De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei
Micul dejun este considerat masa cea mai importanta a zilei, pentru ca trebuie sa iti asigure energia necesara pentru intreaga zi.
Acesta este principala rezerva de minerale, vitamine si nutrienti de care ai nevoie pe tot parcursul zilei, astfel incat sa nu te simti lipsit de vlaga si energie.
Iar beneficiile pe care le aduce micul dejun asupra sanatatii nu se opresc aici.
Momentul ideal pentru a lua micul dejun este la cel putin 30 de minute de la trezire, pentru ca organismul este pregatit sa absoarba vitaminele si mineralele continute in alimentele servite la masa de dimineata.
Alimente ideale cu care sa iti incepi ziua
Este importanta nu numai ora la care iei aceasta masa, ci si ceea ce mananci, astfel incat organismului tau sa nu ii lipseasca nimic.
Indicat este sa ai un mic dejun cat mai variat. Acesta poate sa contina cereale integrale, pentru ca sunt o sursa ideala de vitamine, acizi grasi omega-3, acid folic, fibre, potasiu si magneziu. Un iaurt este mereu indicat, fiind o sursa bogata in calciu si probiotice.
Fructele proaspete sunt o alegere potrivita, pentru ca sunt bogate in vitamine, antioxidanti si fibre, ceea ce inseamna ca ajuta la digestie si te protejeaza de mai multe afectiuni. Alege intotdeauna un fruct de sezon.
Ouale sunt un aliment ideal pentru a-ti incepe ziua, fiind surse sanatoase de proteine si vitamine importante, printre care vitamina D.
Painea din cereale integrale este, de asemenea, o alegere importanta pentru masa cea mai importanta a zilei.
Beneficii pe care le are asupra sanatatii
Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor au aratat care sunt beneficiile pe care masa de dimineata le aduce sanatatii.
Astfel, alimentele consumate la aceasta masa ajuta la o mai buna concentrare, cat si la imbunatatirea memoriei. De aceea, te ajuta sa fii mai productiv mai ales in prima parte a zilei.
Micul dejun inseamna si un risc mai scazut de a suferi de anumite deficiente de minerale si vitamine, caci alimentele pe care le consumi au grija sa te "aprovizioneze" cu aceste elemente nutritive.
Un alt beneficiu foarte important este acela ca previne aparitia kilogramelor in plus, pentru ca persoanele care mananca dimineata vor consuma mai putine alimente in timpul zilei si mai ales seara, cand caloriile se transforma cel mai usor in depozite de grasime.
Un studiu efectuat la Universitatea Harvard a aratat ca persoanele care sar peste micul dejun au un risc cu 27% mai mare de a suferi un infarct sau de a se imbolnavi de o boala coronariana.
Totodata, cei care nu iau aceasta masa sunt mai predispusi fumatului si sedentarismului, obiceiuri nocive pentru sanatate.
Cate calorii sa consumi la micul dejun
Specialistii sustin ca un mic dejun ideal trebuie sa contina patru alimente esentiale pentru sanatate: un fruct, cereale, un produs din lapte si o bautura. Combina o bautura calda (ceai sau cafea) cu un pahar de apa, pentru buna hidratare a corpului.
In ceea ce priveste numarul de calorii pe care ar trebui sa il contina alimentele din farfuria pregatita pentru micul dejun, este indicat sa fie in jur de 500.
Daca sari peste micul dejun, te poti confrunta cu dureri de cap, stari de iritabilitate si scaderea puterii de concentrare. De asemenea, lipsa acestei mese poate sa iti creeze si stari de anxietate, cat si ameteli.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun
- Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului
- Cele mai bune alimente care te ajuta sa te concentrezi
- Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor
- Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii
- Masa corporala ideala
- Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
- Importanta micului-dejun pentru copilul tau
- 4 alternative inteligente pentru micul dejun