Germenii de grau
Generalitati
SusGermenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala.
Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne).
Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule.
Cuprins articol
Proprietatile germinilor de grau
SusGermenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii.
Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic. De aceea se recomanda ca toate femeile de varsta fertila sa consume o cantitate suficienta de germeni de grau pentru a preveni defectele de tub neural - malformatie congenitala - in cazul in care raman insarcinate.
Acidul folic diminueaza valorile homocisteinei. Nivelurile scazute de homocisteina au fost legate de diminuarea riscului de boli de inima, osteoporoza, fracturi osoase si dementa.
O alta vitamina importanta are se ragaseste in germenii de grau este vitamina E, un antioxidant esential care ajuta la prevenirea procesului de imbatranire al organismului si a bolilor cardiovasculare, la prevenirea formarii cheagurilor de sange si pentru intarirea sistemului imunitar.
Germenii de grau contin si un fitonutrient numit L-ergotioneina, un oxidant puternic care nu este distrus prin fierberea. Pentru ca sunt bogati in fibre se recomanda ca germenii de grau sa fie inclusi in dieta oricarei persoane. Acestia combat acumularea grasimilor si pot face parte din orice regim pentru slabit.
Germenii de grau pot fi folositi pentru a pastra organismul in forma. Datorita concentratiei sale ridicate de glucide complexe si proteine ajuta la cresterea masei musculare. Germenii de grau pot fi utilizati de sportivi in dieta lor pentru imbunatatirea functiei lor cardiovasculare si pentru a creste nivelurile de rezistenta.
Faina de grau are un continut ridicat de vitamina E. Germenii de grau pot face parte din compozitia cerealelor de la micul dejun, pot fi adaugati in iaurt sau lapte.
Germenii de grau - supliment natural
SusCa si in cazul suplimentelor de vitamine, germenii de grau pot fi folositi in acelasi mod, dar intr-o forma naturala.
Germenii de grau sunt o sursa de:
- vitamine din grupul B
- calciu
- carbohidrati complecsi
- fibre
- fier
- magneziu
- mangan
- acizi grasi omega-3
- fosfor
- potasiu
- seleniu
- vitamina E
- zinc.
Beneficiile germenilor de grau sunt substantiale, mai ales gratie continutului ridicat de vitamina E, de fitosterol (care scade nivelul colesterolului si contribuie la mentinerea sanatatii inmii). In plus, germenii de grau sunt si o sursa buna de acizi grasi omega-3 (care ajuta la scaderea colesterolului, echilibrarea tensiunii arteriale precum si la buna functionare a sistemului nervos).
Germenii de grau contin fibre care ofera organismului multiple beneficii, inclusiv imbunatatirea functiei intestinale si reduc riscul bolilor cardiovasculare, prediabet si previn cresterea in greutate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
- 15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar
- Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
- Fibrele si bolile diverticulare
- Ce ar trebui sa stim despre guta
- Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume
- Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi
- Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12
- Anemia prin deficit de acid folic