De ce uitam? Afla cum iti poti imbunatati memoria
Probabil ti s-a intamplat sa intri in bucatarie cu gandul sa faci ceva, insa dupa ce ai trecut pragul incaperii ai uitat complet de ce esti acolo.
Oare sa iei un pahar cu apa? Sa rontai ceva? Sau sa adaugi ceva pe lista de cumparaturi pentru a doua zi? Cine stie? Mintea ta este complet goala!
"Desi, de multe ori ne referim in gluma la aceste momente ca semne ale batranetii, ele se pot intampla la orice varsta: de la copii, pana la varstnici", spune dr. Adam Gazzaley, director fondator al Centrului de Neurostiinta de la Universitatea din California, San Francisco.
Gazzaley a petrecut ani de cercetare pe probleme de memorie, folosind tehnologia imagisticii.
"Creierul uman functioneaza ca o serie de retele, cu zone diferite, care comunica intre ele in orice moment", spune el. "Cand un om incearca sa isi aminteasca un lucru, creierul stabileste o noua retea. Scapari de memorie apar atunci cand exista o ruptura in retea", spune medicul, citat de webmd.com
Care sunt cauzele?
Interferentele, care iti afecteaza capacitatea de concentrare - Interferentele pot fi de nenumarate tipuri: de la sunetul telefonului mobil, pana la sporovaiala care se aude pe fundal la un restaurant sau la birou. Este suficient sa iti rataceasca gandurile si sa uiti lucruri.
"Am constatat ca, atunci cand o persoana este expus la interferente, capacitatea lor de a-si aminti informatii, chiar si pe perioade foarte scurte de timp scade in mod semnificativ", spune Gazzaley.
Unii oameni, acei prieteni care nu uita o fata sau isi amintesc mereu ziua de nastere tuturor. De ce se intampla asta? Unii oameni stau mai bine la mentinerea sau reactivarea retelelor lor.
Ce poti sa faci ca sa imbunatatesti memoria
Exista solutii pe care le poti pune in practica, astfel incat sa iti imbunatatesti memoria. In primul rand, trebuie sa incerci sa limitezi factorii care te disturba. "Cum de multe ori nu ii poti face pe cei din jurul tau sa taca, trebuie sa te adaptezi si sa inveti cum sa-ti concentrezi atentia asupra sarcinii pe care o ai de facut", spune dr. Adam Gazzaley.
Asa ca, daca mergi in bucatarie cu gandul sa faci ceva si in acelasi timp iti suna telefonul, este mai bine sa nu raspunzi. Rezolva intai prima sarcina la care te-ai gandit, apoi suna tu persoana care te contactase mai devreme.
"Repeta ceea ce trebuie sa faci si tine acest lucru in minte, pana cand ai terminat acea sarcina", spune specialistul american.
De asemenea, iti poti antrena creierul sa-si aminteasca informatii prin exercitiu. "Creierul nostru are capacitatea de a-si imbunatati performantele atunci cand este provocat", spune Gazzaley. Poti face astfel de exercitii in fiecare zi.
De exemplu, data viitoare cand mergi la piata sau la supermarket, nu face absolut nicio lista. Gandeste-te inainte ce vrei sa cumperi si vezi cat de multe produse iti vei aminti in momentul in care ajungi in piata.
La fel de utile sunt si jocurile pentru memorie, care te ajuta sa iti sporesti capacitatea de concentrare.
Alte tehnici simple care te ajuta sa te concentrezi mai bine
- mesteca guma: mai multe studii au aratat ca mestecatul gumei te ajuta sa fii mai concentrat si sa duci mai usor la capat o sarcina pe care o ai de facut in acel moment
- dormi suficient: odihna este unul dintre cei mai buni aliati ai creierului, ajutandu-te sa iti amintesti mai bine lucrurile
- fa o plimbare: astfel, iti vei limpezi gandurile si nu iti va mai fi deloc dificil sa te concentrezi. Este ideal sa mergi pe jos inainte de a ajunge la serviciu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Nervozitatea: cum iti poti pastra cumpatul
- 8 boli care se agraveaza toamna. Afla cum le poti evita
- Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in ...
- Alimente care pot imbunatati calitatea vietii
- Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate as ...
- Cum sa scapam de problemele de memorie
- 8 sfaturi alimentare pentru a va imbunatati memoria
- Factorii de risc si semnele precoce ale dementei
- Influenta schimbarilor hormonale asupra creierului femeilor
Citeste pe aceeasi tema
- Rujeola, o boala care ucide! Afla cum iti poti proteja copilul de efectele ei
- Cum iti poti mentine creierul sanatos
- Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar!
- 6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre menopauza. Afla cum iti schimba viata!
- Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate