Greseli in administrarea medicamentelor
Prezentare generala
SusMedicamentele pot fi luate pentru diagnosticarea, tratarea sau chiar prevenirea unor boli. Acestea vin in mai multe forme si pot fi administrate in diferite moduri. De asemenea, medicamentele pot fi luate chiar de persoana bolnava sau pot fi administrate de ingrijitori sau personal sanitar.
Pe langa aceste lucruri, medicamentele pot fi obtinute fara prescriptie medicala sau doar cu reteta. Astfel, se poate observa faptul ca administrarea medicamentelor nu este chiar atat de simpla, iar greselile de administrare pot avea loc din diferite motive.
Este important de retinut faptul ca medicamentele pot fi periculoase in anumite situatii, chiar daca ele sunt concepute sa imbunatateasca starea de sanatate a unei persoane.
Luarea lor corecta si intelegerea modului corect de administrare sunt doua elemente extrem de importante si care pot reduce riscurile.
Cuprins articol
Greseli facute in administrarea medicamentelor
SusCaile de administrare
Exista mai multe moduri diferite de administrare a medicamentelor. Probabil ca cele mai multe persoane sunt familiarizate cu injectiile intramusculare si pastilele, dar substantele medicamentoase pot fi administrate si in alte moduri.
Spre exemplu, medicamentele pot fi administrate si pe cale enterala (administrare directa in stomac sau intestin), inhalatorie (medicamentele sunt inhalate cu ajutorul unei masti sau printr-un tub special) sau perfuzabila (substantele medicamentoase ajung in vena prin picurare lenta).
Alte exemple de cai de administrare a medicamentelor sunt reprezentate de:
• Administrare intramusculara (medicamentele sunt injectate direct in muschi cu ajutorul unei seringi);
• Administrare intratecala (medicamentele sunt injectate direct in coloana vertebrala, in canalul spinal);
• Administrare orala (se realizeaza prin inghitirea medicamentelor sub forma de tablete, capsule, comprimate, siropuri etc.);
• Administrare rectala (medicamentele sunt introdusele direct la nivelul rectului);
• Administrare sublinguala (medicamentele sunt tinute sub limba, astfel incat absorbtia lor sa fie mai rapida);
• Administrare subcutanata (medicamentele sunt injectate chiar sub nivelul pielii);
• Administrare transdermica (aceasta cale de administrare implica plasarea pe piele a unui plasture incarcat cu anumite substante medicamentoase).
Caile de administrare ale medicamentelor sunt mult mai variate, dar depind de trei factori principali. In primul rand, medicii vor indica un medicament in functie de ce zona a corpului trebuie tratata.
Ulterior, administrarea unui medicament trebuie sa fie realizata in functie de modul in care acesta reactioneaza in interiorul corpului. In final, compozitia medicamentului joaca un rol important in alegerea modului de administrare. De exemplu, unele medicamente sunt distruse de acidul gastric daca sunt luate pe cale orala, astfel incat acestea pot fi administrate prin injectare.
Greseli de administrare
SusGreselile de administrare a medicamentelor pot fi inofensive sau pot fi letale. Astfel, trebuie sa se acorde o grija exceptionala atunci cand sunt luate medicamente, indiferent daca pacientul si le administreaza singur sau daca acestea ii sunt date de catre familie sau personalul medical. Cele mai frecvente greseli de administrare sunt prezentate in paragrafele urmatoare.
Administrarea unui medicament gresit
Pacientii pot necesita administrarea mai multor pastile din diferite motive, precum existenta unei boli severe sau asocierea mai multor afectiuni. De asemenea, cand medicamentele mai multor persoane sunt tinute impreuna, acestea se pot amesteca si pot fi luate in mod gresit. In plus, medicamentele pot semana intre ele si pot fi confundate.
Pentru a evita aceste complicatii, se recomanda verificarea prospectului medicamentului. De asemenea, se recomanda pastrarea medicamentelor in recipiente separate pentru fiecare persoana. Fiecare recipient va fi notat cu numele bolnavului, iar acesta din urma va fi intrebat cum se numeste chiar inainte de a i se da medicamentele.
Administrarea unei doze incorecte
Unele persoane pot uita sa isi ia medicamentele la timp, iar ulterior cresc doza pentru a o recupera. Acest lucru este gresit si poate avea efecte negative. Medicamentele trebuie administrate doar in dozele prescrise de medici sau notate in prospect. Astfel, nu se recomanda administrarea unor doze mai mari sau mai mici, dar nici intreruperea tratamentului fara acordul medicului.
Alegerea gresita a caii de administrare
Bolnavii trebuie instruiti foarte bine cu privire la modul de administrare al medicamentelor. In general, medicamentele recomandate a fi administrate la domiciliu se prezinta sub forma de pastile, dar acest lucru nu constituie o regula. De exemplu, anumite medicamente trebuie tinute in cavitatea bucala pana la dizolvare sau trebuie dizolvate intr-un pahar cu apa.
In cazul in care medicamentele sunt administrate in spital, calea de administrare poate varia foarte mult. Astfel, personalul medical trebuie sa cunoasca modurile de administrare pentru diferitele medicamente pe care un pacient le primeste.
Administrarea medicamentelor la ore gresite
Medicamentele trebuie administrate conform unui orar bine stabilit. Unii pacienti pot avea mai multe medicamente, iar incurcarea lor poate produce efecte secundare. De exemplu, administrarea unor somnifere dimineata poate duce la somnolenta pe timpul zilei si insomnie pe timpul noptii. De asemenea, unele medicamente nu trebuie sa fie administrate impreuna cu altele, astfel incat este indicat sa fie luate la ore diferite.
In plus, exista si medicamente ce trebuie luate la un anumit interval orar, de exemplu antibioticele. In caz contrar, acestea nu isi vor mai face efectul, iar pacientul poate dezvolta rezistenta la antibiotice.
Administrarea medicamentelor pe o durata necorespunzatoare
In general, medicii indica durata recomandata pentru administrarea unui medicament. Aceasta durata trebuie respectata, in caz contrar putand sa se instaleze anumite efecte secundare. De exemplu, oprirea administrarii de antibiotice poate duce la rezistenta bacteriilor la acestea. La polul opus, administrarea pe o durata exagerata a unor medicamente poate duce la dependenta sau la alterarea unor organe si sisteme.
Administrarea medicamentelor in asociere cu consumul de alcool
Unele medicamente nu interactioneaza cu alcoolul, dar se recomanda evitarea acestei asocieri. Urmarea unor tratamente poate avea efecte adverse daca se consuma alcool. De exemplu, antibioticele pot fi inactivate de alcool, iar medicamentele anticoagulante pot avea un efect amplificat, ridicand riscul de sangerare. Efectele pot fi chiar letale, de exemplu atunci cand barbituricele, sedativele sau tranchilizantele sunt combinate cu bauturi alcoolice.
Concluzii
SusAdministrarea medicamentelor poate reprezenta un procedeu complex in anumite situatii, precum cele regasite in mediul spitalicesc.
Cu toate acestea , bolnavii ce trebuie sa isi administreze medicamente la domiciliu trebuie sa tina cont de cateva reguli simple pentru a avea parte de un tratament optim.
Luarea medicamentelor in dozele recomandate si la orele specificate de medic este esentiala, iar orice problema intampinata trebuie prezentata acestuia. In plus, citirea atenta a prospectului si solicitarea de lamuriri suplimentare farmacistului pot fi alte doua elemente ajutatoare in administrarea corecta a unor medicamente.
Bibliografie:
Nursing2012 Drug Handbook. (2012). Lippincott Williams & Wilkins: Philadelphia, Pennsylvania.
https://www.nursingcenter.com/ncblog/may-2011/8-rights-of-medication-administration
It’s Important to Take Drugs the Right Way https://www.healthline.com/health/administration-of-medication
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Greseli pe care le poti face daca iei medicamente fara recomandarea medicului
- Recomandari utile pentru folosirea corecta a picaturilor de ochi
- Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale
- E bine sa ierti?
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Tratamentul fumatului
- Eruptiile cutanate
- Combinatii periculoase de medicamente
- Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor?