Cum va pot influenta prietenii comportamentul alimentar
Generalitati
SusDaca aveti probleme de greutate sau nu va hraniti sanatos, prietenii v-ar putea influenta semnificativ comportamentul alimentar.
Aceasta este cea mai noua concluzie a omenilor de stiinta, care au analizat impactul relatiilor sociale asupra dieta oamenilor si moderni si au descoperit ca legaturile de prietenie sunt un factor major in riscul crescut de obezitate si alte probleme de sanatate asociate cu un regim alimentar defectuos.
Cuprins articol
Impactul prietenilor asupra dietei: constatari stiintifice
SusCercetatorii britanici si-au concentrat eforturile in a depista rolul influentei prietenilor asupra dietei unei persoane obisnuite, iar dovezile aduse de acestia confirma faptul ca, in multe cazuri, comportamentul alimentar poate fi transmis pe canale sociale. Calitatea si cantitatea de hrana consumata de omul modern pot fi determinate de obisnuintele observate in cercurile sociale pe care acesta le frecventeaza.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, au analizat 15 studii publicate in 11 lucrari de specialitate, dedicate modului in care oamenii fac alegeri alimentare pe baza normelor sociale nescrise cu care intra in contact zilnic.
Din rezultatele centralizate de britanici reiese ca oamenii urmeaza o dieta hipocalorica sau hipercalorica, in functie de exemplele altora, cu care au contact direct. Participantii cu prieteni si cunostinte gurmande s-au dovedit a fi cei mai mari consumatori de mancare.
Asadar, cercetatorii au putut concluziona ca optiunile nutritionale ale oamenilor sunt legate, in mod cert, de identitatea lor sociala.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool au mai observat ca, in anumite contexte, a te conforma unor norme alimentare generale poate fi o forma de stabilire a identitatii intr-un anumit grup social.
Astfel, influenta este prezenta chiar daca oamenii sunt sunt constienti de aceasta asociere: comportamentul uman este ghidat de norme sociale percepute, chiar si cand oamenii nu sunt motivati sa faca pe plac altora.
O cercetare observationala efectuata de specialistii in economia de piata de la Universitatea Oklahoma scoate in evidenta mai multe dovezi ale influentei celor din jur asupra comportamentului alimentar al unei persoane. Astfel, initiatorii studiului au constatat ca, in restaurante, clientii efectueaza comenzi "inspirate" din alegerile partenerilor de la aceeasi masa.
Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca intentia de la manca sanatos isi pierde din forta, atunci cand alti oameni mananca preparate culinare grase si hipercalorice in apropiere. In plus, persoanele de la o masa vor comanda in cele din urma meniuri asemanatoare, din dorinta de a nu face nota discordanta cu ceea ce se serveste la cina sau la pranz intr-un anumit moment.
Prietenii si un stil de viata mai sanatos
SusAsa cum prietenii va pot influenta in mod negativ comportamentul alimentar, tot ei pot fi un ajutor de nadejde cand va hotarati sa adoptati un stil de viata mai sanatos. Amicii sunt foarte importanti, de pilda, in dezvoltarea si sustinerea unor obiceiuri durabile in privinta programului zilnic de miscare.
Cercetarile au descoperit ca persoanele care urmeaza un program de slabit reusesc sa obtina rezultate mai bune, cand se antreneaza alaturi de altcineva apropiat. Suportul provenit din mediul social este si el foarte important pentru sanatate, persoanele cu prieteni apropiati suferind mai rar de depresie si avand o imunitate mai buna, decat cele singuratice.
Respondentii unui sondaj de opinie efectuat de compania Edelman au marturisit, in proportie de 43%, ca familia si prietenii au cel mai mare impact asupra modului de viata propriu. In plus, 36% dintre ei au declarat ca legaturile sociale stranse le influenteaza comportamentul alimentar. Aproape doua treimi au declarat ca si-ar dori o schimbare in bine, au incercat sa isi corecteze greselile de nutritie, insa au esuat, din lipsa suportului social.
In anul 2007, cercetatorii companiei Christakis&Fowler au derulat un studiu efectuat pe un esantion de 12,067 subiecti si derulat pe o perioada de 32 de ani, din care reiese ca sansele unei persoane de a ajunge sa sufere de obezitate cresc pana la 57%, daca are cel putin un prieten cu aceasta problema de greutate.
Sexul s-a dovedit in egala masura important in cadrul studiului Christakis&Fowler, intrucat probabilitatea obezitatii a crescut pana la 71%, cand prietenii erau de acelasi sex. Si mai interesant este ca greutatea prietenilor s-a dovedit a fi mai "molipsitoare" decat greutatea partenerei/partenerului de cuplu. In randul cuplurilor casatorite, un sot/o sotie are cu 37% mai multe sanse sa sufere de obezitate la fel ca partenerul de viata, comparativ cu participantii casatoriti fara probleme de greutate.
Nici macar distanta nu s-a dovedit a fi un factor important in ecuatie: riscul tulburarilor de greutate creste indiferent de cat de aproape sau departe locuieste un prieten apropiat, ceea ce i-a facut pe initiatorii studiului sa creada ca obezitatea este contagioasa intre amici, chiar si la kilometri intregi departare.
O explicatie ar putea fi asumarea comportamentelor prietenilor, pentru o mai buna acceptare. In plus, normele sociale legate de nutritie, sport si atitudinile potrivite in public sunt invatate de la familie si cunostinte apropiate, dezvoltandu-se pe parcursul vietii la nivelul inconstientului.
Fiecare dintre noi este condus, intr-o anumita masura, de dorinta de a imita felul de a fi al celor din jur, pentru intarirea legaturilor sociale, inclusiv la masa. Daca un partener de cina mesteca intr-un ritm accelerat, cei din jur vor avea tendinta sa adopte acelasi stil de a manca.
Alte statistici oficiale arata ca oamenii care mananca impreuna cu 7 sau mai multi prieteni pot ajunge sa consume cu pana la 96% mai multa mancare si bautura, decat ar fi facut-o luand masa fara companie.
Legatura stransa dintre influenta prietenilor si modul de viata ales de fiecare dintre noi poate fi folosita si in avantajul propriu, daca oamenii ar alege sa interactioneze cu persoane care fac alegeri sanatoase in viata, in dieta si in general.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti
- Sanatatea mentala si pandemia
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Obezitatea la copii
- Indispozitia emotionala si gandurile negative
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Artrita juvenila reumatoida
- Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele
- Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena