Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog”

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2019
Consultant medical:

Dr. Chadi Muheidli
Medic primar obstetrica-ginecologie

Clinica: Dacia Medical Center

Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog”

Controlul ginecologic reprezinta un motiv de jena pentru multe dintre femeile din tara noastra. Medicii le incurajeaza pe femei sa depaseasca aceasta stare si sa mearga la medicul ginecologic, chiar daca nu prezinta niciun simptom. „Exista multe afectiuni care pot fi prevenite prin analize de rutina si aici vorbim in primul rand despre boli grave, cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul mamar”, explica dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.

SfatulMedicului.ro: Care sunt principalele afectiuni pentru care femeile se prezinta la ginecolog?

Dr. Chadi Muheidli: Cele mai multe dintre paciente vin la ginecolog atunci cand apar anumite simptome sau cand isi doresc o sarcina si nu o pot obtine.

Putem vorbi astfel despre infectii urinare, candidoza, care este destul de frecventa, mai ales in cazul femeilor care au urmat tratament cu progesteron sau antibiotice.

Foarte intalnite sunt si anexitele (popular li se mai spune „raceala la ovare”), care sunt infectii cauzate de o bacterie.

Nu trebuie sa ignoram nici bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia, gonoreea, mycoplasma sau ureaplasma.

SfatulMedicului.ro: Ce importanta acorda romancele controalelor de rutina?

Dr. Chadi Muheidli: Din pacate, inca mai avem de lucrat la acest aspect. Este adevarat ca lucrurile s-au mai schimbat si ca femeile incep sa puna un accent mai mare pe prevenire, dar inca nu suficient.

Doamnele trebuie sa inteleaga ca e mult mai usor sa tratam ceva in stadiu incipient decat atunci cand deja lucrurile au avansat in rau. Spre exemplu, putem vorbi de infertilitate aici. E esential sa ajungem la un specialist in infertilitate daca am incercat sa obtinem o sarcina pe cale naturala timp de un an, insa fara succes. Cu cat amanam mai mult momentul, cu atat mai greu va fi sa rezolvam problema.

In ceea ce priveste afectiunile din sfera genitala, este obligatoriu sa se faca un test Babes-Papanicolau o data pe an, plus examen de secretii si culturi din col.

SfatulMedicului.ro: Care sunt afectiunile care pot fi prevenite prin intermediul acestor analize de rutina? Ce incidenta au cancerele de col si de san in Romania?

Dr. Chadi Muheidli: Exista multe afectiuni care pot fi prevenite prin analize de rutina si aici vorbim in primul rand despre boli grave, cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul mamar.

Pentru col uterin avem la dispozitie testul Babes-Papanicolau, care poate sa arate modificarile de pe colul uterin.

Daca rezultatele unui astfel de test arata ca se intampla ceva, atunci mergem mai departe si facem o colposcopie, interventie prin care putem lua si biopsie.

Un cancer de col uterin „prins” in stadiu incipient poate fi vindecat complet, iar femeia duce o viata normala, fara probleme.

La fel si in cazul cancerului de san. Exista teste, cum ar fi BRCA 1 si BRCA 2, prin care putem sa vedem daca exista risc de a dezvolta boala.

Datele prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru Romania, in 2017, arata ca peste 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului de san, ceea ce inseamna 1,56% din totalul deceselor.

Cat priveste cancerul de col uterin, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la incidenta acestui tip de neoplazie, cu peste 31 de cazuri noi la 100.000 de femei.

SfatulMedicului.ro: Care sunt afectiunile ginecologice care au o incidenta crescuta in Romania?

Dr. Chadi Muheidli: Putem vorbi aici despre bolile cu transmitere sexuala, care, de multe ori, pot sa nu aiba simptome si astfel tratamentul este amanat prin neprezentarea la medic.

De asemenea, dintre afectiunile cu care se mai confrunta femeile mai putem numi sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, boli care devin o problema mai ales daca doamna in cauza isi doreste un copil, in conditiile in care inclusiv fertilitatea poate fi influentata de lipsa unui tratament specific.

SfatulMedicului.ro: Care sunt principalele simptome care ar trebui sa ne trimita la ginecolog?

Dr. Chadi Muheidli: In primul rand, eu cred ca nu trebuie ca femeia sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog.

Un astfel de control ar trebui sa fie in fiecare an, dupa inceperea vietii sexuale.

Pe de alta parte, orice semn care arata o schimbare nejustificata in organism ar trebui sa o faca pe femeie sa caute sfatul medicului: dureri neexplicate, scurgeri vaginale care si-au schimbat culoarea sau consistenta, tulburari in menstruatie sau incercari nereusite de a obtine o sarcina.

SfatulMedicului.ro: Ce analize ar trebui sa-si faca anual fiecare femeie, in functie de varsta?

Dr. Chadi Muheidli: Testul Babes-Papanicolau este obligatoriu la orice varsta, anual, in cazul femeilor care si-au inceput viata sexuala. La fel si testele specifice pentru secretii si culturi din col.

Sigur ca, tinand cont si de anamneza, pot fi recomandate si alte teste. Se poate face o histeroscopie, daca se suspecteaza, spre exemplu, polipi endometriali sau hiperplazie de endometru.

SfatulMedicului.ro: Sunt romancele jenate sa mearga la ginecolog?

Dr. Chadi Muheidli: Da, din pacate, inca ne confruntam deseori cu aceasta problema. Femeile trebuie sa inteleaga ca mai presus de orice jena ar trebui sa fie grija pentru propria stare de sanatate. Nu este absolut nicio rusine sa mergi la ginecolog, dimpotriva, e ceva ce trebuie incurajat. Este cea mai buna solutie pentru a rezolva sau pentru a tine sub control afectiuni specifice femeilor.

SfatulMedicului.ro: Cum se explica numarul mare de mame care nu se prezinta la ginecolog in timpul sarcinii?

Dr. Chadi Muheidli: Aici avem mai multe probleme, de la lipsa de educatie medicala pana la lipsa specialistilor sau a resurselor financiare. In zonele mai izolate din tara, in mediul rural mai ales, este foarte greu pentru femei sa ajunga la un specialist. Asta ar insemna fie riscul de a sta pe o lista de asteptare la o unitate medicala de stat, fie un efort financiar - daca se merge in cabinet privat. Pe de alta parte, unele femei pur si simplu neglijeaza controalele din timpul sarcinii, mai ales daca nu li se pare ca ceva este in neregula.

SfatulMedicului.ro: Ce ne lipseste la capitolul educatie?

Dr. Chadi Muheidli: Cred ca am avea nevoie de mai mult timp si de mai multe investitii in specialisti, specialisti care sa faca aceasta educatie. Aici ma refer, in primul rand, la femeile din mediul rural, unde, in general informatia ajunge ceva mai greu.

Internetul poate ajuta, insa pentru asta e nevoie de timp. In plus, informatiile din online nu sunt mereu cele mai bune. Fiecare pacienta are particularitatile ei, astfel ca cea mai buna solutie este sa vorbeasca direct cu un medic.

De asemenea, infrastructura in ceea ce priveste cabinetele ginecologice din mediul rural este deficitara, medicii nu sunt incurajati sa-si deschida cabinete acolo pentru ca nu primesc ajutor de la autoritatile locale. Este totusi o investitie pe care nu o poate face oricine.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate