Cum va puteti tine poftele alimentare sub control
Generalitati
SusMulti oameni mananca fara sa se opreasca, cantitati destul de mari de dulciuri, de exemplu si considera ca puterea alimentelor asupra lor este coplesitoare, iar dorinta de a manca este foarte puternica.
Acest lucru nu se intampla numai in randul persoanelor tinere. Mai jos sunt descrise cateva recomandari care ar putea fi solutia pentru ca poftele alimentare sa fie tinute sub control.
Cuprins articol
Consumul de alimente ca urmare a emotiilor: binecuvantare sau blestem?
SusMultor persoane le este greu sa se abtina sa nu manance si afirma ca mintea lor este condusa in momentele respective de forte pe care nu le inteleg si carora le este dificil sa li se opuna.
Mancati prea mult atunci cand credeti ca trebuie sa reduceti nivelul de stres sau pentru a diminua sentimentul de disconfort, ori cand considerati ca nu exista nici o alta modalitate de a va imbuntatati starea de spirit.
Produsele alimentare au rol de tranchilizant, de medicament cu efect instant de relaxare. In acele momente, mancatul emotional este o binecuvantare.
Dupa ce consumati insa destul de multe alimente, va dati seama ca aveti un obicei prost de a folosi produsele alimentare pe post de tranchilizant, de prea multe ori, iar acest lucru este factorul cel mai important care saboteaza lupta pentru controlul greutatii, ce va determina sa incalcati de fiecare data regulile dietei dvs. Cand veti ajunge la aceste concluzii veti considera ca mancatul emotional este un blestem.
Cum sa va controlati poftele alimentare
SusDaca v-ati luptat deseori cu greutatea si ati inceput dar si renuntat la multe diete, lucrurile descrise mai sus va sunt familiare. Problema este ca inca nu v-ati decis daca mancatul emotional este o binecuvantare sau un blestem pentru dvs.
Chiar daca va doriti sa controlati mancatul emotional, pofta de mancare devine atat de puternica incat nu gasiti nici o modalitate prin care puteti schimba aceasta situatie, iar situatia va deveni conflictuala. Veti putea gasi un echilibru intre alimentatie si greutatea dvs. numai dupa ce reusiti sa rezolvati conflictul interior divizat.
Cercetarile pe scara larga referitoare la persoanele care urmeaza diete, specifica faptul ca cei care nu-si pot tine poftele alimentare sub control se incadreaza intr-una din cele trei situatii:
1. doresc doar o dieta cu ajutorul careia sa piarda rapid in greutate, ceea ce inseamna ca prefera mai degraba sa treaca din nou prin ciclul slabit-ingrasare decat sa infrunte acest conflict personal
2. renunta la toate dietele si la asteptarile dietelor care implica scaderea in greutate, ceea ce inseamna ca au decis ca mancatul emotional este o binecuvandare si nu prefera sa renunte la acesta.
3. recunosc faptul ca au nevoie sa faca schimbari reale in ceea ce priveste stilul lor alimentar, ceea ce inseamna ca este constientizat faptul ca mancatul emotional este un blestem si sunt in cautarea unei modalitati de a rezolva acest conflict interior divizat.
In cazul persoanelor care fac parte din al treilea grup, cele care doresc sa isi schimbe stilul de viata, mancatul emotional poate fi controlat daca se va acorda atentie si se constientiza, pas cu pas fiecare etapa de invatare legata de controlul poftelor alimentare.
De asemenea, este important sa se inlocuiasca neputinta personala legata de raspunsul la intrebarea: ce altceva puteam face cu o atitudine care implica gasirea unor moduri prin care poate fi inlaturat stresul? In acest fel, vointa personala se va impune in mod natural, iar poftele care pareau la inceput foarte puternice, vor disparea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala
- Pofta scazuta de mancare
- Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
- Adevaruri despre poftele alimentare
- Poftele din sarcina - de la normal la patologic
- Poftele alimentare si nevoile organismului
- Cum sa combateti poftele de seara
- Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge