Factori care determina scaderea nivelului de energie
Generalitati
SusIn ciuda faptului ca dormiti suficient, cand va simtiti obositi dimineata, ar trebui sa incercati sa aflati care ar fi motivul care sta la baza nivelurilor scazute de energie.
Copiii, adolescentii si adultii sunt ocupati cu activitati de rutina pe care le desfasoara pe parcursul unei zile si rareori mai au timp liber pentru a face exercitii in aer liber, hobby-uri sau sporturi. Toate aceste preocupari pot epuiza pe oricine la sfarsitul unei zile.
Daca va simtiti obositi tot timpul, fara a face efort fizic excesiv si in ciuda faptului ca va odihniti suficient, atunci aveti motive de ingrijorare. Viata moderna este destul de accelerata si agitata, incat multi dintre oameni nu au timp sa se gandeasca la sanatatea lor. Cunoasterea factorilor care ar putea contribui la cresterea nivelurilor energiei si care pot imbunatati stilul de viata este foarte importanta.
Cuprins articol
Stres
SusStresul este una dintre cauzele majore ale lipsei de energie atat a femeilor, barbatilor, cat si a copiilor. Conflictele parentale, concurenta din orice domeniu, pot crea stres. Tineri, copii si batrani - toti pot fi victimele stresului excesiv. Acesta este responsabil de oboseala glandelor suprarenale, care poate provoca scaderea valorilor energiei, dar si epuizare.
Stresul excesiv care determina aparitia dezechilibrelor hormonale reprezinta principala cauza de energie scazuta, mai ales la femei. Pubertatea, menstruatia, sarcina, alaptarea si menopauza pot duce la dezechilibre hormonale.
Nivelul de aciditate din organism
SusPH-ul este o scala care masoara cat de acida sau cat de alcalina este o substanta. Valorile acesteia pot varia de la 1 la 14, 1 fiind foarte acid, 7 neutru si 14 foarte alcalin. Aciditatea ridicata disperseaza sarcina negativa a celulelor sangelui. Rezultatul este tendinta de grupare a acestora, fapt ce ingreuneaza fluxul sanguin din vasele de sange. Astfel, va ajunge mai putin oxigen la celule si se va reduce, implicit, nivelul de energie al organismului.
O dieta alcalina produce un mediu acid in organism, care reprezinta un mediu propice de dezvoltare a bolilor si de stocare a grasimilor si mineralelor din oase.
Deficitul de vitamine
SusDeficitul de vitamine si lipsa de activitate fizica pot fi principalele cauze ale unui nivel scazut de energie. Multi dintre adulti sunt sedentari si consuma alimente nesanatoase, ca si un numar important de copii care mananca deseori alimente nesanatoase, beau sucuri dulci si petrec ore in sir in fata calculatorului, in loc sa se bucure de sporturile in aer liber care ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si stimuleaza metabolismul.
Dieta necorespunzatoare
SusLuati in considerare dieta dumneavoastra si efectul pe care il are asupra organismului, nivelul de zahar din sange. Toti carbohidratii pe care ii consumati, inclusiv cei din legume, fructe, cereale si dulciuri vor ajunge in fluxul sanguin.
Unele tipuri de zaharuri sunt digerate lent, iar altele, rapid. Este important sa cunoasteti diferenta, intrucat consumul brusc a unei cantitati prea mari de zahar poate forta pancreasul sa produca prea multa insulina. Rezultatul este hipoglicemia sau nivelurile scazute de zahar din sange. Simptomele de hipoglicemie care trebuie imediat tratate sunt:
O dieta nesanatoasa este urmata de scaderea energiei si entuziasmului. Indigestia, arsurile stomacale, constipatia si alte tulburari gastrice au devenit deja probleme comune, intrucat marea majoritate a oamenilor consuma produse de fast-food, alimente procesate, bogate in sodiu si nitriti. Atunci cand organismul va fi coplesit de toxine, in loc de substante nutritive, va veti simti obositi tot timpul, chiar si dupa ce mancati sau dupa ce va odihniti.
Saritul peste mese
SusAtunci cand sariti peste micul dejun deseori veti manca mai multe gustari pana la ora pranzului. Cand nu luati masa de pranz, pana seara, vi se va face foame si cina va fi compusa din portii duble. In plus, o cina bogata luata la ore tarzii va solicita in mod necorespunzator sistemul digestiv. Toate acestea vor contribui la aparitia starii de oboseala si scaderea nivelului de energie.
Consumul de alimente cu multe grasimi, abuzul de alcool, droguri si fumatul sunt unele din cele mai frecvente cauze de epuizare si aparitie a problemelor de sanatate.
Afectiuni medicale
SusExista o serie de boli, cum ar fi probleme ale tiroidei, ale vezicii biliare si ficatului, alergii, deshidratare, diabet si artrita, care pot avea ca rezultat niveluri diminuate de energie. Femeile sunt mult mai susceptibile de a dezvolta probleme cu glanda tiroida sau vezica biliara. Boli grave, cum ar fi anemia, cancerul si afectiunile cardiovasculare, pot reduce energia si vitalitatea. Utilizarea excesiva a unor medicamente poate avea ca efect advers oboseala (printre acestea se numara diureticele si antihistaminicele).
Oboseala este mai mult decat o stare de somnolenta. Daca aveti un nivel redus de energie, care nu poate fi explicat de alti factori, cum ar fi lipsa de somn, alimentatie precara sau stres, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra. Iata cateva dintre bolile care pot fi cel mai frecvent cauza oboselii si care pot avea impact asupra longevitatii, daca nu sunt descoperite si tratate:
- anemia
- depresia
- anomalii ale functiei glandei tiroide
- boli autoimune
- cancer
- diabet
- boli cardiovasculare
- infectii.
Odihna insuficienta
SusUnii barbati si unele femei se plang de senzatie de oboseala dimineata. Tulburarile de somn sau insomnia pot priva o persoana de energie. Daca va simtiti obositi, dimineata, dupa ce dorimiti 8-9 ore, atunci trebuie sa va verificati valorile hormonilor tiroidieni, valorile de zahar din sange si valorile tensiunii arteriale.
Expunere insuficienta la soare
SusLumina soarelui joaca un rol important in sinteza si reglementarea serotoninei. Atunci cand organismul nu este expus suficient timp la lumina soarelui, scad valorile serotoninei.
Aceasta problema este frecvent intalnita mai ales in lunile de iarna. Descoperirea unor modalitati de a creste timpul de expunere al organismului la lumina soarelui sau chiar la lumina artificiala puternica, va vor ajuta sa va mentineti sentimentul general de bunastare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Factori declansatori care pot schimba metabolismul
- Factori de risc si tratamentul hipoglicemiilor in functie de tipul de diabet
- Tiroidita Hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida
- Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
- 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome
- Factori declansatori care incetinesc metabolismul
- 10 semne care anunta intrarea la menopauza
- Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine
- Testul de stres la efort