Frigul, un pericol pentru cardiaci
Generalitati
SusTemperaturile scazute si infectiile favorizate de acestea sunt un pericol destul de grav pentru persoanele care sufera de boli cardiace.
Frigul, umezeala si vantul determina anumite modificari ale parametrilor de functionare ale organismului, astfel ca poate avea loc o modificare a tensiunii arteriale si a frecventei cardiace.
Totodata, iarna, pentru a conserva caldura corpului, vasele de sange se contracta si, odata cu ingustarea lor, presiunea sangelui creste, de aici rezultand si riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Personanele care sufera de hipertensiune arteriala sunt cel mai adesea expuse acestui risc. De aceea, pacientii cu afectiuni cardiovasculare nu ar trebui sa iasa din casa cand afara este ger, frig si umezeala, mai ales dimineata si seara, si nu pe distante lungi.
Concret, expunerea la frig a pacientilor cu afectiuni cardiovasculare poate fi considerata un risc pentru cresterea tensiunii arteriale, cresteri ale frecventei cardiace, iar acestea pot sa fie un risc pentru episoadele de angina pectorala la coronarieni, episoade de decompensare a unui pacient cu insuficienta cardiaca sau chiar evenimente de moarte subita.
Simpla trecere de la cald la frig, chiar daca nu vorbim despre temperaturi extreme, poate sa conduca la aceasta situatie.
Nu trebuie uitat ca marea majoritate a bolilor cardiovasculare sunt boli cronice, care nu se vindeca niciodata, insa pot fi tinute sub control cu ajutorul medicatiei si al regimului alimentar.
Expunerea la frig poate insemna declansarea unor complicatii grave in cazul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, de aceea in cazul lor se impun masuri de protectie stricte.
Reguli pentru pacientii cardiaci iarna
Sus• In conditiile in care totusi trebuie sa iasa din casa, caciula, manusile si hainele groase sunt indispensabile. Iesind afara in frig, pacientii cu afectiuni cardiovasculare pot suferi un spasm coronarian sau un infarct.
Mai mult, cand ies din casa in gerul de afara este indicat sa aiba la ei inclusiv un fular care sa le acopere cavitatea bucala, nasul si sa nu inhaleze aerul rece.
• Totodata, este indicat sa aiba asupra lor nitroglicerina, pentru cazul in care li se face rau. Nu in ultimul rand, acesti pacienti trebuie sa respecte medicatia prescrisa de medicul cardiolog, cat si regimul alimentar pentru a evita starile de rau.
• Alta regula pentru aceasta categorie de pacienti este nu numai evitarea iesitului din casa pe ger, ci si respectarea unor conditii de temperatura optima in casa. Astfel, este indicat ca temperatura in casa sa fie cuprinsa intre 20 si 24 de grade Celsius, in caz contrar persoanele in varsta sunt expuse riscului de hipotermie.
• De asemenea, nu se consuma alcool sau tutun, deoarece pot sa apara complicatii grave cauzate de acestea. Se va evita mancarea grasa si se vor respecta in continuare dieta stabilita cu medicul.
• Bolnavii cronici cardiaci ar trebui sa se vaccineze. Astfel, vaccinarea gripala scade riscurile unor infectii destul de periculoase pentru acesti pacienti. Miocardita, o inflamatie a muschiului inimii, si pericardita, inflamatie a pericardului, sunt doua dintre riscurile la care se expun cardiacii daca fac gripa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- De ce ne imbolnavim mai usor odata cu venirea frigului?
- Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli
- Curentul si frigul nu te pot imbolnavi
- Frigul afecteaza grav inima. Iata la ce riscuri ne expunem in sezonul rece
- Frigul si sanatatea respiratorie: cum influenteaza temperaturile scazute afe ...
- Cum va puteti proteja de vremea rece
- Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna
- Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci
- Canicula, un adevarat pericol pentru cardiaci