De ce postbiotice, ci nu probiotice?
Ce sunt probioticele si cum ne ajuta?
SusStim cu totii ce sunt probioticele si am auzit de miliardele de bacterii benefice continute in ele.
Dar nu toti dintre noi stim ce ar trebui sa faca aceste bacterii benefice in corpul nostru si cum anume ne ajuta.
Administrand probiotice, bacteriile lor probiotice intra in intestinele noastre, unde gasesc temperatura si umiditatea potrivite pentru dezvoltarea lor. Si, ca toate fiintele vii, incep sa caute modalitati pentru a-si creste populatia si a-si conserva specia.
Dar in scopul acesta, pe langa temperatura si umiditatea optime, ele au nevoie si de componente nutritive. Iar in intestinele noastre exista substante nutritive care nu sunt absorbite de organism si nu sunt descompuse de enzimele noastre.
Cu toate acestea, pentru ca bacteriile probiotice sa inceapa a le absorbi, ele trebuie descompuse in elemente nutritive potrivite.
Ele au propriile lor enzime in scopul acesta.
Prin urmare, bacteriile probiotice descompun nutrientii ramasi, transformandu-i in alte substante numite metaboliti.
Cu unii dintre acesti metaboliti mananca, cu altii comunica intre ele, cu altii isi protejeaza populatia de alte bacterii intestinale, iar restul ne asigura noua, drept plata pentru adapostul, hrana si caldura.
Cuprins articol
Tipuri de metaboliti
SusAaflandu-se in tractul intestinal, pentru a exista, bacteriile probiotice produc metaboliti. Aceasta este principala lor functie. Chiar acesti metaboliti, nu bacteriile in sine, sunt cei care aduc beneficii atat lor, cat si microbiotei si organismului nostru in ansamblu.
Metaboliti bacterieni probiotici.
Metabolitii reprezinta sute de substante valoroase din punct de vedere biologic activ.
Conditional, ele pot fi impartiti in sapte grupuri.
Digestivi (enzime) – descompun nutrientii complexi in nutrienti simpli pentru a fi absorbiti de microbiota si organismul.
Nutritionali (aminoacizi, peptide, monozaharide, vitamine etc.) – sunt o sursa de nutrienti necesari si usor digerabili pentru microbiota si organismul.
Antiinflamator-nutritionali (acizi grasi cu lant scurt) – o sursa de nutrienti esentiali si substante antiinflamatoare pentru celulele colonului. Mentin echilibrul microbiotei intestinale si echilibrul apa-electrolitic al intestinelor. Ele activeaza imunitatea locala si sistemica.
Detoxifianti (acetaldehida dehidrogenaza, exopolizaharide, bifidofactori, antioxidanti etc.) – metabolizeaza xenobioticele, distrug substantele cancerigene si metabolitii mutageni.
Antimicrobieni (acizi organici, peroxid de hidrogen, lizozim, bacteriocine, substante asemanatoare bacteriocinei etc.) – suprima activitatea si populatia microorganismelor patogene si sprijina dezvoltarea bacteriilor benefice.
Imunologici (molecule de semnalizare regulatoare negative, micro-ARN, metaboliti imunomodulatori etc.) – stimuleaza productia de imunoglobuline si citokine, regland imunitatea innascuta si adaptativa.
Neuro-semnalizatori (neurotransmitatori precum serotonina, dopamina, acetilcolina si GABA si diversi compusi care se pot lega de receptorii exprimati in creier, cum ar fi indolii si acizii biliari) – compusi neuroactivi care actioneaza atat asupra intestinului, cat si asupra sistemului nervos central si au potentialul de a modula comportamentul si functia cognitiva.
Ce este biofilmul si ce rol are?
Pentru a dezvolta si produce metaboliti, totusi, bacteriile continute in probioticele trebuie sa populeze corpul nostru.
Si nu oriunde, ci in biofilmul care se afla pe mucoasa epiteliului intestinelor noastre, unde traiesc si propriile noastre bacterii. Pur si simplu nu exista un alt loc care ar putea fi populat de acestea.
Biofilmul ne acopera complet intestinele din interior.
Dar microbiota noastra (rezidenta) si sistemul imunitar local nu permit intrarea oricaror microorganisme straine.
Nu poate fi altfel. In caz contrar, in biofilm s-ar instala tot felul de microorganisme daunatoare si de alta natura, care ne-ar perturba ecosistemul intestinal.
Iar soarta probioticelor administrate este ca si cea a tuturor microorganismelor straine – adica sa tranziteze prin lumenul intestinelor noastre, formand grupuri mici de bacterii (planctonice) care plutesc liber si sa fie expulzate in mod natural din corpul nostru.
In plus, sistemul nostru imunitar, precum si metabolitii antimicrobieni produsi de propria noastra microbiota, vor suprima dezvoltarea lor si vor distruge majoritatea acestora.
Tocmai din aceasta cauza, putinele bacterii probiotice care reusesc sa treaca active prin tractul nostru intestinal si in timpul lor scurt de tranzit vor produce metaboliti insuficienti. Iar efectul lor asupra sanatatii va fi minim, sau nu va exista deloc.
Ce sunt postbioticele?
SusPentru a compensa deficientele probioticelor si pentru a imbunatati terapia cu probiotice, in ultimii ani a aparut un nou tip de preparate probiotice – POSTBIOTICELE.
Ce reprezinta POSTBIOTICUL ?
Postbioticele contin toti metabolitii enumerati mai sus.
Dar, produse de bacterii probiotice in afara organismului, in conditiile confortabile ale instalatiilor speciale de bioreactor, intr-un mediu care contine nutrientii necesari populatiei lor si fara conflict cu sistemul imunitar si microbiota rezidenta. Si asta, intr-o forma concentrata.
In plus, postbioticele contin si celulele inactivate (ucise in mod deliberat) ale bacteriilor probiotice, care mai sunt denumite si lizate, precum si componentele lor structurale (particule celulare, particule de perete celular, bioproduse celulare etc.).
Ele reprezinta multe substante biologic active diferite, precum ADN, ARN, enzime, proteine citoplasmatice, biosurfactanti, acizi teicoici, peptidoglicani, polizaharide etc., care au beneficii semnificative pentru sanatate.
Postbioticele nu contin microorganisme vii.
De ce postbiotic, ci nu probiotic ?
SusPentru ca, prin administrarea unui postbiotic, organismul primeste direct toti acei metaboliti pe care bacteriile probiotice continute in probiotice nu ii pot produce in cantitate suficienta din cauza conditiilor nefavorabile existente in tractul intestinal.
Efectele postbioticelor se realizeaza la diferite niveluri in macroorganism: molecular (replicarea si expresia genelor, transcriptia si traducerea informatiilor genetice), celular (pe suprafata si membranele celulelor, biosinteza proteinelor si a energiei in mitocondrii si ribozomi), in interiorul hialoplasmei celulelor (localizarea nucleului, organelor si incluziunilor), in matricea extracelulara, in tesuturi, organe, sisteme si in intregul organism.
Asociatia Stiintifica Internationala pentru Probiotice si Prebiotice (ISAPP) postuleaza cinci mecanisme de actiune care stimuleaza eficacitatea postbiotica: modularea microbiotei rezidente; imbunatatirea functiilor barierei epiteliale; modularea raspunsurilor imune locale si sistemice; modularea raspunsurilor metabolice sistemice si a semnalizarii sistemice prin sistemul nervos.
Pentru ce probleme este eficient postbioticul ?
SusPostbioticul este un imunomodulator fenomenal dovedit.
Si poate ca aceasta este una dintre cele mai valoroase calitati ale sale.
Acesta este extrem de eficient impotriva tuturor virusurilor gripale, coronavirusurilor, virusurilor sincitiale respiratorii si altor infectii virale. Precum si in cazul unui sistem imunitar compromis.
In terapia cu antibiotice, administrarea unui postbiotic este mai mult decat necesar, deoarece compenseaza lipsa metabolitilor care au scazut din cauza distrugerii bacteriilor benefice prin administrarea antibioticului. Iar dupa terapia cu antibiotice va contribui la refacerea rapida a microbiotei proprii.
Postbioticul este eficient in manifestarile alergice si dermatologice deoarece detoxifica organismul, imbunatateste functiile barierei epiteliale, corecteaza microbiota rezidenta si regleaza sistemul imunitar.
In caz de intoleranta alimentara, postbioticul procura organismului enzimele lipsa pe care organismul insusi nu le poate produce, dar sunt necesare pentru descompunerea nutrientilor relevanti.
Postbioticele vor rezolva problemele digestive, precum disconfortul abdominal, balonarea, greutatea, diareea etc., deoarece regleaza metabolismul intestinal si microbiota si sprijina descompunerea si absorbtia substantelor.
In cazul problemelor gastroenterologice, postbioticul va ajuta la rezolvarea acestora punand ordine in functionarea ecosistemului intestinal si a imunitatii si contribuind la refacerea mucoasei si epiteliului intestinal.
Postbioticul va reduce stresul si va imbunatati starea mentala, deoarece contine diversi neurotransmitatori care interactioneaza benefic cu sistemul nervos.
Si, in general, administrarea postbioticelor in mod profilactic va contribui la bunastarea propriei microbiote, la buna functionare a tractului intestinal, la mentinerea sistemului imunitar la nivelul potrivit si la imbunatatirea starii psihice, precum si la prevenirea aparitiei multor procese nedorite in organism.
Articol prin amabilitatea www.bibiotic.ro
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Remedii alternative pentru sindromul de colon sau intestin iritabil
- Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa
- Imunitatea la copii
- Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor
- Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei
- 5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate
- Probiotice pentru sanatatea digestiei
- Probioticele
- Cum va protejeaza probioticele sanatatea