Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Grupele de sange si transfuzia sanguina

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Clinica: Spitalul judetean Arad

Descoperirea grupelor sanguine

Sus
Grupele de sange si transfuzia sanguina

De sute de ani, sunt efectuate experimente care implica transfuziile de sange si transferul sangelui sau a componentelor sanguine de la o persoana, in fluxul sanguin al altei persoane. Multi pacienti au decedat in urma transfuziilor de sange pana cand austriacul Karl Landsteine a descoperit in 1901, grupele de sange umane. De atunci, transfuziile de sange au devenit mai sigure.

Amestecarea sangelui de la o persoana la alta poate declansa reactii de aglutinare din cauza incompatibilitatii grupelor de sange - are loc alipirea si conglomerarea celulelor rosii si pot rezulta reactii toxice. Acest lucru poate avea consecinte fatale.

Rezultatele obtinute de Karl Landsteiner au facut posibile determinarea si diferentierea grupelor sanguine si au putut fi facute, astfel, transfuzii de sange in conditii de siguranta. Pentru aceasta descoperire, austriacul a primit premiul Nobel pentru Medicina in 1930.

Cuprins articol

  1. Descoperirea grupelor sanguine
  2. Din ce este alcatuit sangele uman?
  3. Sistemul AB0 al grupelor sanguine
  4. Sistemul Rh al grupelor grupelor sanguine
  5. Cum se poate stabili ce grupa de sange are o persoana?
  6. Ce se intampla atunci cand se formeaza cheaguri de sange sau are loc aglutinarea?
  7. Transfuziile de sange: de la cine puteti primi sange?
  8. Citeste pe aceeasi tema

Din ce este alcatuit sangele uman?

Sus

In organismul unui adult circula aproximativ 4-6 litri de sange. Sangele este aproximativ 7% din greutatea corpului, si depinde in functie de greutate ,sex si altitudinea unde traiesc oamenii. Printre altele, sangele transporta oxigenul in diferite parti ale organismului. Sangele este format din mai multe tipuri de celule care plutesc intr-un lichid numit plasma.

- Celulele rosii contin hemoglobina, o proteina care se leaga de oxigen si ofera sangelui culoarea rosie. De asemenea, celulele rosii transporta oxigenul catre tesuturile organismului si elimina dioxidul de carbon de la acestea.
- Celulele albe sau leucocitele sunt cele care au rol de aparare al organismului de infectii.
Trombocitele contribuie la coagularea sangelui.
Plasma contine saruri si diferite tipuri de proteine.
Care sunt grupele sanguine?
Diferenta dintre sangele unora dintre oameni se explica prin faptul ca la unii sunt prezente sau absente anumite molecule de proteine numite antigene si anticorpi. Un antigen este localizat la suprafata proteinelor celulelor rosii din sange si anticorpii, in plasma sanguina. Indivizii au diferite tipuri si combinatii ale acestor molecule.

Grupele de sange sunt mostenite de la parinti.
In ziua de astazi, exista peste 30 de sisteme de determinare ale grupelor sanguine, dar sistemele AB0 si Rh sunt cele mai importante utilizate in cazul transfuziilor de sange.
Nu toate grupele de sange sunt compatibile. Amestecul de grupe sanguine incompatibile duce la agregarea sangelui sau aglutinare, fenomen care poate pune in pericol viata unui individ.

Sistemul AB0 al grupelor sanguine

Sus

Conform acestui sistem, exista patru tipuri diferite de grupe sanguine: A, B, AB sau 0 (zero).

  • Grupa de sange A – exista antigene A pe suprafata celulelor rosii si anticorpi B in plasma
  • Grupa de sange B – exista antigene B pe suprafata celulelor rosii si anticorpi 0 in plasma
  • Grupa de sange AB - exista antigene A si B pe suprafata celulelor rosii si nu sunt prezenti anticorpii A sau B in plasma
  • Grupa de sange 0 - nu exista antigene A sau B pe suprafata celulelor rosii, dar sunt prezenti anticorpi A sau B in plasma.

Sistemul Rh al grupelor grupelor sanguine

Sus

Acest sistem clasifica sangele uman in functie de prezenta sau absenta unor proteine specifice localizate pe suprafata hematiilor (a factorului Rh). Factorul sau antigenul Rh este de doua feluri: pozitiv sau negativ. O persoana care are Rh negativ nu are in plasma sanguina anticorpi naturali (ca una care dispune de anticorpi A sau B, de exemplu).

Dar o persoana cu Rh pozitiv (prezent in sange) poate dezvolta anticorpi Rh in plasma sanguina, daca primeste sange de la o persoana cu RH pozitiv, intrucat antigenei Rh-ului pozitiv pot declansa producerea de anticorpi Rh. O persoana cu Rh pozitiv, poate primi sange de la alta cu Rh negativ fara sa existe vreo consecinta negativa.

Clasificarea grupelor de sange
In conformitate cu sistemele prezentate mai sus, o persoana poate sa apartina oricareia dintre urmatoarele grupe de sange:

A Rh+ B Rh+ AB Rh+ 0 Rh+
A Rh- B Rh- AB Rh- 0 Rh-

Cum se poate stabili ce grupa de sange are o persoana?

Sus

1. In acest scop se vor amesteca sangele cu trei reactivi diferiti, inclusiv fiecare din cei trei anticorpi diferit: A, B sau Rh.

2. Ce se intampla daca a avut loc aglutinarea acestor amestecuri?
Aglutinarea indica faptul ca sangele a reactionat cu un anumit anticorp si nu este compatibil cu sangele care contine acel anticorp. Daca sangele nu aglutineaza, acest lucru inseamna ca nu exista in reactivi antigene care se vor lega de anticorpi.

3. Daca se cunosc antigenii care exista in sangele unei persoane, este simplu sa se descopere grupa de sange pe care aceasta o are.
O persoana cu grupa de sange A+ poate primi sange de la un donator cu grupa B+. Anticorpii prezenti la cei cu grupa A+ ataca celulele rosii de sange, straine, prin legarea la acestea. Anticorpii B in sangele de tip A+ se leaga de antigenii din sangele de tip B+ si se declanseaza aglutinarea. Acest fenomen este periculos intrucat celulele de sange aglutinate pot deveni toxice.

Ce se intampla atunci cand se formeaza cheaguri de sange sau are loc aglutinarea?

Sus

Pentru ca o transfuzie de sange sa aibe succes, grupurile AB0 si Rh de sange trebuie sa fie compatibile intre donator si sangele pacientului. Daca nu sunt, celulele rosii din sangele donat se vor aglutina sau alipi. Acestea pot bloca vasele de sange si vor opri circulatia sangelui in diverse parti ale corpului. Celulele rosii aglutinate din sange vor crapa, iar continutul lor se va scurge in organism (hemoglobina devine toxica atunci cand se afla in afara celulei). Acest lucru poate fi chiar fatal pentru unii pacienti.

Antigenul A si anticorpii A se pot lega unele de altele in acelasi mod ca si in cazul celor de tip B. Daca o persoana cu sange apartinand grupei B primeste sange de la una cu sange ce apartine grupei A, celulele rosii vor fi legate impreuna, sub forma unui ciorchine de catre anticorpi, iar agregarea ar putea duce chiar si la deces.

Transfuziile de sange: de la cine puteti primi sange?

Sus

O transfuzie poate avea succes daca persoana care urmeaza sa primeasca sangele are o grupa de sange care nu contine anticorpi care vor actiona impotriva antigenilor din sangele donatorului (in caz contrar va avea loc aglutinarea).

Indivizii care au grupa de sange 0 si Rh negativ sunt numiti donatori universali, iar cei care au grupa de sange AB cu Rh pozitiv sunt receptori universali.
Sangele cu Rh pozitiv nu poate fi donat unei persoane cu Rh negativ, dar cei cu Rh negativ pot dona atat celor cu Rh pozitiv cat si celor cu Rh negativ.

Grupa de sange
Antigene Anticorpi Cui poate dona De la cine poate primi
AB Rh+ A, B si Rh Nici o grupa AB Rh+ AB Rh+
AB Rh -
A Rh+
A Rh -
B Rh+
B Rh -
0 Rh+
0 Rh -
AB Rh - A si B Nici o grupa
(poate dezvolta anticorpi Rh)
AB Rh -
AB Rh+
AB Rh -
A Rh -
B Rh -
0 Rh -
A Rh+ A si Rh B A Rh+
AB Rh+
A Rh+
A Rh -
0 Rh+
0 Rh -
A Rh - A B
(poate dezvolta anticorpi Rh)
A Rh -
A Rh+
AB Rh -
AB Rh+
A Rh -
0 Rh -
B Rh+ B si Rh A B Rh+
AB Rh+
B Rh+
B Rh -
0 Rh+
0 Rh-
B Rh - B A
(poate dezvolta anticorpi Rh)
B Rh-
B Rh+
AB Rh-
AB Rh+
B Rh -
0 Rh -
0 Rh+ Rh A si B 0 Rh+
A Rh+
B Rh+
AB Rh+
0 Rh+
0 Rh -
0 Rh - N/A A si B (poate dezvolta anticorpi Rh) AB Rh+
AB Rh -
A Rh+
A Rh -
B Rh+
B Rh -
0 Rh+
0 Rh -
0 Rh -

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate