Efectele negative ale poluarii asupra organismului
Generalitati
SusPotrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 92% din populatia lumii traieste sau se expune in mod regulat unei surse de poluare care depaseste limitele de siguranta admise. Aerul poluat patrunde in organism si poate provoca afectiuni grave sau le pot agrava pe cele deja existente.
Poluarea poate proveni din diferite surse, industria fiind principalul poluant la scara mondiala. Noxele degajate in timpul proceselor de productie industriala ajung in aer.
Transporturile reprezinta o alta sursa de poluare, ca urmare a emisiilor provenite de la autovehicule. Furtunile de praf, incendiile naturale, dar si activitatile casnice degaja in atmosfera substante periculoase pentru organismul uman.
Cuprins articol
Afectiuni cauzate de poluare
SusNoxele pot provoca stari de greata, dificultati de respiratie, iritatii ale pielii, dar si alte afectiuni mult mai grave.
Afectiuni respiratorii
Specialistii au stabilit o legatura intre poluarea aerului si afectiunile respiratorii, riscul de aparitie al astmului si al altor infectii respiratorii fiind crescut atunci cand exista o expunere la aer poluat.
Astmul este o boala cronica a plamanilor, identificata prin inflamatie si inchiderea cailor respiratorii, care poate provoca o senzatie de strangulare, diminuare a capacitatii de respiratie, respiratie suieratoare si tuse.
Poluarea aerului poate agrava simptomele astmului si poate fi inclusiv cauza numarului tot mai mare de persoane care sufera de aceasta afectiune. Praful, fumul si compusii organici volatili sunt alti poluanti care pot provoca astm. Atacurile de astm pot fi cauzate chiar si de fumul de tigara.
Afectiuni pulmonare
Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) se caracterizeaza prin ingustarea cailor respiratorii - schimbare mai degraba permanenta, decat o afectiune reversibila. Principala cauza a BPOC este expunerea pe termen lung la substante precum aerul poluat, care irita si afecteaza plamanii. Cele doua tipuri principale de BPOC includ bronsita si emfizemul pulmonar.
Fibroza chistica este o boala genetica progresiva, care poate provoca infectii pulmonare persistente si poate diminua capacitatea de a respira. Fibroza chistica determina formarea unui mucus gros, lipicios care infunda plamanii si poate bloca pancreasul.
Poluarea aerului, in special cu particule fine de praf, are efecte negative asupra sanatatii, fiind pusa in legatura cu riscul de a dezvolta fibroza chistica. Nivelurile ridicate de poluare ale aerului pot agrava grav dezvoltarea acestei boli, astfel ca pacientii cu fibroza chistica trebuie sa evite pe cat posibil mediile poluate.
Probleme cardiace
Noxele, in special din mediul interior, au fost asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Micile particule care se gasesc in aerul din casa pot irita plamanii si vasele de sange din jurul inimii, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor probleme cardiace.
Persoanele care sufera deja de afectiuni cardiovasculare, in momentul expunerii la poluarea aerului pot prezenta agravarea simptomelor, care pot duce pana la accident vascular cerebral.
S-a stabilit faptul ca poluarea aerului se afla in legatura stransa cu riscul de ateroscleroza, care este o acumulare de placa la nivelul arterei coronariene.
Afectiuni ale sistemului nervos
O femeie insarcinata care traieste in apropierea unei ferme unde sunt folosite pesticide prezinta un risc cu 66% mai ridicat de a naste un copil cu autism, arata datele unui studiu realizat la Universitatea californiana Davis.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Protejeaza-ti copilul de poluare
- Aerul curat sau controlul nivelului de poluare al aerului de la domiciliu
- Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare
- Poluarea din casa ta: stii cat de toxic este aerul pe care il inspiri?
- Poluarea atmosferica si riscul dezvoltarii cancerului
- Poluarea - consecinte medicale
- 10 sfaturi pentru prevenirea acneei
- Indrumari pentru curatarea corecta a tenului
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?
- De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood