Importanta hidratarii chiar si in sezonul rece
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Cum putem sa ramanem hidratati in sezonul rece?
SusDeshidratarea este posibila chiar si pe termen lung, mai ales in zilele reci ale iernii. Totodata, reprezinta si o amenintare deoarece corpul nu simte nevoia de a bea apa in perioadele reci ale anului.
Deshidratarea usoara afecteaza atat starea de spirit, cat si performanta mentala. De exemplu, este posibil sa aveti o crestere in ceea ce priveste oboseala, confuzia si furia, precum si o scadere a concentratiei pe termen scurt si in timpul de reactiune la diverse activitati zilnice. Acestea pot duce la un risc crescut de ranire mentala, dar si fizica.
Cu cat esti mai mult deshidratat, cu atat mai grave pot fi simptomele, dar si reactiile unei persoane in diferite situatii. Stand hidratat, pe de alta parte, va va mentine tensiunea arteriala normala, veti fi protejati si amortizati in ceea ce priveste articulatiile si organele.
Cuprins articol
Controleaza-ti temperatura corpului!
SusEsti la cel mai bun nivel atat mental cat si fizic atunci cand esti bine hidratat!
Recent s-a dezvoltat o teorie care sugereaza faptul ca deshidratarea se poate agrava oferind crampe musculare – inca un motiv bun pentru a ramane hidratat, mai ales daca esti o persoana activa din punct de vedere fizic.
Totodata este recomandata si mentinerea unei temperaturi constante a corpului, astfel incat acesta va ramane hidratat la nivel celular si nu numai.
De ce ne deshidratam in sezonul rece?
SusCum gestionam pierderea de lichid in zilele reci si cine influenteaza acest lucru? Sunt multi factori ce afecteaza rata la care corpul pierde lichid in timpul iernii. Respirand aerul rece, dar si uscat, creste pierderea de apa deoarece oxigenul trebuie incalzit si umezit inainte de a ajunge la plamani si mai apoi la organe.
Activitatea fizica pe vremea rece creste, de asemenea, pierderea de lichid din cauza respiratiei care este mai grea si mai profunda. Mai mult, este posibil sa experimentati fenomenul de diureza rece, in care corpul dumneavoastra produce mai mult urina ca efect secundar de conservare a caldurii.
Purtarea prea multor haine poate creste, de asemenea, excesul de transpiratie si pierdere de lichide, care totodata poate sa nu fie vizibil din cauza transpiratiei ce se vaporizeaza rapid in frig.
Semne si simptome de deshidratare
SusEste important sa cunoastem semnele si simptomele deshidratarii si totodata daca le cunoastem sa nu le ignoram. O regula buna este sa bei cand iti este sete, pentru ca setea reprezinta un simptom al deshidratarii usoare.
Culoarea urinei va poate oferi si ea cateva informatii cu privere la stadiul in care va aflati. Daca urina este de culoare galben pal sau clar, probabil ca sunteti hidratat suficient. Daca insa, culoarea urinei este de un galben mai inchis sau chihlimbar, foarte probabil ca sunteti deshidratat.
Alte semne si simptome ce releva nivelul de deshidratare includ buzele sau gura uscate, oboseala, schimbari de dispoziie, cefalee, piele rosie, ameteli si uneori chiar si lesin. Daca deveniti foarte deshidratat, este posibil sa aveti parte de confuzie, convulsii si pierderea cunostintei, ceea ce va pune la un risc crescut de accidentare in timpul muncii sau in timpul jocului, caz in care sunteti sportiv.
Apa este cea mai buna alegere pentru hidratare
SusLaptele simplu, alternative de lapte neindulcit, cafeaua sau ceaiul (cu sau fara lapte) sunt alte optiuni sanatoase ca si bauturi folosite cu dorinta de a ramane hidratati. In schimb, bauturile indulcite cu zahar ar trebui sa fie evitate deoarece fluidul lor vine cu un pret mare – mai exact cu o multime de calorii (de exemplu, 500 ml de coca-cola are 200 de calorii).
Cantitatea de lichid de care aveti nevoie depinde de o multitudine de factori, inclusiv varsta, sexul, nivelurile de activitate fizica, temperatura, umiditatea si fluxul de aer. Sfatul medicului este de a bea opt pahare de apa in fiecare zi este un mit si nu ia in considerare acesti factori. Ce este cel mai important insa, este sa beti apa in mod regulat pentru a evita deshidratarea si a ajuta la prevenirea accidentelor la locul de munca si acasa.
Sfaturi pentru a ramane hidratat in orice vreme
SusIata cateva modalitati prin care putem ramane hidratati in mod corespunzator. Totodata, este important sa ne ascultam corpul, deoarece acesta ne spune intotdeauna ce are nevoie. Cu alte cuvinte, este bine sa nu fim ignoranti sau indiferenti cand vine vorba de sanatatea noastra.
Iata cateva modalitati excelente de a ramane hidratat, toata ziua, in fiecare zi:
1. Pastrati apa in spatiul dumneavoastra de lucru pentru a putea bea apa ori de cate ori simtiti nevoia. Desi nu pare un lucru foarte greu de facut, 70% din populatia romana nu se hidrateaza corespunzator conform unor studii. Cel mai des intalnim personalul ce lucreaza cu publicul, acestia comunica cu fiecare persoana in parte si pierd apa din organism la fel de repede. De aceea este recomandat sa avem o sticla de apa langa noi intotdeauna pentru a ramane hidratati si energici!
2. Sa aveti apa la mese si gustari. Multi dintre noi ne preocupam de ceea ce mancam, dar nu si de ceea ce folosim pentru a ne hidrata. Astfel uitam sa oferim si o sursa de hidratare. Mesele si gustarile principale sunt foarte greu de digerat fara un lichid. Acesta are efecte benefice, accelerand si usurand digestia la nivelul stomacului, totodata previne si acea senzatia de “gat uscat”, cat si inecarea cu diverse alimente.
3. Mananca legume si fructe intregi! Incercati dovlecei, rosii, ardei dulci, portocale, pere si mere, pentru ca acestea dispun de o doza mare de apa.
4. Aromati-va apa cu o combinatie de felii de castraveti, citrice, ierburi, pepeni sau fructe de padure pentru un gust racoritor. S-ar putea sa nu va surada la inceput aceasta idee, dar este un mijloc de a pacali creierul ca ii oferim o sursa mare si racoritoare de apa, pe cand noi avem aceeasi sticla de 500 ml zi de zi.
5. Beti mai multa apa cand sunteti activ fizic. Desi poate nu sunteti sportiv, dar este cu atat mai indicat sa beti apa in momentul in care aveti activitati fizice, deoarece organismul nu este obisnuit cu un efort brusc si de durata.
6. Pierdeti caldura mai repede cand sunteti umed, asa ca recomandarea mea este de a folosi haine cu straturi pe care le puteti pune sau scoate cu usurinta pentru a evita fenomenul de „prea cald sau rece”.
7. Evitati imbracamintea 100% din bumbac, deoarece va ofera o caldura exagerata corpului dumneavoastra. Cu cat caldura este mai mare, cu atat transpiratia creste, deci cu asta scade si nivelul de lichid din organism.
Bibliografie
https://www.massgeneral.org/news/article/the-importance-of-winter-hydration
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/phytoceramides#precautions
https://www.wechu.org/sites/default/files/workplace%20wellness/be%20injury%20free/winter_hydration_ebulletin%20FINAL.PDF
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cand este raceala si cand este gripa?
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?
- Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten
- De ce este importanta hidratarea pielii?
- Cum sa gasiti crema hidratanta potrivita
- Cat de importanta este hidratarea pe canicula
- Hidratarea
- Solutii de ajutor pentru o piele hidratata in timpul iernii