Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Halena sau halitoza

Actualizat la data de: 21 August 2020
Consultant medical:

Dr. Florian Dogioiu
Medic primar stomatologie generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Stomatologie Generala Dogioiu Florian-Constantin

Generalitati

Sus
Halena sau halitoza

Respiratia urat mirositoare, numita halena sau halitoza, poate fi o problema jenanta. Aceasta poate fi cauzata de alimentele pe care le consumati, produsele din tutun utilizate sau o afectiune medicala.

Mentinerea sanatatii orale poate ajuta la reducerea sau eliminarea respiratiei urat mirositoare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Examene si teste
  4. Analiza bacteriologica
  5. Tratamentul halenei
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Respiratia urat mirositoare (halena) poate fi provocata de o varietate de cauze, inclusiv dieta, medicamente, igiena orala deficitara, precum si boli sau conditii, cum ar fi diabetul zaharat, boala de reflux gastroesofagian, intoleranta la lactoza, boli ale gingiilor sau altele. Tratamentul pentru respiratia urat mirositoare depinde de cauza.

Exista multe lucruri care pot provoca halena, inclusiv urmatoarele:

1. Dieta - Atunci cand o persoana nu se spala corespunzator pe dinti sau nu foloseste ata dentara, particulele alimentare pot ramane in gura. Aceste particule se pot descompune si pot provoca mirosuri neplacute. In plus, particulele alimentare descompuse pot provoca in timp dezvoltarea bacteriilor care vor declansa halena. Bacteriile pot determina aparitia de carii dentare si afectiuni gingivale.

2. Alimentele cu mirosuri puternice pot afecta respiratia unei persoane. Alimente cunoscute, ce contribuie la respiratia urat mirositoare includ ceapa, usturoiul, condimente exotice, unele branzeturi, peste si bauturile acide (cum ar fi cafeaua). Alimentele sunt absorbite in sange si apoi transferate in plamani, cauzand mirosiuri specifice atunci cand aerul este expirat din plamani. Aceste alimente, pot provoca tulburari gastro-intestinale si eructatii, care vor contribui la aparitia halenei.

3. Dietele sarace in carbohidrati pot provoca respiratia numita halena cetonica. Dieta scazuta in carbohidrati determina organismul sa arda grasimi ca sursa de energie. Produsul final al acestui proces sunt cetonele, ce pot provoca un miros diminuat de acetona in respiratie.

4. Uscaciunea gurii - Halena poate fi cauzata si de fluxul scazut de saliva, care este o parte vitala a procesului digestiv si de eliminare a mirosurilor urate cauzate de particulele descompuse. Uscaciunea excesiva a gurii, numita si xerostomie, poate fi cauzata de medicamente, respiratia pe gura sau probleme ale glandelor salivare.

5. Produsele din tutun - In plus fata de faptul ca astfel de produse cauzeaza o respiratie urat mirositoare, fumatul sau mestecatul produselor din tutun pot pata dintii, irita tesutul gingiilor si accelereaza dezvoltarea cariilor dentare.

6. Tulburari medicale. Anumite afectiuni medicale pot cauza halena. Printre acestea se numara:

  • afectiunile gingiilor si infectiile parodontale
  • infectiile in gat (faringita sau amigdalita)
  • infectii locale, la nivelul tractului respirator
  • sinuzite cronice si/sau scurgerile post-nazale
  • bronsita cronica
  • diabetul zaharat
  • boala de reflux gastroesofagian (GERD)
  • boli hepatice sau renale
  • sindromul Sjogren (cauzeaza xerostomie)
  • intoleranta la lactoza

7. Protezele sau aparatele dentare - Protezele sau aparatele dentare, cum sunt bratarile dentare, pot contribui la aparitia halenei.

8. Respiratia de dimineata - Peste noapte, bacteriile se acumuleaza in gura, cauzand ceea ce se numeste respiratia de dimineata. Unii oameni respira pe gura in timpul noptii, lucru ce poate cauza uscaciunea gurii si astfel, agravarea halenei de dimineata.

Principalele simtome ale halenei includ:

  • respiratie urat mirositoare
  • modificari ale gustului
  • gura uscata
  • depunerea unui strat pe limba

Examene si teste

Sus

Este indicata efectuarea unui istoric medical inclusiv cel dentar, complet. Bolnavul va fi intrebat despre problema halenei, obiceiurile alimentare, consumul de tutun, medicamente, conditii medicale si istoricul familiei. Un medic dentist va examina gura pacientului. Se pot face radiografii cu raze X si diagrame parodontale pentru a se determina daca respiratia urata este cauza unor afectiuni gingivale. Un Halometer masoara compusii volatili de sulf in respiratie si poate fi utilizat.

Analiza bacteriologica

Sus

Avand in vedere multiplii factori care pot provoca halena, este indicat un examen complet al capului si gurii, incluzand aici si endoscopia nazala, laringoscopia flexibila, precum si masurarea si cuantificarea mirosului urat.

Analiza bacteriologica cu biofilm si probele orale prelevate din partea dorsala a limbii pot identifica VSC sau compusi volatili de sulf, care sunt cauzatori de bacterii. Bacterii precum Porphyromonas, Prevotella, Actinobacillus si Fusobacterium sunt cele mai intalnite specii de bacterii gasite in probele prelevate.

Cultura de limba este diferita de cea a placii parodontale. Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis si Bacteroides forsythusar - bacterii cauzatoare de halena- se gasesc adesea pe dinti, in timp ce speciile anaerobe asaccharolytica precum Prevotella (de exemplu, Prevotella oralis), se gasesc pe limba.

Agentii patogeni sunt de obicei detectati cu ajutorul analizelor de cultura. Deoarece exista o partinire inerenta in detectarea organismelor prin tehnici traditionale de prelevare, reactia in lant a poliomerazei (PCR), este acum folosita pentru a depista speciile de bacterii.

Tratamentul halenei

Sus

1. Ingrijirea la domiciliu

Persoanele care sufera de halena doresc sa cunoasca modalitati prin care sa elimine aceasta problema. Cateva exemple de masuri pe care o persoana le puate lua pentru a preveni sau elimina respiratia urat mirositoare includ:

  • periajul dentar de cel putin 2 ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor
  • periajul dintilor dupa mese
  • periajul limbii
  • inlocuirea periutei de dinti la fiecare 2-3 luni
  • folosirea atei dentare cu regularitate
  • protezele dentare ar trebui sa fie indepartate pe timp de noapte si curatate bine inainte de a fi introduse in gura
  • consultarea medicului stomatolog de cel putin 2 ori pe an
  • reuntarea la fumat/mestecatul de tutun

Mentineti-va umiditatea cavitatii bucale prin:

  • consumul de apa
  • consumul gumei de mestecat
  • evitati alimentele cum ar fi ceapa si usturoiul, care determina o respiratie urat mirositoare
  • apa de gura ofera o modalitate temporara de a masca mirosurile neplacute ale repsiratiei, dar nu poate trata cauza de baza a halenei
  • remediile naturale includ mestecatul mentei sau a patrunjelului

2. Tratament medical:

  • pacientilor care sufera de gura uscata, li se poate prescrie saliva artificiala de catre un medic dentist
  • stomatologii pot de asemenea recomanda pasta de dinti si apa de gura speciale, care vor ameliora simptomele de respiratie urat mirositoare.

Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate