Detoxifierea rinichilor
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati
SusConform medicinei chineze antice, rinichii sunt responsabili de pastrarea materialului nostru genetic sau al esentei. Datorita faptului ca aceasta esenta circula prin intreg organismul uman, rinichii sanatosi sunt importanti pentru bunastarea totala.
Pozitionati de o parte si de alta a coloanei vertebrale si protejati de coaste, rinichii formeaza un sistem de curatare care poate filtra mai mult de 48 de litri de sange in fiecare zi. Rinichii ajuta la eliminarea deseurilor si toxinelor, cum ar fi ureea si amoniacul. Acestia controleaza nivelul de fosfat, sulf si sodiu din corp si reglementeaza productia de celule sanguine, mentinand corespunzator pH-ul din corpurile noastre.
Rinichii nu se odihnesc niciodata si deseori devin supraincarcati, mai ales atunci cand dieta unei persoane este bogata in alimente procesate.
Cuprins articol
Beti multa apa
SusRinichii sunt proiectati sa se ocupe de toxine si sunt destul de rezistenti, dar si acestia au anumite limite. Cand sunt diluate cu apa, toxinele devin mai putin puternice. Prin consumul suficient de apa, nu doar ca veti contribui la eliminarea toxinelor din organism, ci si la diluarea toxinelor care trec prin rinichi.
Cel mai bun mod de a sti daca beti sau nu suficienta apa, este de a verifica urina. Aceasta trebuie sa aiba o culoare deschisa, sau sa fie foarte limpede. Daca urina dumneavoastra este de culoare galben stralucitor, inseamna ca beti suficienta apa. Amintiti-va totusi, ca anumite vitamine pot transforma urina in culoare galben auriu.
Detoxifierea prin curatarea colonului
SusCuratarea colonului pentru detoxifiere este o metoda veche pentru a creste vitalitatea, energia si starea generala de sanatate. Beneficiile oferite ficatului si colonului de aceasta tehnica au fost confirmate de mult timp, dar noi cercetari demonstreaza ca si rinichii pot beneficia in urma acestei strategii. Multe dintre plantele si vitaminele folosite pentru curatarea colonului ajuta rinichii in mod direct.
Atunci cand colonul si ficatul functioneaza bine, activitatea rinichilor se va simplifica. Cand ficatul si rinichii lucreaza ca o echipa, devine mult mai eficient pentru ficat sa filtreze toxinele si, rinichii le pot elimina mult mai repede din organism.
Eliminati sarea
SusDe cele mai multe ori, bolile de rinichi si consumul de sodiu sunt interdependente. Ar trebui sa renuntati la sare? Daca aveti tensiunea arteriala crescuta, atunci trebuie sa reduceti sau sa eliminati sarea din dieta, intrucat hipertensiunea arteriala afecteaza rinichii.
Chiar daca nu aveti hipertensiune arteriala, tot ar trebui sa incercati sa eliminati cat mai multe surse de sare din meniul zilnic, dupa cum puteti. Faceti-va un obicei din a citi etichetele produselor alimentare, in scopul de a reduce aportul de sodiu. Sarea se gaseste in cantitati destul de mari in alimente si valorile acesteia sunt deosebit de ridicate in:
- alimente conservate si afumate, cum ar fi bacon, sunca, etc.
- fast-food si snack-uri
- alimente murate
- supe procesate si branza topita.
Daca folositi sare, optati pentru sarea de mare cu minerale in ea.
O nutritie adecvata
SusSe subintelege ca sistemele organismului nostru functioneaza cel mai bine, atunci cand nutritia este adecvata, iar rinichii nu fac exceptie. Exista multe substante nutritive de care au nevoie rinichii, pentru a functiona corect.
De asemenea, asigurati-va ca va hraniti suficient. O vitamina nu poate inlocui o mancare buna si elementele nutritive gasite in alimentele proaspete. Acest lucru nu inseamna ca nu aveti nevoie de vitamine, ci doar ca trebuie sa luati vitamine de calitate si sa va hraniti bine si sanatos.
Prin dieta puteti ajuta la minimizarea acumularii de deseuri si lichid in sange si veti putea reduce povara asupra rinichilor. In stadiile incipiente ale bolilor renale este important sa controlati cantitatea de sodiu, fosfor, proteine, iar aportul caloric trebuie sa fie corect.
Alimente utile pentru detoxifiere si curatare:
Sus- Otetul de mere este eficient in prevenirea stresului oxidativ al rinichilor
- Fasolea boabe, bogata in vitamina B, fibre si minerale stimuleaza functia renala
- Sucul de lamaie previne formarea calculilor renali
- Pepenele rosu este un diuretic moderat, iar prin sarurile de potasiu continute, regleaza aciditatea urinei si previne formarea calculilor renali
- Rodiile, prin continutul de potasiu previn formarea calculior renali
- Busuiocul scade nivelul de acid uric din sange si este un diuretic eficient
- Curmalele sunt bogate in fibre si magneziu si previn formarea calculilor renali
- Struguri - Orice soi de struguri cultivati organic si proaspeti sunt potriviti pentru curatarea rinichilor. Strugurii sunt o sursa bogata de potasiu care au capacitatea de a stimula in mod regulat si a mentine alcalinitatea sangelui (care sustine functia optima a rinichilor si regleaza bataile inimii).
Strugurii ajuta la curatarea ficatului si rinichilor prin eliminarea produselor reziduale, cum ar fi acidul uric. Un pahar proaspat de suc de struguri, fara adaos de apa si zahar, baut dimineata sau dupa-amiaza, va asigura o functionare adecvata a rinichilor. Se pot consuma in mod regulat struguri proaspeti, in loc de suc de struguri. Oricum, strugurii ar trebui sa faca parte din dieta pentru curatarea si detoxifierea rinichilor.
- Merisor - Merisorul este o sursa bogata de chinina, care se transforma intr-un alt element chimic constituent numit acid hipuric, cand ajunge in ficat. Acest acid ajuta la eliminarea toxinelor, cum ar fi ureea si acidul uric, cand exista tendinta ca acestea sa se acumuleze si astfel, ar putea sa apara boli grave.
O ceasca de merisor pasat la blender, cu o cantitate potrivita de apa si o lingura de suc proaspat de lamaie, va ajuta rinichii sa functioneze eficient.
- Urzica si papadia - Supa de urzica sau ceaiul de papadie sunt foarte eficiente pentru curatarea rinichilor si eliminarea toxinelor. Ceaiurile de plante pot fi consumate de doua-trei ori pe zi.
- Radacina de ghimbir si ceaiul de curcuma (tumeric) - Radacina de ghimbir este un alt aliment foarte util pentru detoxifierea rinichilor. Pentru beneficii maxime se va adauga curcuma, intrucat aceasta are proprietati antiseptice excelente. Radacina de ghimbir decojita si fiarta, la care se adauga cateva prafuri de pulbere de curcuma, strecurata, filtrata si consumata, poate actiona eficient pentru eliminarea toxinelor rinichilor.
- Plante aromatice:
- Armurariu - aceasta este o planta minunata de care vor beneficia, atat ficatul, cat si rinichii.
- Dracila - este o planta excelenta pentru un tratament de dezintoxicare al rinichilor. Aceasta sustine functia ficatului si a veziculei biliare si, datorita efectelor sale de curatare ale acestor organe, se pare ca are are un efect pozitiv si in tratamentul artritei si gutei. Dracila nu trateaza durerea din fazele acute, dar are o influenta asupra mecanismelor care stau la baza dezvoltarii acestei conditii.
- Coada soricelului - considerata deseori o buruiana, coada soricelului este o planta cu multe proprietati medicinale, printre acestea enumerandu-se curatarea rinichilor si ameliorarea problemelor digestive.
Bibliografie:
https://reverehealth.com/live-better/kidneys-detox-body/
https://www.advancedurologyinstitute.com/8-easy-ways-cleanse-kidneys
https://www.mindbodygreen.com/articles/how -to-do-a-kidney-detox/
https://www.healthline.com/health/kidney-cleanse
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325391
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- 5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea
- Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului
- Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita
- Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
- Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?
- Bolile renale (de rinichi)
- Anatomia rinichiului
- Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?