Cum va puteti proteja de vremea rece
Generalitati
SusCand o persoana se expune la frig, isi protejeaza corpul in primul rand prin purtarea a mai multor haine lejere. Indicat ar fi, pentru persoanele care lucreaza in frig sa poarte haine din polipropilena care vor mentine transpiratia departe de piele si vor mentine corpul uscat. Este recomandat sa se acopere gatul si capul, intrucat intre 40-50% din temperatura corpului nostru se pierde la nivelul extremitatilor.
Cuprins articol
Modalitati de protectie pe timp de iarna
Sus1. Protejati-va mainile si picioarele - Acest lucru se poate face prin purtarea de manusi cu un singur deget, deoarece degetele acoperite separat vor pot partaja caldura. Se vor purta sosete care vor mentine picioarele calde si uscate. Exista sosete din diverse materiale care elimina in mod eficient umezela peste care se pot aplica sosete din fibre naturale. Se vor purta sosete care nu vor avea elasticul prea strans pe picior.
2. Protejati-va buzele - Se va folosi balsam de buze pentru a se preveni uscarea acestora de la vremea rece sau vant.
3. Se va evita deshidratarea - Atata timp cat medicul nu restrictioneaza cantitatea de fluide, este recoamandat sa se consume cat mai multa apa pentru ca organismul sa fie hidratat.
4. Imbracati-va corespunzator - Se va purta imbracaminte de exterior care impiedica vantul si soarele sa patrunda la piele. Aerul rece si vantul pot fi cauza a diverse afectiuni.
5. Evitati consumul de alcool - Alcoolul determina pierderea caldurii corpului si in plus contribuie la deshidratarea acestuia.
6. Fiti pregatiti pentru vreme rece - Cand calatoriti cu masina este indicat sa aveti sosete, paturi in plus, apa si gustari la indemana, lanturi pentru roti pe timp de iarna etc.
7. Solicitati medicului detalii referitoare la posibilitatea ca medicamentele pe care le utilizati sa poata inrautati afectiunile declanseate de vremea rece.
8. Protejati-va copiii - Instruiti copiii sa se adaposteasca in interior atunci cand vremea este foarte rece sau in cazul in care hainele lor se uda.
9. Asigurati-va ca micutii dvs. se joaca in siguranta - Deoarece poate exista riscul strangularii cu fularul atunci cand cei mici aluneca pe gheata, este recomandat ca gatul acestora sa fie acoperit de gulere inalte.
10. Mancati putin si sanatos - O gustare inainte de a iesi afara, la temperaturi scazute este mai buna decat o masa copioasa care implica o cantitate crescuta de sange pentru procesul digestiei. Procesul digestiei poate impiedica sangele cald sa circule in zona degetelor de la maini si picoare. De aceea, mesele bogate sunt recomandate cand, dupa masa, se va ramane in interior.
Semne ale degeraturilor
SusDaca pielea dvs. are o culoare vinetie sau palida si aveti senzatia de ace prezente in zona mainilor, picioarelor, urechilor, nasului sau obrajilor, probabil ca va confruntati cu degeraturile. Toate acestea ar putea fi semnale ca aveti nevoie de un mediu cald si uscat.
Degeraturile au loc atunci cand in tesuturile pielii se formeaza mici cristale de gheata. Semnele degeraturilor includ: decolorarea pielii, prezenta unor umflaturi sa descuamarea pielii etc. Zona afectata va fi amortita, dureroasa si vor aparea mancarimile. In fazele de inceput, degeraturile sunt reversibile. In fazele avansate, acestea pot declansa inclusiv hipotermia care poate afecta inclusiv creierul si muschii corpului, fiind amenintatoare de viata (fiind necesara interventia medicala de urgenta).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Importanta hidratarii chiar si in sezonul rece
- Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Remedii ayurvedice: cum ne ajuta toamna
- Sfaturi pentru exercitii fizice iarna
- Joggingul pe timp de iarna
- Protectia ochilor in timpul iernii
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
- Degeraturile
Citeste pe aceeasi tema
- Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece
- Afectiuni ORL in sezonul rece - ce le declanseaza si cum pot fi tratate
- Frigul si sanatatea respiratorie: cum influenteaza temperaturile scazute afectiunile pulmonare
- Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna