Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Este sau nu periculos cuptorul cu microunde?

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017
Este sau nu periculos cuptorul cu microunde?

Cuptorul cu microunde reprezinta un mod rapid si usor de a incalzi si de a prepara mancarea, de aceea este utilizat pe o scara larga.

Insa, de-a lungul timpului, au fost create numeroase controverse, acest dispozitiv fiind considerat fie sanatos, fie nociv pentru sanatate.

Iata ce spun studiile stiintifice in acest sens:

Cum functioneaza cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde contine un tub numit magnetron, care produce radiatii electromagnetice.

Aceste radiatii actioneaza asupra moleculelor din alimente, in special asupra celor din apa. Moleculele incep sa se miste asemenea unor vibratii, producand caldura, care duce la prepararea termica a alimentelor.

Reprezentantii Organizatiei Mondiale ai Sanatatii considera ca aceste cuptoare sunt sigure, atat timp cat utilizatorul respecta conditiile de utilizare.

Cat de sanatoasa este mancarea preparata la microunde

Puterea de incalzire a unui cuptor cu microunde depinde atat de tipul acestuia, dar si de densitatea, cantitatea si continutul de apa a alimentului care urmeaza sa fie gatit.

Cum se poate intampla ca energia microundelor sa nu patrunda bine alimentele, mai ales carnea, pot aparea probleme de sanatate. Astfel, in carnea care nu este bine preparata pot ramane bacterii care sa cauzeze unele boli.

De aceea, ca sa eviti prepararea inegala a mancarii, trebuie sa te asiguri ca aceasta sta suficient timp la cuptor, mai ales daca este vorba despre sortimente preparate din carne proaspata si oua crude.

Ca masura de siguranta, la final, lasati mancarea cateva minute in cuptor, pentru a putea permite caldurii sa fie distribuita egal in alimente.

In niciun caz insa aceste alimente nu sunt radioactive, spun specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Distruge sau nu elementele nutritive din alimente?

Se spune ca hrana gatita la microunde nu mai are elementele esentiale pentru sanatate, adica vitaminele si mineralele.

Intr-adevar, mancarea preparata astfel nu mai are toate elementele nutritionale, spun mai multe studii, insa aceste vitamine si minerale nu sunt eliminate in totalitate.

Singura metoda care nu afecteaza valoarea nutritionala a unui aliment este prepararea la abur.

Nu este recomandat ca laptele bebelusilor sa fie incalzit la cuptorul cu microunde, pentru ca poate sa nu se incalzeasca uniform, ceea ce inseamna ca unele parti pot fi mai calde, altele chiar fierbinti, putand cauza arsuri in cavitatea bucala a micutului.

Cuptorul cu microunde si cancerul

Mai multe studii au analizat o posibila legatura intre cuptoarele cu microunde si cancer.

Anumite rezultate sugereaza ca poate exista o legatura, in timp ce altele nu au facut nicio descoperire care sa arate ca utilizarea acestor tipuri cuptoare poate produce cancer.

Multi experti sustin ca aceste cuptoare nu produc o cantitate suficienta de energie pentru a deteriora materialul genetic (ADN) din celule, de aceea nu favorizeaza cancerul.

Cuptorul cu microunde trebuie sa fie bine intretinut

Ca sa nu reprezinte niciun pericol pentru sanatate, cuptorul cu microunde trebuie sa fie bine intretinut si curatat dupa fiecare utilizare.

Este important de stiut ca nu toate dispozitivele sunt facute pentru sterilizare, de aceea trebuie citite cu atentie instructiunile de folosire.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate