Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Sus
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli.

Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar
  3. Concluzie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar

Sus

Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar.

Cafeaua- Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante.

Mancarea chinezeasca-In momentul in care mananci o portie de mancare chinezeasca, te poti astepta la valori mai mari ale glicemiei. Se intampla din cauza continutului de carbohidrati din orez, ingredient des folosit in bucataria chinezeasca, dar si din cauza grasimilor. Nivelul ridicat de zahar creste si ramane asa pentru o perioada mai lunga si daca ai mancat pizza, cartofi prajiti, dar si alte alimente bogate in grasimi. Masoara glicemia la doua ore dupa ce ai mancat. Cresterea glicemiei iti poate da semne de somnolenta dupa ce ai luat masa.

Stresul- Valori mai crescute ale glicemiei se pot intalni la persoanele care sufera in mod constant din cauza stresului. Sunt mereu in alerta, ceea ce duce la cresterea adrenalinei si drept consecinta, si a nivelului de zahar din sange. Si o activitate fizica intensa, precum o sesiune de exercitii cu dificultate crescuta, care iti antreneaza tot corpul, poate sa duca la cresterea brusca a glicemiei. Diabeticii trebuie sa isi masoare glicemia inainte si dupa sesiunea de sport.

O raceala- In momentul in care organismul lupta cu o raceala, atunci nivelul glicemiei este mai crescut. Bea multa apa, ca sa ramai hidratat. Daca apar simptome precum diareea, stari de voma si transpiratii care nu trec in doua-trei ore, este important sa mergi la medic. Unele medicamente, precum antibioticele si descongestionantele pot duce la schimbari in ceea ce priveste nivelul glucozei din sange. Si alte pastile folosite la tratarea altor afectiuni, precum antidepresivele si corticosteroizii pot fi de vina pentru valori mai ridicate decat cele normale ale glicemiei.

Fructele uscate- Sunt sanatoase si gustoase, insa consumate in exces, fructele uscate pot influenta valorile glicemiei, astfel incat acestea vor fi mai crescute decat in mod normal. Valorile crescute apar din cauza carbohidratilor continuti de aceste fructe.

Activitatea fizica moderata- O sesiune de activitate fizica moderata, de exemplu cand faci curat prin casa, poate duce la scaderea nivelului glicemiei. De aceea, este indicata persoanelor care au diabet. Si o plimbare de 30 de minute, seara, are acelasi efect.

Alimente fara zahar- Multe dintre acestea iti vor creste nivelul zaharului din sange. De ce? Pot avea in continuare o multime de carbohidrati din amidon. Verificati cantitatea totala de carbohidrati de pe eticheta cu informatii nutritionale inainte de a cumpara. De asemenea, ar trebui sa acordati atentie inlocuitorilor de zahar, cum ar fi sorbitolul si xilitolul. Ei adauga dulceata cu mai putini carbohidrati decat zaharul (zaharoza), dar pot avea totusi suficient pentru a va creste nivelul.

Covrigi- Care este diferenta dintre a manca o felie de paine alba si un covrig? Covrigii sunt plini de carbohidrati -- mai mult decat o felie de paine. Au si mai multe calorii. Deci, daca iti este pofta de unul, mergi pentru o versiune mini.

Bauturi Sportive- Sunt facute pentru a te ajuta sa completezi rapid lichidele, dar unele dintre ele au la fel de mult zahar ca si cucurile carbogazoase. Apa simpla este probabil tot ce ai nevoie pentru un antrenament moderat de mai putin de o ora. O bautura pentru sport poate fi OK pentru exercitii mai lungi si mai intense. Dar consulta mai intai medicul pentru a vedea daca caloriile, carbohidratii si mineralele din acestea sunt sigure pentru tine.

Steroizi si diureticele- Oamenii iau corticosteroizi, cum ar fi prednison, pentru a trata eruptiile cutanate, artrita, astmul si multe alte afectiuni. Dar ele pot creste glicemia si pot chiar declansa diabetul la unele persoane. Diureticele care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, numite si pastile de apa, pot face acelasi lucru. Unele antidepresive cresc sau scad de asemenea glicemia.

Medicamente pentru raceala- Decongestionantele care au pseudoefedrina sau fenilefrina pot creste glicemia. De asemenea, medicamentele pentru raceala contin uneori putin zahar sau alcool. Antihistaminicele cauzeaza rareori o problema cu glicemia. Intreaba farmacistul despre posibilele efecte ale medicamentelor fara prescriptie medicala inainte de a le cumpara.

Contraceptive- Tipurile care au estrogen pot afecta modul in care corpul tau gestioneaza insulina. Cu toate acestea, contraceptivele orale sunt sigure pentru femeile cu diabet. De asemenea, injectiile si implanturile contraceptive sunt sigure pentru femeile cu aceasta afectiune, desi pot afecta nivelul zaharului din sange.

Iaurtul- Alimentele care contin bacterii sanatoase, cum ar fi multe tipuri de iaurt, sunt numite probiotice. Acestea pot imbunatati digestia si, de asemenea, pot ajuta sa iti controlezi glicemia. Unele iaurturi au adaugat zahar si fructe, asa ca ai grija sa numeri carbohidratii. Cea mai buna alegere este iaurtul simplu sau usor, fara zahar suplimentar.

Dieta vegana- Un studiu a constatat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au trecut la o dieta vegana (sau integral pe baza de legume) au avut un control mai bun al zaharului din sange si au nevoie de mai putina insulina. O dieta de fibre din cereale integrale si fasole ar putea juca un rol prin incetinirea digestiei carbohidratilor. Dar oamenii de stiinta au nevoie de mai multe cercetari pentru a sti daca a deveni vegan ajuta cu adevarat diabetul. Discuta cu medicul inainte de a face schimbari majore in dieta ta.

Scortisoara- Un strop din acest condiment poate adauga aroma fara a adauga sare, carbohidrati sau calorii. Unele studii sugereaza ca poate ajuta organismul sa foloseasca mai bine insulina si poate scadea glicemia la persoanele cu diabet de tip 2. Medicii au nevoie de mai multe cercetari pentru a sti cu siguranta, iar suplimentele care au doze mari pot provoca efecte secundare. Deci, cel mai bine este sa discuti cu medicul inainte de a incerca scortisoara.

Dormitul- Zaharul din sange poate scadea periculos in timpul somnului pentru unele persoane cu diabet, mai ales daca iau insulina. Cel mai bine este sa-ti verifici nivelul la culcare si cand te trezesti. O gustare inainte de culcare poate ajuta. Pentru unii oameni, zaharul din sange poate creste dimineata -- chiar inainte de micul dejun -- din cauza modificarilor hormonilor sau a unei scaderi a insulinei. Testarea regulata este importanta.

Alcoolul- Bauturile alcoolice contin o multime de carbohidrati, asa ca la inceput iti vor creste glicemia. La cateva ore dupa ce ai baut, zaharul din sange poate scadea. Daca beti, cel mai bine este sa faci acest lucru cu alimente si sa iti verifici glicemia.

Concluzie

Sus

Este zaharul rau pentru tine?

Daca iti plac dulciurile, nu dispera. Nu trebuie sa renunti la ele pentru totdeauna. Zaharul iti va creste nivelul glicemiei mai repede decat alti carbohidrati, dar expertii in diabet spun acum ca astfel cantitatea totala de carbohidrati este cea mai importanta. Asadar, pastrati portiile mici si luati in considerare totalul de carbohidrati si calorii. Totalul zilnic de carbohidrati, distribuit in mod constant pe parcursul zilei, este o cheie pentru un control bun al zaharului din sange.

Unii oameni folosesc, de asemenea, indicele glicemic (IG), o evaluare a modului in care alimentele individuale cresc nivelul zaharului din sange. Fasolea si painea si cerealele integrale au un IG mai mic decat painea alba si pastele obisnuite. Sucul are un IG mai mare decat fructele intregi. Iti doresti un aliment cu IG ridicat? Mananca-l impreuna cu o alegere cu IG mai scazut pentru a te ajuta sa iti controlezi nivelurile. Daca valorile glicemiei tale nu sunt controlate, adreseaza-te medicului tau imediat.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate