De ce ar trebui sa renuntam la painea alba?
Generalitati
SusPainea alba mai este numita si "alimentul gol", deoarece contine numai amidon, pe care organismul il transforma in zahar si grasimi.
In plus, aceasta ingrasa, creste riscul de aparitie a diabetului zaharat, nu este benefica pentru sanatatea inimii si, deoarece contine foarte putine fibre alimentare, favorizeaza aparitia constipatiei.
Desi unii oameni au tendinta de a consuma multa paine alba in timpul meselor, este bine sa fie precauti la riscurile pe care acest consum le presupune.
Motive de a renunta la painea alba
Sus• Nu este satioasa. Painea alba nu contine aceleasi substante nutritive pe care le contine painea integrala. De asemenea, este mai saraca in fibre alimentare, benefice pentru sistemul digestiv.
Mai mult, doamnele si domnisoarele care doresc sa slabeasca trebuie sa renunte la consumul acestui aliment si sa-l inlocuiasca, de exemplu, cu produse integrale, care au in compozitie cereale sanatoase, dar si mai multe fibre.
• De multe ori contine inclusiv chimicale. Painea alba este realizata din faina de grau superprocesata si inalbita si este posibil ca pentru procesarea acestui tip de faina alba sa se utilizeze si anumite medicamente sau inalbitori chimici.
• Sunt studii care sustin ca un consum regulat de paine alba favorizeaza aparitia diabetului zaharat. Mai exact, se pare ca cei care au obiceiul sa includa in dieta lor mari cantitati de paine alba, dar si alte alimente procesate sunt mult mai predispusi riscului de aparitie a diabetului zaharat. Astfel, este mai bine sa consumati paine integrala in locul celei albe.
• Predispune la constipatie. Painea alba contine foarte putine fibre alimentare, benefice sistemului digestiv. Consumul exagerat de paine alba poate cauza constipatie, deranjamente stomacale si acumularea de grasime abdominala.
• Nu este buna pentru sanatatea inimii. Cerealele integrale sunt extrem de benefice pentru sanatatea inimii, insa nu acelasi lucru se poate sustine si despre painea alba. De aceea, este indicat sa renuntati la acest tip de paine in favoarea painii si produselor obtinute din cereale integrale.
• Favorizeaza aparitia cariilor. Sunt studii care sustin ca exista o legatura intre aparitia cariilor dentare si consumul exagerat de paine alba, in cazul celor mici.
• Drojdia folosita la cresterea painii este legata de probleme de sanatate precum: Candida, virusul Epstein-Barr, boli inflamatorii.
Mai mult, se pare ca atunci cand are loc combinatia dintre amidonul din faina cu zahar si drojdie, in organism rezulta alcool, care provoaca efecte nedorite la nivelul ficatului, creierului si sistemului vascular.
Pe de alta parte, candidoza atrage dupa sine multe alte probleme de sanatate, producand o stare inflamatorie in organism, inflamatia fiind atat cauza, cat si efectul aferent multor boli.
• Consumul regulat de paine duce la o stagnare sau o ingreunare a digestiei si a asimilarii proteinelor din alimentatie prin inhibitorii de proteaze continuti si, astfel, persoana in cauza se confrunta cu balonari dese.
• Consumul de paine poate agrava starile depresive si anxietatea, prin alterarea productiei de serotonina.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -