Durerea sub coaste - cauze posibile
Durerea de sub coaste
SusDurerea de sub coaste poate avea caracter ascutit, surd, de sfasiere sau intepatura, afectand rebordul costal uni sau bilateral. Datorita faptului ca toracele contine si protejeaza cateva organe vitale, durerea costala se poate datora unor leziuni ale acestor organe.
Durerea de sub coaste poate aparea instant, imediat dupa o trauma sau lovitura, sau se poate dezvolta in timp. Orice durere toracica aparuta fara explicatie trebuie raportata si discutata impreuna cu medicul dumneavoastra.
Cuprins articol
Cauze posibile
SusDurerea de sub coaste se poate datora unei varietati de afectiuni, ce pot fi imparite in 2 categorii: musculo-scheletale si non-musculo-scheletale. Afectiunile musculo-scheletale implica orice leziune a coastei, a muschilor intercostali, a diafragmului si/sau muschilor abdominali sau pectorali. Afectiunile din a doua categorie cuprind suferintele organice ale inimii, pericardului, plamanilor si pleurei, dar si a vaselor mari situate in cutia toracica. in cazul acestora, durerea aparuta local, la nivel de organ, se proiecteaza la suprafata la nivelul rebordului costal.
Cauze Musculo-scheletale
SusUnele dintre cele mai comune cauze musculo-scheletale ale durerii costale sau subcostale, sunt:
1. Injurii. Atat intinderile sau rupturile musculare, cat si fracturile costale pot aparea in urma unei injurii traumatice, in urma unui accident. Coastele pot, de asemenea, sa sufere contuzii, chiar daca nu sunt fracturate. In osteoporoza, o boala osoasa cronica, coastele pot suferi si ele fracturi.
2. Inflamatie. Costocondrita este o afectiune inflamatorie ce cuprinde cartilajele ce unesc coastele de stern. Aceasta apare frecvent si poate fi confundata cu un infarct miocardic, durerea fiind similara.
3. Fibromialgia. Fibromialgia este o cauza comuna a durerii subcostale, fiind dificil de diagnosticat.
4. Afectiuni reumatice. Dintre acestea, cele mai comune sunt artrita reumatoida si artrita psoriazica.
5. Nevralgia intercostala. Aceasta este o durere de tip nervos, ce rezulta in urma afectarii nervilor intercostali.
6. Afectiuni ale coloanei vertebrale. In unele leziuni ale coloanei ce implica si segmentul toracic, durerea din spate poate iradia spre rebordul costal, spre anterior.
7. Fracturi de stres. Acestea apar in urma unor activitati sportive ce pun multa presiune asupra coastelor, motiv pentru care medicul trebuie informat cu privire la ultimele activitati fizice.
8. Sindromul Tietze. Acest sindrom este similar costocondritei dar este mai putin comun si are in plus si tumefierea articulatiei costo-sternale.
9. Cancere. Multe forme de cancere, ajunse in stadii avansate, dau metastaze la nivelul oaselor, inclusiv a coastelor. Astfel, metastazele osoase duc la durere costala si chiar fracturi spontane. Tumorile pot avea originea si in interiorul cutiei toracice, in acest caz afectarea coastelor fiind si mai intensa.
10. Infectii. Pot aparea infectii ale articulatiilor costale (artrita septica).
Cauze non-musculoscheletale
SusIn unele cazuri poate fi dificil de estimat cauza exacta a durerii subcostale. Astfel, cauzele non-musculo-scheletale trebuie avute intotdeauna in vedere, pentru a putea fi excluse.
Cateva cauze comune ce dau aceasta durere, includ:
1. Zona Zooster. Afectiune ce apare la ani dupa o infectie cu virusul varicelozoosterian, virusul ramanand dormant in organism. Simptomele includ febra si frisoane, eruptie cutanata distribuita pe traiectul unui nerv intercostal (cel mai adesea). Datorita localizarii intercostale, va aparea durerea puternica, caracteristica, numita nevralgie intercostala.
2. Afectiuni cardiovasculare. Afectiunile cardiace cauzeaza frecvent astfel de durere, fie ca o durere acuta, fie ca una cronica, ce se dezvolta si progreseaza in timp. in special femeile prezinta acest simptom, in cadrul unor boli cardiace. Fie ca este vorba de un infarct miocardic sau o pericardita, afectiunea cardiaca trebuie identificata cat mai repede, pentru un prognostic bun.
3. Afectiuni ale Aortei. Artera aorta poate suferi un anevrism (largire) in portiunea sa toracica, ceea ce duce la durerea subcostala.
4. Afectiuni pulmonare. Bolile pulmonare, precum pneumonia sau cancerul pulmonar sunt cauze ale durerii costale. O alta cauza pulmonara serioasa o reprezinta embolia pulmonara, de obicei cu trombi ce vin de la nivelul membrelor inferioare. Acesti trombi (cheaguri de sange) traverseaza vasele pana la nivel pulmonar, cauzand complicatii respiratorii severe.
5. Afectiuni pleurale. Pleura este alcatuita din 2 foite ce protejeaza plamanii. Prezenta inflamatiei intre aceste 2 foite va declansa, printre altele, o durere costala intensa. Aceasta durere se poate modifica in timpul inspirului profund sau in timpul unor miscari.
6. Splenomegalie. Splenomegalia sau marirea splinei se asociaza frecvent cu unele afectiuni sangvine sau cancere, si este o posibila cauza a durerii costale. Ruptura de splina este cea mai frecventa complicatie a acestei afectiuni.
7. Afectiuni hepatice. Inflamatia sau cicatrizarea tesutului hepatic, ce apar in context de hepatita sau ciroza, pot duce la dureri costale unilaterale, pe partea dreapta.
8. Boli ale sistemului digestiv. Refluxul gastroesofagian cauzeaza pirozis, o senzatie de arsura la nivel retrosternal. Poate cauza si durere costala sau subcostala. Gastrita sau ulcerul peptic sunt alte cauze posibile.
Cauze externe
SusDurerea de sub coaste poate surveni si prin cauze externe, si anume din afectiuni ale organelor ce nu se afla in cutia toracica. Durerea viscerala aparuta la nivelul acestora se va proiecta la nivelul rebordului costal. Astfel, unele dintre aceste organe si afectiuni includ:
- Vezica biliara: litiaza biliara sau colecistita (infectia vezicii biliare)
- Pancreas: Pancreatita sau tumori pancreatice
- Rinichi si uretere: Litiaza renala cauzeaza o durere ce iradiaza spre rebordul costal si are intensitatw mare
Durerea costala in sarcina
Durerea coastelor, in special a celor superioare este relativ comuna in timpul sarcinii. De cele mai multe ori se datoreaza pozitiei sau miscarilor copilului. Mult mai rar, in cazul femeilor insarcinate de peste 20 de saptamani, durerea simtita sub coaste, in partea dreapta, poate fi un semn de preeclampsie, o urgenta medicala.
Cand ar trebui sa merg la medic?
SusLuati legatura cu medicul dumneavoastra daca experimentati durere intensa, care se accentueaza sau nu atunci cand respirati profund sau va miscati. De asemenea, dificultatile de respiratie asociate reprezinta un nou semn de alarma, moment in care trebuie neaparat sa mergeti la medic. Daca durerea costala se asociaza cu aspecte caracteristice infarctului miocardic, precum iradierea in bratul stang, sunati la 112.
De asemenea, daca ati cazut recent sau daca ati fost implicat intr-un accident, apelati la serviciul de urgenta.
Concluzie
SusDurerea simtita sub coaste, unilaterala sau bilaterala, poate fi consecinta unor afectiuni musculare sau osoase, dar si a unor afectiuni organice. Indiferent de cauza, durerea nu trebuie neglijata si nici tratata fara indicatiile unui medic specialist. Odata identificata cauza,se poate stabili metoda de tratament potrivita.
Bibliografie:
https://www.verywellhealth.com/rib-cage-pain-5025102
https://www.healthline.com/health/rib-cage-pain#seeing-a-doctor
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Simptome ale afectiunilor mamare
- Cancerul de prostata
- Diagnosticul si managementul tumorilor osoase benigne
- Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde
- Ruptura splinei
- Tulburarile mieloproliferative cronice
- Mezoteliomul malign
- Ce pot indica durerile in cadranul superior drept al abdomenului
- Cauze si tratament in durerea abdominala