Exercitiul fizic - esential in sanatatea organismului
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Exercitiile fizice
SusSanatatea reprezinta starea de bine a organismului, atat din punct de vedere fizic, cat si al statusului psihic si al dispozitiei, complex care permite corpului uman sa isi desfasoare activitatile cotidiene in mod adecvat, astfel incat omul sa se poata bucura de calitatea vietii sale.
Tuturor ne este cunoscuta sintagma Mens sana in corpore sano., in traducere Minte sanatoasa in corp sanatos. Aceasta este emblematica pentru definirea starii de sanatate, facand referire la necesitatea unui echilibru intre binele psihic, buna functionare a corpului fizic si starea generala de bine in care ar fi de preferat sa se afle organismul in fiecare zi.
Aceste aspecte ale starii de sanatate se influenteaza reciproc. Astfel starea psihica si buna dispozitie pot depinde de starea fizica in care sa afla corpul. Pentru ca lucrurile sa decurga cat mai bine posibil, corpul uman trebuie sa fie cat mai viguros, puternic, apt sa faca fata oricarei provocari. Pe langa dieta alimentara sanatoasa, exercitiile fizice contribuie la aceasta buna functionare a organismului.
Miscarea inseamna viata, fie ca este vorba despre exercitiile fizice efectuate intr-o sala de fitness sau de forta, fie ca implica mersul pe jos, ciclism sau activitati practice desfasurate acasa, precum gradinaritul, curatenia si alte forme de miscare.
Cuprins articol
Beneficiile exercitiilor fizice
SusExercitiile fizice aduc o imbunatatire starii de sanatate si contribuie la mentinerea acesteia atunci cand sunt efectuate cu regularitate. Sistemele organismului au numeroase avantaje de pe urma activitatii fizice. Masa musculara si densitatea osoasa este ajutata sa se mentina in parametrii optimi, astfel incat organismul sa se simta puternic si plin de vitalitate. Sistemul cardiovascular este sustinut prin reducerea valorilor tensiunii arteriale, fluxul de sange se mentine constant, iar tesuturile deservite vor fi irigate corespunzator.
De asemenea, se reduce nivelul colesterolului si al glucozei din sange, fapt benefic in prevenirea instalarii aterosclerozei care poate conduce la rigidizarea vaselor de sange, la formarea placilor de aterom si a diverselor grade de obstructii responsabile de accidentele ischemice precum infarctul miocardic acut si accidentul vascular cerebral.
Glucoza din sange va fi utilizata mai bine pentru obtinerea de energie atunci cand persoana respectiva desfasoara activitati fizice, creierul isi va primi sursa de hrana ceea ce va contribui la o stare de bine fizic, psihic si emotional. Totodata, sunt prevenite boli cronice precum diabetul zaharat, patologia cardiovasculara si osteoporoza.
Odata cu inaintarea in varsta, metabolismul bazal are tendinta sa incetineasca in mod fiziologic, ceea ce poate conduce ulterior la acumularea unor kilograme in plus. Insa, cu ajutorul exercitiilor fizice, organismul se mentine mai tanar, greutatea corporala este pastrata in parametrii normali, iar posibilitatea de a acumula kilograme in plus odata cu inaintarea in varsta, se reduce.
Stresul este o problema frecvent intalnita in viata cotidiana, multi dintre noi ne confruntam cu acesta in orice domeniu ne-am desfasura activitatea. Tot miscarea este, si in acest caz, o solutie de a reduce nivelul de stres. Odata ce nivelul de stres se reduce, si calitatiea somnului va cunoaste o imbunatatire. Astfel, se creaza o rutina benefica, prin sport omul are energie si vitalitate sa isi desfasoare activitatile obisnuite, fara obstacole ce ar implica stres sau griji de tot felul, se odihneste mai bine, iar ziua urmatoare este pregatit de noile provocari ale vietii cotidiene.
Initierea unui program de activitati si exercitii fizice
SusMedicul dumneavoastra va poate efectua cateva teste specifice pentru a determina limitele pe care le permite organismul dumneavoastra daca doriti sa incepeti anumite antrenamente la o sala de forta, spre exemplu, sau daca vreti sa va apucati de alergat.
Aceste teste de rezistenta la efort sunt recomandate persoanelor care sunt cunoscute cu patologii de natura cronica precum afectiunile cardiovasculare (aritmii, blocuri atrio-ventriculare), hipertensiunea arteriala (HTA), diabet zaharat (DZ), afectiuni pulmonare precum astmul bronsic sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau artrita cronica.
Acest lucru nu trebuie sa va descurajeze deoarece activitatea fizica pe care vreti sa o desfasurati poate fi adaptata capacitatii organismului dumneavoastra si poate contribui la atenuarea simptomelor pe care le genereaza patologia de care suferiti. Amintiti-va ca lucrurile bune necesita timp si rabdare, important este sa va doriti o stare de bine pentru organismul dumneavoastra, iar oricare pas in aceasta directie, indiferent cat de neinsemnat va pare, conteaza mai mult decat credeti.
Toleranta la efort este un parametru care poate fi reevaluat in conditiile in care programul de exercitii fizice stabilit va poate face sa va simtiti epuizat sau accentueaza simptomele patologiei cu care sunteti cunoscut, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati la activitatea fizica, ci doar sa o adaptati capacitatilor organismului dumneavoastra.
Tipuri de exercitii fizice benefice organismului
SusExista persoane pentru care mersul la sala de sport a devenit deja o obisnuinta si nu ar putea concepe ca viata lor sa nu implice si aceasta activitate. Altii, chiar daca nu au o pasiune pentru sala de sport, prefera alte forme de miscare sau activitate fizica, aceasta putand fi reprezentata de dans, plimbari regulate in natura sau aleg sa foloseasca scarile in locul lift ului. Exista beneficii pentru ambele tipuri de miscare, iar un aspect important in desfasurarea lor este consecventa in efectuarea acestor activitati fizice.
Va puteti stabili un program de exercitii fizice cara sa cuprinda patru elemente de baza, si anume exercitii aerobice/ cardiovasculare, exercitii pentru forta, exercitii fizice pentru mobilitate si exercitii pentru echilibru si agilitate.
Exercitiile de tip aerobic antreneaza pricipalele grupe musculare si sunt efectuate pe durata a aproximativ 30 de minute. Acestea contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale, a colesterolului si a glicemiei, imbunatatesc tonusul muscular, functia sistemului respirator, reduc nivelul de stres si contribuie la adoptarea unui somn eficient. Dintre acestea, cele mai frecvent utilizate sunt inotul, ciclismul, dansul, drumetiile si mersul pe jos.
Exercitiile de tip forta ajuta la dobandirea si mentinerea unui tesut muscular si osos puternic, cresc rata de functionare a metabolismului si aduc un beneficiu tuturor sistemelor organismului. Aceasta activitate fizica implica utilizarea de gantere, greutati, benzi elastice, mingi medicinale sau exercitii de tip gimnastica sau Pilates.
Pentru motilitate se recomanda exercitiile de tip stretching care poate fi efectuat dimineata cand va treziti dupa ce corpul a fost mentinut in repaus in timpul somnului. Acestea imbunatatesc fluxul sanguin si pun in miscare organismul pentru a va incepe activitatile cotidiene intr-o nota energica.
Coordonarea, echilibrul si agilitatea pot fi sustinute prin exercitii simple precum mersul pe varfuri sau pe calcaie, statul intr-un picior, miscari care pot fi efectuate cu ochii inchisi sau deschisi, fapt care implica si antrenarea cerebelului in acest proces, stiut fiind faptul ca acesta are un rol major in mentinerea echilibrului si a pozitiei bipede.
Sfaturi si recomandari
SusIndiferent daca suferiti sau nu de anumite patologii pe care le considerati un impediment in efectuarea activitatilor fizice, chiar daca nu sunteti familiarizat cu sportul sau exercitiile fizice de orice fel, amintiti-va ca miscarea inseamna viata si contribuie la starea de bine a organismului dumneavoastra pe toate planurile.
Va puteti adapta programul de exercitii fizice conform capacitatilor si necesitatilor corpului dumneavoastra pentru a evita eventuale suprasolicitari, insa orice tip de activitate fizica desfasurati, consecventa efectuarii acesteia aduce beneficii insemnate pentru organismul dumneavoastra pe termen lung.
Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29022268/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/aerobic-exercise/art-20045541
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30778851/
https://www.mayoclinic.org/search/search-results?q=physical%20exercise
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Dr. Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale
- Alimente si exercitii pentru cresterea masei musculare
- Importanta activitatilor fizice pentru organism
- Rolul magneziului pentru sanatate
- Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!
- Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate
- Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Sfaturi pentru dieta alimentara de vara