave.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se spala corect mainile?
  3. Educarea copiilor
  4. Cand trebuie spalate mainile?
  5. Cand si cum se utilizeaza dezinfectantele?
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cum se spala corect mainile?

Sus

Spalarea mainilor cu apa si sapun este mai eficace decat spalarea doar cu apa. Sapunurile antibacteriene nu sunt mereu disponibile, dar si sapunurile clasice sunt eficiente.

Mainile trebuie clatite cu apa curenta la o temperatura confortabila. Trebuie cunoscut faptul ca apa calda nu este mai eficienta decat apa rece in uciderea germenilor. Dupa clatirea initiala, trebuie aplicat sapunul dorit.

Sapunurile pot exista sub diferite forme, precum lichide, solide sau spuma. Dupa aplicare, mainile trebuie frecate pana la obtinerea unei spume.

Acest lucru trebuie efectuat pentru cel putin 30 de secunde, astfel incat spuma sa fie raspandita pe toate partile mainilor si incheieturilor, inclusiv sub unghii si intre degete. Dupa acest lucru, mainile pot fi clatite si uscate bine.

Daca este utilizata o toaleta publica, se recomanda utilizarea unui prosop de hartie pentru a opri si porni robinetul chiuvetei, dar si pentru a deschide usa la iesire.

Spatiul de depozitare al sapunului reprezinta un alt aspect important. Avand in vedere ca anumiti germeni pot trai pe anumite sapunuri solide, se recomanda utilizarea sapunurilor lichide, mai ales in scoli si institutii publice.

Desigur, excesul nu este recomandat, deoarece poate avea anumite consecinte. De exemplu, daca o persoana isi spala in mod constant mainile pana cand devin uscate si rosii, inseamna ca exagereaza. Daca mainile devin crapate sau cu zone de sangerare, ele sunt mult mai predispuse la infectii cu diferiti germeni.

Pentru a preveni uscarea, trebuie folosite sapunuri hidratante, precum cele pe baza de glicerina. De asemenea, dupa spalare pot fi utilizate creme sau lotiuni de maini.

Educarea copiilor

Sus

Orice profesor sau parinte a observat ca poate fi dificil sa invete un copil sa isi spele eficient mainile. Cu toate acestea, exista anumite metode care sa imbunatateasca aceasta practica:

• Cantarea unei melodii pe durata spalarii – astfel, copilul trebuie sa se spele pe maini pana termina cantecelul. Pot fi utilizate diferite melodii sau poezii care includ toti pasii de urmat in cazul spalarii pe maini;

• Copilul trebuie instruit sa se spele pe maini mereu inainte si dupa masa, dar si dupa utilizarea toaletei;

• Chiuveta trebuie sa fie la nivelul copilului – exista chiuvete speciale pentru copii, dar si inaltatoare pentru acestia;

• Utilizarea de sapunuri distractive – acestea pot include diferite forme si culori, isi pot schimba culoarea la spalare sau au diferite mirosuri.

Cand trebuie spalate mainile?

Sus

Frecventa cu care sunt spalate mainile reprezinta un aspect important al igienei personale. Spalarea mainilor trebuie efectuata zilnic, in mai multe circumstante.

Inainte de a manca sau de a prepara hrana

Igienizarea mainilor trebuie facuta inainte, in timpul si dupa pregatirea unor alimente, mai ales daca a avut loc contactul cu oua sau carne, in special pui si peste. De asemenea, mainile trebuie spalate intotdeauna inainte de a bea sa a manca ceva.

Pentru ingrijirea personala, activitati intime si prim ajutor

Mainile trebuie spalate si in urmatoarele conditii:

- Dupa utilizarea toaletei, atat acasa, cat si intr-o toaleta publica;
- Dupa schimbarea scutecului unui copil mic sau dupa ajutarea unei persoane sa foloseasca toaleta;
- Inainte de a schimba lentilele de contact sau de a manipula protezele dentare;
- Dupa suflarea nasului sau dupa tuse, mai ales in cazul persoanelor bolnave;
- Inainte de a lua medicamente, precum pastile sau picaturi oftalmice;
- Dupa activitatea sexuala;
- Inainte de a trata o arsura sau o rana;
- Dupa contactul cu o persoana bolnava sau presupus bolnava.

Dupa contactul cu obiecte atinse de multe persoane

Locurile in care exista un trafic mare, iar obiectele sunt atinse usor, de exemplu barele din autobuze sau metrou reprezinta surse de germeni, iar spalatul mainilor trebuie facut dupa frecventarea lor.

De asemenea, spalatul mainilor trebuie efectuat si dupa manipularea banilor sau a gunoiului de uz casnic sau comercial. Se recomanda igiena mainilor si dupa contactul cu suprafete vizibil murdare sau cand mainile sunt murdare.

In spatii medicale

Persoanele care lucreaza in domeniul medical trebuie sa isi spele mainile inainte si dupa contactul cu pacientii. Acest lucru trebuie facut de la infirmieri, pana la medici.

Chiar si persoanele care nu lucreaza in medii spitalicesti trebuie sa se spele pe maini inainte si dupa vizitarea unui spital, cabinet medical sau a altui tip de unitate medicala.

De asemenea, cosmeticienii, artistii tatuatori sau esteticienii reprezinta alte persoane ce trebuie sa fie extrem de atente la igiena mainilor.

Dupa contactul cu animale

Mainile trebuie spalate riguros dupa hranirea sau mangaierea animalelor. De asemenea, acest lucru trebuie facut si dupa manipularea deseurilor animale.

Cand si cum se utilizeaza dezinfectantele?

Sus

Dezinfectantele pentru maini sunt disponibile sub diferite forme, de exemplu geluri, servetele sau pulverizatoare. Acestea reprezinta optiuni foarte bune atunci cand sapunul si apa nu sunt disponibile imediat.

Cu toate acestea, dezinfectantele nu trebuie folosite in mod excesiv si nu trebuie sa inlocuiasca spalatul mainilor cu apa si sapun.

Folosirea in exces a dezinfectantelor poate duce la reducerea numarului de bacterii utile de pe maini si piele. Dezinfectantele trebuie folosite dupa urmatoarele principii:

- Utilizarea produselor pe baza de alcool - este importanta verificare listei de ingrediente si utilizarea dezinfectantelor cu minim 60% alcool. Alcoolul etilic sau izopropilic reprezinta tipuri acceptate;

- Frecarea riguroasa a mainilor – trebuie utilizata cantitatea de dezinfectant recomandata pe eticheta, iar mainile trebuie frecate riguros, astfel incat toate zonele sa fie acoperite, inclusiv incheieturile si zonele de sub unghii;

- Pastrarea la indemana a unui dezinfectant – este o idee foarte buna ca dezinfectantul sa fie pastrat in buzunar sau in geanta, mai ales atunci cand trebuie plimbat cainele sau cand au loc diferite calatorii.

Concluzii

Sus

Spalarea mainilor cu apa si sapun este o metoda extrem de eficienta de a opri raspandirea germenilor si bacteriilor.

De asemenea, spalarea mainilor ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli respiratorii sau gastro-intestinale. Raceala si gripa pot fi prevenite daca igienizarea mainilor are loc frecvent si corect.

Un alt aspect important consta in spalarea mainilor inainte si dupa manipularea alimentelor, dar si dupa utilizarea toaletei. Apa si sapunul sunt cele mai potrivite pentru utilizare zilnica, dar unde nu este posibila utilizarea lor, se recomanda dezinfectantele.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate