Este ciocolata benefica pentru sanatate?
Generalitati
SusDaca va place foarte tare ciocolata, cu siguranta va bucura vestea ca exista studii care au ajuns la concluzia ca aceasta aduce o serie de beneficii pentru sanatate.
Totusi, de-a lungul timpului, studiile s-au dovedit a avea rezultate contradictorii, astfel ca pentru intrebarea "Este ciocolata benefica pentru sanatate?", raspunsul ramane "Poate".
Raspunsurile specialistilor
SusCiocolata poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii, cum s-a demonstrat in urma rezultatelor numeroaselor studii. Cercetarile s-au concentrat asupra analizarii actiunii compusilor chimici numiti flavonoide, asupra unor procese din organismul uman.
Flavonoidele se gasesc in compozitia a numeroase plante si alimente pe baza de plante (cum ar fi vinul si ceaiul) pe care multi dintre noi le consumam zilnic si sunt deja cunoscute pentru proprietatile antioxidante.
Cacaoa contine numeroase flavonoide, dar cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Aceste substante chimice au rolul de a diminua riscul aparitiei unor boli cum ar fi diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, cancerul. In plus, contribuie la imbunatatirea functiei creierului si incetinesc efectele imbatranirii.
In cazul in care preferati ciocolata cu lapte sau ciocolata umpluta probabil ca veti fi dezamagiti sa aflati ca cea mai sanatoasa este ciocolata neagra.
Ciocolata neagra
SusCele mai mari concentratii de flavonoide se regasesc in ciocolata care are un continut ridicat de cacao (ciocolata neagra sau cea neindulcita). Continutul de cacao din compozitia ciocolatei negre este listat pe ambalaj sub forma unui procent care de obicei se situeaza intre 35-100%.
O ciocolata neagra cu un procent de cacao de 100% semnifica faptul ca aceasta este compusa din boabe de cacao prelucrate, fara grasimi sau zahar.
Ciocolata alba, cea cu lapte sau ciocolata umpluta nu au suficiente flavonoide si nu ofera aceleasi beneficii pentru sanatate ca si ciocolata neagra. Ciocolata alba nu contine, de fapt cacao ci in principal lapte, zahar si multe calorii (43 grame de ciocolata alba pot avea 230 calorii si 25 grame de zahar, comparativ cu ciocolatea neagra care contine 180 calorii si 15 grame zahar).
In orice caz, din cauza numarului ridicat de calorii, nu este recomandat consumati cantitati mari de ciocolata neagra. Un alt aspect important este faptul ca unele studii au demonstrat ca produsele lactate incetinesc absorbtia flavonolilor.
Daca doriti sa beneficiati de efectele pozitive ale ciocolatei negre nu este suficient doar sa mancati ciocolata neagra. Cantitatea de flavonoli poate varia mult in functie de tipul boabelor de cacao, dar si de temperaturile ridicate pe care unii producatori de ciocolata le folosesc in timpul prelucrarii, temperaturi ce pot elimina unii sau chiar toti flavonolii.
De obicei, pe ambalajul ciocolatei nu este specificata cantitatea totala de flavonoli dar companiile care produc ciocolata proceseaza ciocolata in mod diferit. De aceea ar fi de preferat sa achizitionati ciocolata neagra de calitate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Remedii la domiciliu pentru pielea uscata
- Remedii naturale pentru scaderea rapida a hipertensiunii arteriale
- Legatura dintre consumul moderat de vin rosu si sanatatea intestinala
- Beneficiile laptelui
- Dieta Atkins: ghid pentru incepatori
- Arginina: beneficii si riscuri
- Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge
- 8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta
- Dieta cu ciocolata