Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hidratarea

Actualizat la data de: 15 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

De ce este importat sa fim hidratati

Sus
Hidratarea

Fara apa, organismul nostru nu ar supravietui. Fiecare celula, tesut, organ are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, apa este folosita pentru a mentine temperatura corpului, pentru a elimina toxinele si pentru lubrefierea articulatiilor. In concluzie, apa este esentiala pentru o sanatate optima.

Hidratarea sau reinlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutritionale, care se desfasoara constant, de-a lungul vietii unei persoane. Aproximativ 60% din greutatea corpului dvs. o reprezinta apa. Pe masura ce faceti efort fizic, acest fluid se pierde prin piele sub forma de sudoare si prin plamani, atunci cand respirati. Daca apa nu este inlocuita la intervale regulate de timp, inainte, pe parcursul si dupa activitatea fizica, se poate instala deshidratarea.

Cuprins articol

  1. De ce este importat sa fim hidratati
  2. Cum pierde apa corpul dvs.?
  3. Cum stiti daca sunteti deshidratat?
  4. Ce cantitate de apa ar trebui sa bem in fiecare zi?
  5. Ce alte lichide, cu exceptia apei, mai puteti consuma pentru a va hidrata?
  6. Care sunt parerile despre bauturile energizante?
  7. Deshidratarea
  8. Sfaturi pentru a ramane hidratati
  9. Beneficiile unei hidratari corecte
  10. Retentia de apa
  11. Citeste pe aceeasi tema

Cum pierde apa corpul dvs.?

Sus

Lichidul din organism se elimina in fiecare zi: atunci cand mergeti la toaleta, prin sudoare si chiar atunci cand respirati. Se va pierde mai repede atunci cand vremea este foarte calda, cand faceti exercitii fizice sau daca aveti febra. Varsaturile si diareea pot duce la scaderea rapida a volumului de lichide, care poate duce la deshidratare, daca nu sunt inlocuite in termen scurt.

Cum stiti daca sunteti deshidratat?

Sus

Simptomele deshidratarii sunt:
- cantitatea mica de lichid prezenta la urinat sau lipsa urinei;
- xerostomie;
- somnolenta sau oboseala;
- sete accentuata;
- dureri de cap;
- confuzie;
- senzatie de ameteala;
- stare de disconfort la lumina;
- lipsa lacrimilor.
Nu asteptati sa se manifeste aceste simptome pentru a actiona. Incercati sa preveniti deshidratarea prin consumul de lichide.

Ce cantitate de apa ar trebui sa bem in fiecare zi?

Sus

Exista diferite recomandari referitoare la consumul zilnic de lichide. Cei mai multi, considera ca trebuie sa bem 6-8 pahare de apa in fiecare zi - un obiectiv rezonabil. Oricum, pentru ca oamenii sunt diferiti si necesitatile acestora privind consumul de apa care sa previna deshidratarea vor fi diferite. Pentru unii, mai putin de 8 pahare ar fi suficient, pentru altii insa, poate fi nevoie de mai mult.

Societatea Nationala De Stiinte recomanda urmatorul consum de apa zilnic :

femeile- 2.7 L

barbatii 3.5 L

Cu toate acestea, trebuie insa tinut cont de marimea corpului, greutate, dieta, tipul de activitate si stil de viata , starea de sanatate in ceea ce priveste consumul de apa. Un sportiv va consuma mai multa apa fata de un copil sau fata de un batran slab si sedentar. 

Hiperhidratarea nu este de dortit deoarece spala electrolitii din corp si acest fapt poate duce la o anemie falsa sau la aritmii cardiace . 

 Unele categorii de persoane, manifesta un risc crescut de deshidratare: varstnicii, bolnavii, sportivii, etc. Daca sunteti ingrijorati ca nu consumati suficienta apa, verificati urina. Daca aceasta este in mod constant diluata, incolora sau de culoare galben deschis, sunteti hidratati.

Posibil sa fie nevoie sa cresteti cantitatea de apa necesara daca:
- suferiti de anumite boli renale sau infectii ale vezicii urinare;
- sunteti insarcinata sau alaptati;
- desfasurati diverse activitati intr-un mediu cu temperaturi ridicate;
- faceti activitati fizice;
- aveti febra, ati avut varsaturi sau diaree;
- incercati sa pierdeti in greutate.

Ce alte lichide, cu exceptia apei, mai puteti consuma pentru a va hidrata?

Sus

Apa este cea mai buna optiune pentru hidratare. Totusi exista multe alte alimente si bauturi care va pot furniza lichidele de care aveti nevoie, dar unele adauga, suplimentar, calorii la dieta dvs. (zahar, in mod special).

Bauturi ca sucurile din fructe si legume, lapte, ceaiurile din plante, pot contribui la consumul cantitatii zilnice de apa. Chiar si bauturile cofeinizate (cafea, ceai, suc, etc.) sunt lichide care va mentin hidratati, daca sunt consumate in cantitati moderate (cafeaua, de exemplu este diuretica si poate provoca mai des senzatia de urinare). O cantitate moderata de cofeina 200-300 ml (2-4 cesti) nu dauneaza sanatatii celor mai multi oameni.
De retinut ca apa se regaseste in multe dintre fructele si legumele consumate zilnic, pepene verde, rosii, salata, dar si in ciorbe si supe.

Alcoolul este de evitat caci el deshidrateaza organismul. De asemena este indicat ca dupa fiecare pahar de alcool sau ceasca de cafea sa se consume 1-2 pahare cu apa pentru a compensa deshidratatea la care ne supun aceste bauturi. 

Care sunt parerile despre bauturile energizante?

Sus

Pentru majoritatea oamenilor, apa este suficienta pentru a mentine o buna hidratare. Cu toate acestea, daca va planificati sa faceti sport sau activitati fizice intense care vor dura mai mult de o ora, bauturile energizante (pentru sportivi) v-ar putea fi necesare, intrucat nivelul de carbohidrati continut de acestea ar putea preveni scaderea nivelului de zahar din sange.

Acest tip de bautura, ar putea inlocui electrolitii pe care ii pierdeti cand aveti febra, varsaturi sau diaree. Alegeti cu grija bauturile energizante, doarece acestea sunt bogate in calorii (au zahar in compozitia lor) si pot contine si cantitati ridicate de sodiu. Verificati eticheta inainte de a le consuma. Atentie, unele bauturi de acest gen contin si cofeina. Nu faceti abuz.

Deshidratarea 

Sus

Cum ne dam seama ca nu am baut suficienta apa ? Semnele sunt foarte simple si clare: constipatie, ameteala, gura uscata, oboseala , crampe musculare. Acestea sunt primele semne ce apar insa mai sunt si altele care indica o deshidratare severa: durere cronica, confuzie, letargie. 

Sfaturi pentru a ramane hidratati

Sus

- pastrati o sticla cu apa, in permanenta, cu dvs, in timpul zilei;
- daca nu doriti sa consumati apa plata simpla, puteti sa ii adaugati o lamaie pentru a o transforma intr-o bautura racoritoare;
- cand faceti exercitii fizice, asigurati-va ca beti apa inainte, in timpul si dupa antrenament;
- incepeti si incheiati ziua cu un pahar cu apa;
- cand va este foame, beti apa. Senzatia de sete, este deseori confundata cu cea de foame. Adevarata foame nu va fi satisfacuta cu apa; de fapt, consumul de apa va induce senzatia de satietate si o va diminua pe cea de foame. De aceea, este recomandat sa consumati multe lichide in timpul curelor pentru slabit;
- beti apa dupa un program prestabilit: daca nu reusiti sa va reamintiti sa beti lichide, incercati sa va organizati in acest sens. Consumati lichide atunci cand va treziti, la micul dejun, pranz, cina, atunci cand mergeti la culcare, etc. Sau beti un pahar mic de apa, la fiecare ora.

Beneficiile unei hidratari corecte

Sus

Nu exista nici o indoiala ca o buna hidratare a organismului este un lucru pozitiv si necesar pentru toti cei care vor sa aibe o viata sanatoasa, nu doar pentru sportivi. Rinichii sunt cei care filtreaza toxinele din organismul nostru, cu ajutorul apei - fara apa nu pot face acest lucru in mod corect, determinand implicarea ficatului in acest proces.

Functia ficatului este de a transforma grasimea in energie (prin lipoliza), iar daca acesta este solicitat suplimentar, energia furnizata de acest organ va fi mai mica. O hidratare corespunzatoare va mentine o digestie optima. Cand apa nu este suficienta, organismul va gasi alte surse, din care sa preia lichidele necesare (inclusiv din colon) - iar acest lucru poate conduce la constipatie. Apa, grasimile esentiale si mineralele ofera pielii elasticitate. Aceasta contribuie la procesul de detoxifiere a organismului si diminueaza nivelul de sodiu din corpul dvs.

Retentia de apa

Sus

Contrar parerilor, consumul de lichide ajuta la eliminarea de fluide acumulate in organism. Atunci cand o persoana nu consuma suficienta apa, organismul, incepe sa isi faca rezerve de lichide. Acestea sunt stocate in spatiile extracelulare. Pielea isi va pierde elasticitatea si posibil sa se instaleze edemul. De cele mai multe ori, persoana care sufera de retentie de apa, se poate considera grasa, fara sa aibe surplus de grasime. Una din cele mai frecvente cauze a retinerii apei in organism este consumul excesiv de sare.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate