Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Explicatii pentru 12 mistere medicale

Actualizat la data de: 22 Februarie 2012

Generalitati

Sus
Explicatii pentru 12 mistere medicale

In ciuda progreselor importante din medicina, inca exista o serie de conditii medicale pe care nimeni nu le intelege si pentru care nu exista o explicatie stiintifica.

Desi multe nu se gasesc in tratatele de medicina, ele exista, adesea ca forme extreme de manifestare a functiilor normale ale organismului, pe care multe persoane le experimenteaza zi de zi.

De exemplu, desi episoadele prelungite de sughit pot parea nesemnificative, pot pune in situatii inconfortabile persoanele care le experimenteaza.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Senzatia de rece la nivelul capului
  3. Ceara din urechi
  4. Pielea de gaina
  5. Buzele se subtiaza pe masura inaintarii in varsta
  6. Adolescentii care adorm tarziu
  7. Cauza sughitului
  8. De ce femeile au mainile si picioarele reci?
  9. De ce troznesc articulatiile?
  10. De ce unii oameni au dintii mai albi decat altii
  11. De ce se imbolnavesc oamenii mai des iarna?
  12. De ce este cascatul contagios?
  13. Citeste pe aceeasi tema

Senzatia de rece la nivelul capului

Sus

Aceasta este o durere sau senzatie care apare cand nervii din cerul gurii sunt hiperstimulati de alimente reci (gheata, bauturi reci).

Nervii sunt localizati la nivelul cavitatii bucale, dar centrul nervos se afla in creier, de aceea senzatia se resimte in zona capului. Aici poate sa apara intrebarea de ce oamenii simt dureri intr-un loc, iar stimulul se afla in alt loc, insa nimeni nu stie sigur.

Pentru reducerea acestei senzatii, ar trebui sa se manance si sa se soarba incet alimentele sau bauturile reci. Unul dintre remedii, atunci cand apare aceasta senzatie, ar fi sa se bea o bautura calduta.

Ceara din urechi

Sus

Aceasta are rolul de a apara urechea de materia straina care ar putea sa patrunda in canalele din urechi. Cerumenul este produs de glande din exteriorul urechii (sebacee ceroase) pentru a proteja de infectii, urechea interna.

Substanta lipicioasa previne intrarea in ureche a prafului, murdariei, insectelor. Acesta este un proces de autocuratare al urechilor deoarece ceara se misca pe cont propriu in sus si in jos in urechi, pana cand se usuca si iese singura din ureche, de cele mai multe ori.

Cei care utilizeaza betisoare pentru urechi trebuie sa stie ca acestea contribuie la impingerea cerii in ureche, iar prin actiunea de curatarea cu acestea isi pot accidenta canalul urechii sau chiar timpanul.

Pielea de gaina

Sus

Pielea de gaina apare atunci cand unei persoane ii este frig sau frica. Cand apare senzatia de frig, muschii din jurul foliculilor pilosi se contracta, cauzand ridicarea parului pentru a crea un strat de izolare.

Acest fenomen se intalnteste la toate mamiferele, dar oamenii nu au suficient de mult par pe corp pentru ca raspunsul la frig sa rezolve situatia. Pur si simplu este vorba despre un reflex vestigial declansat inca din momentul in care oamenii aveau tot corpul acoperit de par.

Pielea de gaina ca rezultat in urma fricii este un alt reflex vestigial. Cu ani in urma, atunci cand stramosii nostri aveau mai mult par pe corp, pareau mai amenintatori in acest mod.

Buzele se subtiaza pe masura inaintarii in varsta

Sus

Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, se produce mai putin colagen, care este o proteina ce sustine tesuturile moi ale organismului si ofera buzelor aspect mai placut.

Razele ultraviolete ale soarelui, pot provoca scaderea cantitatii de colagen si subtierea buzelor. O modalitate de a pastra aspectul plin al buzelor este de a le proteja de soare prin aplicarea unui balsam sau a unui ruj cu factor de protectie solara.

Adolescentii care adorm tarziu

Sus

Faptul ca adolescentii adorm noaptea tarziu, nu este un semn de lene. In copilarie, melatonina, hormonul care regleaza ciclul somn-trezire este secretat inainte de inceperea serii, de catre glanda pineala.

Cand intervine pubertatea, in jurul varstei de 10-14 ani, melatonina este eliberata mai tarziu, in jurul orei 21-22. Aceasta modificare determina ca multi tineri sa nu poata adormi mai devreme de ora 24, iar pentru ca tinerii au de multe ori nevoie de peste 9 ore de somn, se vor trezi dimineata destul de greu.

Cauza sughitului

Sus

Mancatul excesiv, alcoolul sau stresul pot stimula nervii frenici care controleaza diafragma si acesta se contracta apoi involuntar. In acelasi timp, epiglota - parte a laringelui in care sunt localizate corzile vocale se inchide. Rezultatul sunt spasmele si zgomotul ciudat care se repeta la fiecare cateva secunde.

Desi nu exista nici un tratament confirmat, specialistii sugereaza sa se incerce o actiune care calmeaza nervii frenici, cum ar fi tinerea respiratiei sau respirarea intr-o punga de hartie.

De ce femeile au mainile si picioarele reci?

Sus

Nervii care controleaza fluxul de sange la maini si picioare sunt mai sensibili la femei decat la barbati. Atunci cand temperatura scade, vasele sanguine ale femeilor se contracta mai mult, este incetinit fluxul de sange incalzit si extremitatile vor fi reci.

Femeile au de asemenea, tensiunea arteriala mai mica decat barbatii. Cand o femeie sufera de frig sau este stresata, tensiunea arteriala scade si sangele este redirectionat catre inima, departe de maini si picioare. Unii experti cred ca femeile tind sa pastreze caldura in zona inimii si a uterului, astfel incat sa poata proteja dezvoltarea fatului, dar aceasta ar fi doar o teorie.

De ce troznesc articulatiile?

Sus

Cand o persoana isi intinde articulatiile (fie ca-si trozneste degetele sau isi rasuceste coloana vertebrala) va provoca pocnirea unor mici bule de aer care se formeaza intre saculetii dintre articulatii. Acesti saculeti, numiti burse, ajuta la atenuarea frecarii si a spatiilor dintre oase si le pastreaza lubrefiate.

Zgomotul care se produce cand tronznesc articulatiile este de obicei inofensiv si nu are nici un efect asupra burselor. In ciuda a ceea ce spun vorbele populare, troznirea degetelor, a gleznelor sau genunchilor nu provoaca aparitia artritei, dar nici aduc nici un beneficiu articulatiilor.

De ce unii oameni au dintii mai albi decat altii

Sus

La fel ca si culoarea ochilor si a parului, nuanta naturala a dintilor este ereditara. Unii oameni au un strat subtire de smalt foarte alb, in timp ce smaltul altora are o nuanta mai galbena. Factorii de mediu joaca si acestia un rol important.

Culoarea dintilor spune multe despre sanatatea si istoricul medical al unei persoane. Tratamentul cu antibiotice (tetraciclina sau amoxicilina) in cazul unui copil poate declansa procesul de calcifiere, provocand chiar si modificari de culoare.

Anumite alimente pot schimba culoarea dintilor: cafeaua, cola, ceaiul, vinul rosu sunt cauzele cele mai comune. Spalarea frecenta a dintilor ajuta, dar petele rezultate in urma consumului unor alimente pot necesita utilizarea unor produse sau proceduri de albire.

De ce se imbolnavesc oamenii mai des iarna?

Sus

Exista o multime de ipoteze, dar nici un raspuns corect. Una dintre teorii este ca pe timp de iarna oamenii petrec mai mult timp in interior in camere neaerisite, oferind mai multe posibilitati de expunere la virusurile respiratorii.

Aerul rece de iarna din exterior, ca si cel din interior, tinde sa fie mai putin umed, usuca fosele nazale si le face mult mai vulnerabile la invazia virusurilor. Totusi, nu s-a putut dovedi ca aerul rece, in sine face oamenii sa se imbolnaveasca in timpul iernii.

De ce este cascatul contagios?

Sus

Nimeni nu stie sigur, dar se presupune ca tendinta de a casca dupa ce a cascat altcineva, ar putea fi un raspuns empatic, similar cu rasul. Un cascat poate fi declansat mai ales daca o alta persoana casca in jur, dar si daca unei persoane i se vorbeste, asculta sau citeste despre acest fenomen.

Unii specialisti considera ca actiunea de a casca este contagioasa intrucat este un mod primitiv de modelare a sentimentelor noastre dupa cele ale altei persoane.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate