Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece

In sezonul rece, majoritatea persoanelor cauta cele mai bune remedii pentru tratarea afectiunilor de sezon (raceala, gripa, laringita etc). Aceasta atitudine nu este insa cea mai potrivita din punct de vedere al starii generale de sanatate; dupa cum spune un binecunoscut proverb: "este mai usor sa previi decat sa tratezi".

Prevenirea dezvoltarii bolilor de sezon are in prim-plan intarirea sistemului imunitar si hranirea acestuia cu ingredientele potrivite, care sa ii asigure functionarea in conditii optime.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ghid de sanatate A - Z
  3. Citeste pe aceeasi tema

Ghid de sanatate A - Z

Sus

A

Antioxidantii - vinul rosu, fructele si legumele colorate sunt toate bogate in antioxidanti care pot preveni aparitia gripei si a racelii;

Aerul cald - un studiu german constatat ca cei care petrec o parte din timp intr-o camera cu aburi calzi de doua ori pe saptamana racesc mai greu si congestia nazala este redusa. Nu puteti beneficia de sauna? Si aburul fierbinte de la dus are acelasi efect.

B

B complex - grupul de vitamine B ajuta la consolidarea sistemului imunitar; de aceea, puneti accent pe consumul de banane, cartofi, ton pentru a lupta impotriva infectiilor.

C

Ceaiul verde - in urma cercetarilor s-a descoperit ca una dintre substantele continute de ceaiul verde, catechina, poate fi eficienta in lupta cu gripa;

Ciupercile - aceste legume sunt hrana perfecta pentru iarna, bogate in seleniu si vitamine si va pot ajuta sa va protejati de gripa si raceala.

E

Exercitiile fizice - preveniti starea generala proasta prin activitate fizica pentru a mentine sistemul imunitar, dar si intreg organismul intr-o forma maxima. Daca sunteti deja racit, faceti exercitii fizice usoare.

G

Gargara cu apa sarata - pentru a diminua durerea in gat, in cazul in care nu sunteti iritat, faceti gargara cu apa sarata. Adaugati o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda si amestecati.

I

Imunizare - imunizarea prin vaccin antigripal este cel mai bun mod prin care puteti evita gripa. Este recomandata inca de la varsta de 6 luni a bebelusilor, pana la persoanele de peste 65 de ani sau cele care sufera de boli grave. Dovezile au constatat ca vaccinul antigripal ofera protectie de peste 90%, mentinand sanatatea celor care aleg aceasta optiune.

L

Lichide - daca va simtiti coplesit de vremea rece, un ceai din fructe de padure poate avea efect asupra simptomelor, precum: rinoree, tuse, stranut, dureri in gat si oboseala;

Lenjerie - lenjeria de corp pastreaza caldura organismului prin crearea unui mic spatiu intre corp si imbracaminte, unde circula aerul cald, echilibrand temperatura de baza a corpului.

M

Magnolie - utilizarea uleiului volatil din floare de magnolie ajuta la tratarea simptomelor nazale: nas infundat, obstructii nazale si dureri de cap.

O

Omega 3 - consumati peste gras, precum somon, pentru a stimula sistemul imunitar. Alte surse de Omega-3 sunt nucile, tofu sau semintele de in.

P

Pastrarea distantei - expertii sugereaza ca, pentru a va proteja, sa pastrati o distanta de aproximativ un metru fata de persoanele care prezinta simptome de boala asemanatoare gripei;

Prietenie - izolarea sociala sau singuratatea pot slabi imunitatea conform studiilor realizate de specialisti. Petrecerea timpului liber alaturi de prieteni sau cu oameni cu interese comune incurajeaza socializarea, care poate reduce riscul de a va simti deprimati;

Probiotice - luptati impotriva bolilor prin consumul de probiotice din iaurt si branza fermentata.

R

Rasfat - rasfatati-va prin diverse moduri: faceti o baie cu spuma, faceti ceva ce va place sau cititi revistele preferate sau plimbati-va si simtiti-va bine;

Rasul - radeti cat mai mult, chicotiti si fiti veseli! Cercetarile au demonstrat ca rasul duce la cresterea anticorpilor in sistemul imunitar si la cresterea nivelului de celule imunitare, contribuind la lupta impotriva infectiilor;

Renuntarea la fumat - daca renuntati pentru totdeauna la fumat, riscul infectiilor respiratorii o sa scada considerabil;

Relaxare - senzatia de oboseala poate afecta sanatatea dvs. Pentru a sprijini sistemul imunitar in lupta cu infectiile, hraniti-va sanatos, faceti exercitii fizice regulate si reduceti stresul din viata dvs.

S

Somnul - dormiti suficient: ideal ar fi sa va odihniti cel putin 7 ore pe noapte pentru ca riscul de a dezvolta boli respiratorii sa scada;

Spalati-va mainile - pastrarea curata a mainilor, cu sapun si apa, de mai multe ori pe zi, este unul din cele mai simple moduri de a opri raspandirea microbilor;

Supa de pui - este unul dintre preparatele care ajuta la ameliorarea simptomelor gripei si racelii, deoarece elibereaza congestia si are rol antiinflamator.

T

Tesuturi - cel mai bun mod de a preveni raspandirea microbilor este sa acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati. Nu reutilizati batistele folosite deja.

V

Vitamina D - s-a demonstrat ca persoanele cu nivel scazut de vitamina D pot manifesta mai degraba raceala decat gripa. Razele soarelui sunt o sursa perfecta de vitamina D!

Y

Yoga - expertii considera ca beneficiile pentru sanatate ale acestui mod de relaxare sunt multiple si includ: reducerea stresului, cresterea rezistentei si controlul asupra afectiunilor cronice de sanatate.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate