Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Detoxifierea ficatului

Actualizat la data de: 21 August 2020

Generalitati

Sus
Detoxifierea ficatului

Ficatul este considerat de majoritatea medicilor naturisti un organ esential. Starea de sanatate a ficatului si modul in care acesta functioneaza, influenteaza starea generala de sanatate a unei persoane.

Aceasta legatura, intre sanatatea ficatului si starea generala de bine a unei persoane, sta la baza diagnosticarii bolilor ficatului, de catre spcialistii in medicina naturista.

Situat chiar sub coaste, in partea dreapta a abdomenului, ficatul este cel mai mare si unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Acesta realizeaza sute de activitati in fiecare minut al zilei, mai multe decat orice alt organ, inclusiv creierul.

Ficatul filtreaza constant, detoxifiaza, sintetizeaza si proceseaza o mare varietate de substante fiziologice. Fara o functionare corecta si sanatoasa a acestui organ, organismul dumneavoastra poate deveni coplesit de toxine, fapt ce poate da nastere oboselii cronice, sentimentului general de boala si de multe ori, depresiei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Care este ideea din spatele dietelor de detoxifiere?
  3. Beneficiile detoxifierii
  4. Dieta de detoxifiere a ficatului
  5. Alimente care curata ficatul
  6. Citeste pe aceeasi tema

Care este ideea din spatele dietelor de detoxifiere?

Sus

La baza dietelor de detoxifiere sta ideea sustinuta stiintific ca toxinele ataca in mod constant organismul. Toxinele sunt substante chimice cu efecte potential nocive. In timp ce unele toxine sunt mai putin evidente, cum ar fi pesticidele sau poluarea, unele persoane considera toxine si anumite substante, aparent normale. Toxinele provin din mai multe surse, inclusiv:

  • alcool
  • cafeina
  • medicamente
  • pesticide sau alte substante chimice utilizate pentru cresterea sau prepararea alimentelor
  • poluarea sau alte substante din aerul respirat
  • substantele, precum indulcitorii artificiali adaugati in produsele alimentare
  • zahar
  • apa impura

Este stiut faptul ca in organismul uman toxinele pot fi localizate in sistemul digestiv sau sistemul gastrointestinal, dar si in piele sau par. Acestea pot cauza probleme precum oboseala, dureri de cap, greata si o gama larga de boli cronice.

Beneficiile detoxifierii

Sus

Dietele de detoxifiere si curatirea naturala a corpului ajuta la eliminarea toxinelor din organism - care este de fapt, un alt proces natural al organismului. Pentru a obtine beneficii permanente in urma detoxifierii trebuie sa va schimbati stilul de viata intr-unul sanatos. Poate va intrebati cu ce sa incepeti. Iata cateva sfaturi:

  • Renuntati la cafeaua cu lapte si incepeti sa beti ceai decafeinizat
  • Faceti exercitii fizice: astfel sangele va circula un pic mai repede catre ficat si, in felul acesta, mai multe toxine pot fi transportate, respectiv eliminate mai usor
  • Eliminati doza zilnica de ciocolata; incercati sa consumati ciocolata doar o data pe saptamana. Uitati de zahar.

Procesul natural de detoxifiere, coroborat cu alegerile de viata sanatoase, reduce riscul imbolnavirilor, va ofera mai multa energie, astfel va veti simti mai bine.

Dieta de detoxifiere a ficatului

Sus

Este extrem de benefic sa includeti 2 zile de consum de alimente proaspete si 3 zile de consum de sucuri proaspete in cele 5 zile ale dietei de detoxifiere a ficatului. Cu toate acestea, pentru cei care o pot face, prelungiti la 5 zile perioada in care sa consumati numai sucuri proaspete, in vederea unor rezultate optime ale detoxifierii.

Ziua 1

In cursul diminetii consumati orice fel de suc proaspat de fructe sau legume. Sucul de sfecla este deosebit de benefic. Nu amestecati fructe si legume impreuna. Este permis daca doriti, sa diluati sucurile cu apa.

Pentru masa de pranz puteti consuma mai mult suc diluat ori o leguma cruda, cum ar fi varza de Bruxelles. Nu folositi sub nicio forma sos pentru salate din comert. Faceti-va propriul sos de salate din ulei de masline proaspat si lamaie si, adaugati otet de mere sau orice alte ierburi sau condimente proaspete dupa preferinta.

Daca vi se face foame pe tot parcursul zilei, nu ezitati sa luati gustari sub forma de legume proaspete crude sau sucuri. La cina, consumati fructe proaspete sau sucuri usoare din fructe.

Zilele 2-4

Dimineata beti sucuri diluate si ceaiuri din plante pe tot parcursul zilei - cat de mult puteti bea. Incercati sa consumati aproximativ 3 litri de lichide in timpul zilei.

Este de asemenea recomandat sa consumati cateva cani de supa bogata in potasiu. Pentru prepararea acesteia folositi coaja catorva cartofi. Nu folositi si restul cartofului! Adaugati alte legume tocate marunt precum morcovi, telina, sfecla, patrunjel proaspat, multa ceapa si usturoi. Fierbeti apoi legumele timp de 40-60 de minute in apa filtrata, intr-un vas acoperit. Strecurati legumele, raciti si beti supa.

Ziua 5

Urmati acelasi meniu ca in ziua 1.

Alimente care curata ficatul

Sus

Aceasta lista este una un pic mai specifica si se concentreaza in special pe produsele alimentare care pot ajuta la curatarea ficatului. In plus, fata de utilizarea unor suplimente cu rol in detoxifiere si efectuarea a cel putin doua curatari pe an a ficatului si vezicii biliare, consumul urmatoarelor alimente reprezinta cel mai bun mod de a va pastra un ficat sanatos si care sa functioneze corect. Este recomandat sa includeti aceste alimente in dieta dumneavoastra saptamanala.

1. Usturoiul - doar o cantitate mica din bulbul sau picant are capacitatea de a activa enzimele hepatice, care ajuta organismul sa elimine toxinele.

2. Grapefruit - are continut ridicat de vitamina C si antioxidanti si intensifica procesul natural de curatare a ficatului.

3. Sfecla si morcovii - contin cantitati insemnate de flavonoide si beta-caroten si ar trebui sa le consumati pentru a contribui la stimularea si imbunatatirea in ansamblu a functiei hepatice.

4. Ceai verde - aceasta bautura foarte benefica pentru ficat este plina de antioxidanti numiti catechine, elemente constitutive cunoscute ca adjuvant in imbunatatirea functiei hepatice.

5. Legumele cu frunze verzi - sunt cei mai buni si mai puternici aliati in detoxifierea ficatului si pot fi consumate crude, fierte sau sub forma de sucuri. Intesate de clorofila, verdeturile absorb literalmente toxinele din fluxul sanguin. Cu abilitatea lor distincta de a neutraliza metalele grele, produsele chimice si pesticidele, aceste alimente detoxifiante ofera o protectie puternica pentru ficat.

6. Avocado - acest super-aliment cu densitate mare de nutrienti ajuta organismul in productia de glutation, necesar pentru a curata ficatul de toxine daunatoare.

7. Merele - au continut ridicat de pectina si ofera aportul necesar de componente chimice, care ajuta organismul sa se curete in mod natural si sa elibereze toxinele din tractul digestiv.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate