Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Greseli grave de contraceptie

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2015

Generalitati

Sus
Greseli grave de contraceptie

In fiecare an, foarte multe femei raman insarcinate fara sa-si doreasca acest lucru.

Multe cupluri nu reusesc sa se protejeze impotriva unei sarcini nedorite din diverse motive. Incercati sa fiti vigileti in oricare din urmatoarele situatii.

Nu va protejati deloc impotriva unei sarcini nedorite

Sus

Nu este nici un secret ca modalitatile de control a nasterii sunt un subiect sensibil. Totusi daca un cuplu are o viata sexuala activa si nu isi doreste sa intemeieze o familie, trebuie sa aleaga un tip de control al nasterii, care sa fie potivit pentru amandoi partenerii. Din fericire existe destul de multe optiuni in acest sens.

Utilizati rifampicina

Sus

Rifampicina este un antibiotic care poate submina efectul contraceptivelor hormonale, inclusiv al pilulei, plasturelui sau inelului vaginal.

Unele tipuri de anticonvulsivante, medicamente pentru tratarea fungilor, HIV si unele tipuri de suplimente naturiste pot reprezenta o problema pentru aceste tipuri de metode contraceptive precum si pentru implanturile cu contraceptive.

Solicitati medicului informatii despre posibile interactiuni si medicamente care pot interactiona cu metodele de contraceptie.

Folositi lubrifiantul nepotrivit

Sus

Lubrifiantii pe baza de uleiuri sau uleioase (inclusiv ulei pentru copii, minerale, etc.) pot afecta in mod dramatic prezervativele de latex in doar 60 de secunde.

Alegeti un lubrifiant pe baza de apa sau silicon, cu efect contraceptiv. Retineti ca multe dintre lubrifiante contin uleiuri care pot slabi calitatea latexului.

Puteti zgaria buretele contraceptiv cu unghiile

Sus

Atunci cand inserati buretele contraceptiv il puteti rupe sau zgaria cu unghiile, iar acest lucru va reduce eficacitatea acestuia.

Chiar si crapaturile sau rupturile mici se pot mari in timpul actului sexual asa ca taiati-va unghiile. Este important sa nu deteriorati buretele contraceptiv sau prezervativul cu unghiile, bijuteriile sau dintii.

Sunteti in dilema

Sus

Lipsesc trei sau chiar mai multe pilule contraceptive combinate (tipul cel mai frecvent utilizat, care contin atat estrogen cat si progesteron) dar nu stiti daca le-ati utilizat corect.

In aceasta situatie opriti contactul sexual neprotejat (folositi prezervativul) timp de sapte zile, si luati in continuare pilulele contraceptive, fara sa le intrerupeti.

Pastilele care contin doar progesteron trebuie sa fie luate in fiecare zi, la aceeasi ora si se vor lua masuri suplimentare de protectie daca se intarzie peste ora de administrare, cu mai mult de trei ore.

Nu ati incercat toate optiunile

Sus

Unii oameni pur si simplu nu-si pot aminti sa ia pastila contraceptiva in fiecare zi. Exista mai multe tipruri de metode contraceptive cum ar fi implantul contraceptiv sau dispozitivul intrauterin.

Puteti sa luati in considerare si preparatele injectabile cu rol anticonceptional o injectie ofera efect contraceptiv timp de trei luni. Alte metode ar fi buretii contraceptivi, inelele, plasturii, diafragmele si multe altele.

Nu utilizati pilulele contraceptive corecte

Sus

Pentru femeile care alapteaza sau in cazul persoanelor care sufera de boli de inima, migrene sau din alte motive nu pot utiliza pilule care contin estrogen sunt recomandate pilulele cu estrogen sau pilulele combinate care ofera o protectie mult mai buna impotriva unei sarcini nedorite.

Alegerea pilulelor contraceptive este mai degraba o arta decat o stiinta. Discutati cu medicul pentru a stabili impreuna care este cel mai eficient mijloc de protectie in conformitate cu nevoile si preocuparile dvs.

Alegeti prezervativele gresite

Sus

Prezervativele care sunt prea mici se pot rupe si exista unele dovezi ca prezervativele din poliuretan se pot rupe mai frecvent decat cele din latex.

Indiferent de tipul lor, rolul prezervativelor este sa va apere de sarcinile nedorite si unele dintre bolile cu transmitere sexuala. Cele mai sigure ar fi prezervativele din latex.

Cand sa renuntati la mijloacele suplimentare de protectie

Sus

Daca aveti un implant contraceptiv sau luati pilule combinate cu cinci zile dinainte de inceperea menstruatiei, nu aveti nevoie de metode suplimentare de control al nasterii, dar daca incepeti administrarea pilulelor contraceptive in orice al moment decat cel indicat (cum ar fi in momentul inceperii ciclului menstrual), trebuie sa utilizati metode suplimentare de contraceptie (prezervative sau alta alternativa), in primele sapte zile de administrare.

In cazul pastilelor care contin doar progesteron, trebuie sa folositi protectie suplimentara in primele 48 de ore de utilizare. Indiferent de tipul contraceptivului utilizat, cereti sfatul medicului dvs. pentru a afla daca sunt necesare metode de protectie, in plus, pana cand pilulele isi fac efectul.

Ati scos buretele contraceptiv mai devreme

Sus

Pentru a fi eficient, buretele contraceptiv trebuie mentinut local cel putin sase ore dupa contactul sexual (dar sa nu fie utilizat mai mult de 30 de ore).

Diafragma nu trebuie scoasa decat dupa 6-8 ore de la contactul sexual si trebuie sa o curatati cel putin o data la 24 de ore.

Pilula de a doua zi

Sus

Atunci cand prezervativul se rupe sau aluneca pilula de a doua zi poate ajuta la prevenirea sarcinii nedorite. Aceste pastile trebuie luate in termen de 72 de ore (pana la 3 zile) dupa contactul sexual neprotejat: cu cat mai devreme cu atat mai bine.

Va bazati doar pe spermicid

Sus

Studiile arata ca spermicidul poate amplifica eficienta altor metode de contraceptie (inclusiv prezervativele, pilulele), dar folosite separat, spermicidele ofera o protectie redusa contra unei sarcini nedorite.

Folosirea incorecta a prezervativelor

Sus

Prezervativele trebuie sa fie utilizate corect pentru a fi utile. Puneti-le inainte de orice contact genital, nu doar inainte de actul sexual, intrucat din cauza excitatiei la barbati se pot scurge cateva picaturi de lichid preejaculator care poate dermina o sarcina.

Pentru a preveni ruperea, strangeti varful prezervativului pentru a elimina aerul inainte de a-l pune. Verificati sensul in care se ruleaza prezervativul inainte de a atinge varful penisului cu acesta, iar daca il puneti in mod gresit, trebuie sa-l aruncati, intrucat exista sanse ca acesta sa contina sperma.

Fumatul

Sus

Fumatul in timpul administrarii pastilelor contraceptive creste riscul aparitiei de cheaguri de sange, boli de inima, accidente vasculare cerebrale. Riscul poate fi mai mare in cazul unora dintre contraceptive comparativ cu altele.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate