Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

Actualizat la data de: 12 August 2022

Consumul de cafea

Sus
Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile preferinte.

Unele persoane isi macina boabele de cafea in fiecare dimineata si prepara bautura fierbinte la ibric, acest procedeu putand sa dureze chiar si cateva zeci de minute.

In zilele noastre, cafeaua se gaseste sub diferite ambalaje, inclusiv capsule, si poate fi preparata foarte rapid cu ajutorul unor masinarii speciale.

Cuprins articol

  1. Consumul de cafea
  2. Cafea clasica sau capsule de cafea?
  3. Beneficiile consumului de cafea
  4. Efecte adverse
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cafea clasica sau capsule de cafea?

Sus

Se considera ca cea mai buna modalitate de a consuma cafea cat mai proaspata consta in macinarea boabelor de cafea si prepararea. Aceasta metoda este chiar si mai ieftina decat consumarea cafelei sub alte forme, precum utilizarea de capsule si paduri.

Astfel, cel mai mare avantaj al boabelor de cafea consta in prospetimea lor si in pretul mic, dar exista si posibilitatea de a achizitiona cafea deja rasnita si ambalata. Aceasta este disponibila pentru toate preferintele, avand o intensitate mai redusa sau mai puternica, dar si continuturi de cofeina diferite.

Capsulele de cafea sunt disponibile sub diferite forme si modele, fiind compatibile cu diverse dispozitive de preparare a cafelei. Cel mai mare avantaj al capsulelor de cafea consta in usurinta utilizarii lor. Prepararea cafelei este foarte simpla si implica introducerea unei capsule in dispozitivul special si apasarea unui buton.

De asemenea, capsulele de cafea pot fi achizitionate din foarte multe magazine fizice si online, dar acest lucru este valabil si in cazul cafelei clasice. Din pacate, capsulele de cafea vin la pachet si cu anumite puncte negative, precum acumularea de deseuri din plastic. Astfel, se recomanda sortarea selectiva a deseurilor si aruncarea corecta a capsulelor din plastic.

Sanatatea planetei trebuie sa fie o prioritate in vremurile in care traim, iar oamenii trebuie sa fie responsabili atunci cand arunca ambalajele si recipientele de cafea.

Comparand cele doua moduri de preparare ale cafelei se observa si diferente semnificative in ceea ce priveste timpul de preparare. In mod normal, cafeaua sub forma de boabe implica un scurt timp pentru macinare sau poate fi achizitionata deja macinata.

Ulterior, aceasta se prepara in aproximativ 10 minute. In schimb, prepararea cafelei din capsula se realizeaza in cateva momente si implica doar apasarea unui buton.

Gustul reprezinta un alt element de diferentiere a celor doua tipuri de cafea, dar acest lucru variaza de la persoana la persoana. Unele persoane prefera gustul proaspat si aromat al cafelei boabe, in timp ce altii iubesc cafeaua produsa cu ajutorul capsulelor.

Beneficiile consumului de cafea

Sus

Majoritatea oamenilor consuma cafea pentru a primi un impuls energetic, dar si pentru a se bucura de o bautura aromata si calda. Cu toate acestea, specialistii din domeniul sanatatii au asociat consumul de cafea cu multe alte beneficii. Printre acestea se regasesc protectia impotriva diabetului zaharat de tip 2, a bolilor hepatice si a bolii Parkinson. In plus, cafeaua poate promova sanatatea inimii.

O analiza de specialitate a concluzionat ca persoanele care consuma in mod regulat cafea au un risc mai mic de a dezvolta sindrom metabolic, acesta incluzand si diabetul de tip 2.

Totusi, se indica evitarea indulcirii cafelei cu zahar alb de masa, deoarece acesta poate ridica riscul de imbolnavire. Persoanele care doresc sa faca mai dulce cafeaua pot apela la anumiti indulcitori, precum stevia. Discutia in prealabil cu un medic nutritionist poate fi de ajutor, acesta facand cele mai bune recomandari.

In plus, consumul de cafea are un efect protector impotriva bolii Parkinson. Un lucru interesant descoperit de cercetatori se refera la faptul ca si fumatul reprezinta tot un factor protector pentru aceasta afectiune neurodegenerativa. De asemenea, specialistii au descoperit ca persoanele ce consuma cafea, indiferent de tip, sunt mai putin susceptibile de a experimenta depresia si anumite afectiuni cognitive, precum boala Alzheimer.

Consumul de cafea are si alte beneficii, inclusiv apararea ficatului de boli hepatice, inclusiv ciroza si cancerul. De asemenea, studiile au aratat ca un consum moderat de cafea poate ajuta la evitarea insuficientei cardiace. Totusi, mai sunt necesare studii care sa evidentieze cat de sanatoasa este cafeaua pentru sistemul cardiovascular.

Efecte adverse

Sus

Consumul de cafea poate fi insotit si de anumite efecte adverse, mai ales atunci cand se consuma cantitati prea mari. Acest lucru este valabil atat pentru capsulele de cafea, cat si pentru cafeaua clasica.

Specialistii au descoperit ca femeile au un risc ridicat de a dezvolta anumite complicatii in urma consumului de cafea. De exemplu, acestea au un risc mai mare decat barbatii de a suferi fracturi osoase. In plus, femeile consumatoare de cafea sunt mai susceptibile de a dezvolta endometrioza, comparativ cu femeile care nu consuma aceasta bautura.

Consumul unor cantitati crescute de cafeina ridica semnificativ riscul de anxietate, mai ales la persoanele ce sufera de tulburari de panica. In plus, cercetatorii au concluzionat ca aportul crescut de cafea la adolescenti si adulti tineri poate duce la modificari ireversibile la nivel cerebral, acestea avand drept complicatii diferite boli mintale.

In ceea ce priveste capsulele de cafea, acestea sunt fabricate majoritar din plastic, iar acest lucru are efecte negative asupra mediului inconjurator. Multi producatori folosesc materiale reciclate si capsule biodegradabile, dar chiar si asa tot se produc mai multe deseuri decat in cazul productiei de cafea clasica.

De asemenea, unele studii au descoperit ca anumite elemente, precum cobalt, crom, staniu, nichel, cupru si zinc, s-au gasit in cantitati putin mai mari in capsulele de cafea decat in cazul cafelei la filtru.

Concluzii

Sus

Oamenii iubesc cafeaua pentru gustul ei minunat, dar si pentru doza de energie pe care aceasta o ofera. Servirea cafelei difera de la o asezare geografica la alta, iar evolutia sa a suferit modificari de-a lungul timpului.

Astfel, in zilele noastre, multe persoane prefera sa nu mai prepare o cafea la ibric, ci realizeaza cafeaua printr-o simpla apasare de buton. Totusi, exista diferente semnificative intre cafeaua clasica si cea sub forma de capsula, inclusiv cand vine vorba de pret si mod de preparare.

Indiferent de modul in care o persoana doreste sa prepare cafeaua, aceasta poate fi insotita de efecte benefice si de efecte adverse. Totul depinde de frecventa si cantitatea cu care se consuma aceasta bautura.

In cazul unui consum regulat, cafeaua poate avea efecte pozitive asupra organismului, inclusiv protejarea acestuia de anumite boli, precum cancerul de ficat, diabetul sau boala Parkinson. In schimb, excesul de cafea trebuie evitat, deoarece poate veni la pachet cu diferite complicatii nedorite.

De asemenea, usurinta prepararii cafelei sub forma de capsula poate duce la un consum mult mai des, astfel incat consumatorii trebuie sa fie foarte atenti si sa isi limiteze aportul de cafeina.

Bibliografie:
https://eatlittlebird.com/coffee-beans-vs-coffee-capsules/
https://www.aquaspresso.co.za/capsules-vs-beans-vs-instant-coffee-pros-cons-discussed/
https://sciencepost.uk/2019/01/coffee-capsules-dangerous-for-health/
https://www.frontiercoffee.co.za/coffee-machines-vs-coffee-capsules/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202.php


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate