Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

De ce uitam? Afla cum iti poti imbunatati memoria

Actualizat la data de: 21 Martie 2016
De ce uitam? Afla cum iti poti imbunatati memoria

Probabil ti s-a intamplat sa intri in bucatarie cu gandul sa faci ceva, insa dupa ce ai trecut pragul incaperii ai uitat complet de ce esti acolo.

Oare sa iei un pahar cu apa? Sa rontai ceva? Sau sa adaugi ceva pe lista de cumparaturi pentru a doua zi? Cine stie? Mintea ta este complet goala!

"Desi, de multe ori ne referim in gluma la aceste momente ca semne ale batranetii, ele se pot intampla la orice varsta: de la copii, pana la varstnici", spune dr. Adam Gazzaley, director fondator al Centrului de Neurostiinta de la Universitatea din California, San Francisco.

Gazzaley a petrecut ani de cercetare pe probleme de memorie, folosind tehnologia imagisticii.

"Creierul uman functioneaza ca o serie de retele, cu zone diferite, care comunica intre ele in orice moment", spune el. "Cand un om incearca sa isi aminteasca un lucru, creierul stabileste o noua retea. Scapari de memorie apar atunci cand exista o ruptura in retea", spune medicul, citat de webmd.com

Care sunt cauzele?

Interferentele, care iti afecteaza capacitatea de concentrare - Interferentele pot fi de nenumarate tipuri: de la sunetul telefonului mobil, pana la sporovaiala care se aude pe fundal la un restaurant sau la birou. Este suficient sa iti rataceasca gandurile si sa uiti lucruri.

"Am constatat ca, atunci cand o persoana este expus la interferente, capacitatea lor de a-si aminti informatii, chiar si pe perioade foarte scurte de timp scade in mod semnificativ", spune Gazzaley.

Unii oameni, acei prieteni care nu uita o fata sau isi amintesc mereu ziua de nastere tuturor. De ce se intampla asta? Unii oameni stau mai bine la mentinerea sau reactivarea retelelor lor.

Ce poti sa faci ca sa imbunatatesti memoria

Exista solutii pe care le poti pune in practica, astfel incat sa iti imbunatatesti memoria. In primul rand, trebuie sa incerci sa limitezi factorii care te disturba. "Cum de multe ori nu ii poti face pe cei din jurul tau sa taca, trebuie sa te adaptezi si sa inveti cum sa-ti concentrezi atentia asupra sarcinii pe care o ai de facut", spune dr. Adam Gazzaley.

Asa ca, daca mergi in bucatarie cu gandul sa faci ceva si in acelasi timp iti suna telefonul, este mai bine sa nu raspunzi. Rezolva intai prima sarcina la care te-ai gandit, apoi suna tu persoana care te contactase mai devreme.

"Repeta ceea ce trebuie sa faci si tine acest lucru in minte, pana cand ai terminat acea sarcina", spune specialistul american.

De asemenea, iti poti antrena creierul sa-si aminteasca informatii prin exercitiu. "Creierul nostru are capacitatea de a-si imbunatati performantele atunci cand este provocat", spune Gazzaley. Poti face astfel de exercitii in fiecare zi.

De exemplu, data viitoare cand mergi la piata sau la supermarket, nu face absolut nicio lista. Gandeste-te inainte ce vrei sa cumperi si vezi cat de multe produse iti vei aminti in momentul in care ajungi in piata.

La fel de utile sunt si jocurile pentru memorie, care te ajuta sa iti sporesti capacitatea de concentrare.

Alte tehnici simple care te ajuta sa te concentrezi mai bine

- mesteca guma: mai multe studii au aratat ca mestecatul gumei te ajuta sa fii mai concentrat si sa duci mai usor la capat o sarcina pe care o ai de facut in acel moment
- dormi suficient: odihna este unul dintre cei mai buni aliati ai creierului, ajutandu-te sa iti amintesti mai bine lucrurile
- fa o plimbare: astfel, iti vei limpezi gandurile si nu iti va mai fi deloc dificil sa te concentrezi. Este ideal sa mergi pe jos inainte de a ajunge la serviciu.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate